Stalpul lui Voda – Vama

monument istoric monumente istorice obiective turistice diverse stalpul lui voda stalpul lui voda - vama vama

 

Stalpul lui Voda

Stalpul lui Voda, cunoscut si dupa numele de Crucea Tatarilor sau Piatra Tatarilor este un monument realizat din piatra, sub forma de coloana, situat in Vama din judetul Suceava. Acesta dateaza din 1717, aflandu-se in partea sud-vestica a satului, foarte aproape de sosea. Stalpul lui Voda este gazduit de curtea scolii din localitate.

Album foto Stalpul lui Voda Vama – Bucovina

Harta zonala Stalpul lui Voda Vama – Bucovina


Descriere Stalpul lui Voda Vama – Bucovina

Monumentul a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava elaborata in anul 2004 de catre Institutul National al Monumentelor Istorice.

Stalpul lui Voda a fost construit in anul 1717, la porunca domnului moldovean Mihai Racovita, avand rolul de marturie a campaniei sale victorioase pe care a dus-o impotriva Austriei. Coloana este de tip monolitic, in forma patrata, din gresie poroasa, atingand inaltimea de 3 metri. Palaria piramidala realizata din piatra poate fi observata chiar deasupra coloanei.

Peretii monumentului sunt impodobiti cu gravuri in vechea limba romaneasca, prezentand in litere chirilice faptele campaniilor sale victorioase. In prezent, vechea inscriptie nu mai are calitatea pe care o avea intrecut, fiind partial deteriorata, facand procesul de descifrare foarte dificil.

Inscriptia de pe monument are urmatorul text: “Din mila lui Dumnezeu, Io Mihai Racovita Voevod, Domn si obladuitor a toata Moldova, la valeat 7224 (1716) al treilea rand al Domniei Mele, ridicat-a puternica Imparatie turceasca oaste asupra Nemtilor si de acolo (de la Rodna n.n.), impreuna cu Maria sa Sultanul si cu multime de tatari, pradand si arzand pana la cetatea Bistritei… Apoi s-au slobozit tatarii in prada, trecand de Muncaci, la ungurime de afara si s-au intors prin Maramures, au pradat tot Maramuresul, care prada s-a pomeni la unguri…”.

In urma degradarii masive ce s-a produs, monumentul a trecut printr-un proces de restaurare in jurul anului 1848. In urma acestuia, monumentul a fost indreptat, fundatia a fost refacuta si i s-a adaugat un cerdac realizat din piatra ce avea rol de protectie. Cheltuielile au fost lasate in seama boierului Panaite Moldovan, socrul lui Nituca Cocinschi, fostul primar din Campulung Moldovenesc. Cea de-a doua restaurarea avut loc in 1887, de data aceasta doar pentru funsatie si a fost realizata de locuitorii Vamei, la insitentele lui Vasile Ionascu, notarul din Vama.

Dupa ce Stalpul lui Voda a fost inscris in lista monumentelor istorice, a fost alocat un buget in scopul executarii unor lucrari de protejare a monumentului. Zidul cerdacului a fost instarit cu inca 8 stalpi realizati din gresie de Doabra, dar a fost construit si un acoperis, atunci fiind gazduita prima inscriptie destinata sa arate trecatorilor ca pasesc pe langa un monument istoric.

In prezent, se observa treptele ce conduc pana la monument, in timp ce intrarea in curte este marcata de poarta din lemn unde se afla si o descriere a obiectivului turistic.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>