Statiunea Albac

obiective turistice judetul alba statiune montana statiuni statiuni montane statiuni turistice

 

Statiunea Albac

Statiunea Albac este localizata pe suprafata judetului Alba, in zona nord vestica a acestuia, intr-o regiune deosebit de pitoreasca, aflata la punctul de confluenta dintre Valea Albacului si Valea Ariesului. Localizata la o altitudine de aproximativ 800 metri, statiunea se bucura de prezenta unor privelisti care incanta ochii vizitatorilor, indiferent de sezonul in care acestia sosesc aici.

Album foto Statiunea Albac

Harta zonala Statiunea Albac

Descriere Statiunea Albac

Din punct de vedere geografic, Statiunea Albac este localizata intre masivele Muntilor Bihorului si ale Muntelui Mare, acesta vale a Ariesului de-a lungul careia se desfasoara fiind cunocuta si sub numele popular de Tara Motilor. Aceasta mica localitate de pe plaiurile transilvanene a fost declarata statiune turistica de interes local tocmai datorita peisajelor naturale deosebite, completate cu succes de asezarile ridicate aici si de locuitorii acestor zone, oameni calzi si primitori, ce stiu sa isi impresioneze intr-un mod placut oaspetii. Aici s-a nascut si unul dintre cei trei conducatori ai rascoalei taranesti din anul 1784: Horea (Vasile Nicola – Ursu), al carui bust sculptat se gaseste si in prezent pe aceste meleaguri natale ale sale.

Cel mai apropiat oras de Albac este Orasul Campeni, iar cei curiosi sa descopere ce frumuseti se ascund in aceasta regiune a tarii trebuie sa stie ca pot ajunge foarte usor aici urmand traseul drumului national DN 75, care se intersecteaza cu foarte multe artere de circulatie ce pornesc din orase si localitati mari din regiunea Transilvaniei, precum: Turda, Alba Iulia, Oradea, Cluj Napoca sau Huedin. In ceea ce priveste locurile de cazare, pensiunile au inceput sa isi faca aparitia aici intr-un numar destul de numeros, ce creste de la an la an.

Relieful specific zonei in care se gaseste Statiunea Albac este unul montan, dezvoltat pe un mozaic petrografic, reprezentat de calcare, combinate cu sisturi cristaline, inregistrand altitudini usor domole, cu valori cuprinse intre minim 600 metri si maxim 1200 metri. Cadrul natural al intregii zone este foarte apreciat, aproximativ o treime din suprafata localitatii Albac fiind incorporata in Parcul Natural Apuseni, unul dintre principalele puncte de atractie ale statiunii. Pot fi vizitate de asemenea, atat in statiune cat si in imprejurimile acesteia si Cheile Albacului, Manastirea Albac, Casa Memoriala a lui Horea sau Casa Memoriala Avram Iancu. La aproximativ 30 km de Albac se poate admira un fenomen carstic unic in Romania: Pestera Scarisoara, ce adaposteste Ghetarul Scarisoara, cel mai mare ghetar existent in tara noastra.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>