Statiunea Baile Calan

obiective turistice judetul hunedoara statiuni statiuni turistice

 

Statiunea Baile Calan

Situata intr-o pitoreasca zona depresionara inconjurata coline foarte bine impadurite, de unde se zaresc in departare masivele domoale ale Muntilor Sebesului, Muntilor Metaliferi, Muntilor Poiana Rusca si Muntilor Retezat, Baile Calan reprezinta o statiune balneoclimaterica foarte cunoscuta in regiunea Transilvaniei. Situata pe malul Streiului, in imediata vecinatate a Orasului Calan, Statiunea Baile Calan a devenit cunoscuta inca din cele mai vechi timpuri, datorita proprietatilor curative ale apei de aici.

Album foto Statiunea Baile Calan

Harta zonala Statiunea Baile Calan – Hunedoara

Descriere Statiunea Baile Calan

Se spune ca apele de la Calan ar fi fost considerate tamaduitoare inca de dinainte ca spatiul Daciei istorice sa cuceri de romani, asezarea de la acea vreme numindu-se Idata. De numele acestor bai se leaga si o legenda locala, care ne povesteste depre cele “trei zane surori”, care si-au propus sa si demonstreze una alteia cum pot fi de folos oamenilor. Dintre toate, zana cea mica, cunoscuta drept o iubitoare de arta si priceputa in tainele tamaduirii bolilor si suferintelor, se spune ca ar fi descoperit un izvor cu apa calda, tamaduitoare, apreciat de insusi regele dacilor, Decebal. Vestea apelor care alina suferintele s-a dus mai departe o data cu trecerea anilor. Acestea au fost insemnate printre cele mai importante bai termale, pe harta „Tabula Peutengeriana”, devenind si mai cunoscute pe vremea romanilor, cand erau renumite sub denumirea de Aquae. Din vechile bazine sapate in stanca de daci si mai apoi de romani, s-a pastrat pana in zilele noastre un vechi bazin, cunoscut sub numele de “lingura”, ce era alimentat in trecut cu apa a trei izvoare.

In prezent, Statiunea Calan Bai continua sa fie cunoscuta pentru apele sale bicarbonate, clorurate, calcice, sodice si magneziene, folosite in tratamente curative pentru vindecarea diverselor afectiuni, precum durerile musculare, spondilozele, bolile de piele, asteniile si multe altele. Pe langa bazele de tratament, turistii gasesc aici si mici restaurante si terase unde se pot relaxa. In ceea ce priveste posibilitatile de cazare, foarte indragite sunt casutele de tip camping amenajate in statiune. Pe langa statiune, exista in zona si alte obiective turistice ce pot fi vizitate, printre care se numara Biserica de la Strei, Biserica Streisingeorgiu, Castelul Corvinilor, Rezervatia de Zimbri Slivut sau Biserica Santamarie Orlea.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 8

 
 1. Florentina
  2016-07-14
  10:39:28

  Heii vreau si eu un numar de telefon !

   
 2. hegyi ildiko
  2015-12-04
  01:43:16

  o intrebare in timpul ierni e deschis?

   
 3. Neagu Marius
  2013-06-17
  19:43:08

  Am avut ocazia ne sperata de a petrece 3 zile alaturi de sotie in August 2012 la Calan Bai,cazare la cabanuta si tin sa va anunt ca au fost 3 zile de ne uitat. Preturi bune,atmosfera,apa superba,oameni deosebiti (din organizare si intretinere).Cazarea in acea cabanuta,a fost de vis si a costat la acel timp 40 RON/zi (48 ORE). Sper sa ajungem si in acest an impreuna cu copilul..Mergeti si voi!!!

   
 4. radu
  2012-08-24
  08:31:53

  Intrare in bazin
  adulti: 10lei
  copi: 7lei
  sper sa va distrati
  bafta

   
 5. genigeani_87
  2011-08-15
  13:26:25

  stie cineva cat este intrarea la bazine????

   
 6. emil
  2011-08-12
  21:42:34

  Nu ai cumva nr de telefon de la Calan Bai pentru rezervare plz

   
 7. ovidiu
  2011-08-05
  16:21:41

  Nu ai cumva nr de telefon de la Calan Bai pentru rezervare plz.

   
 8. Olivia Sora
  2011-06-22
  16:07:19

  Mergem in fiecare an la Calan Bai si ne simtim foarte bine. Este curat,spatiu mare pentru plaja si amelioreaza afectiunile reumatice.Si in anul acesta mergem. Sora Ioan.Salasu de Sus

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>