Statiunea Baile Tusnad

obiective turistice judetul harghita statiuni statiuni turistice turism balnear tusnad

 

Statiunea Baile Tusnad

Baile Tusnad sunt localizate in judetul Harghita, in partea de sud a Depresiunii Ciucului, la o altitudine de 650 metri, reprezentand una dintre cele mai importante statiuni balneo-climaterice din regiunea Transilvaniei si de asemenea de pe intreg teritoriul Romaniei.

Album foto Statiunea Baile Tusnad

Harta zonala Statiunea Baile Tusnad – Harghita

Descriere Statiunea Baile Tusnad

Fiind situate intr-un superb defileu al Raului Olt, la care se poate ajunge foarte usor pe DN12, drumul national ce leaga Brasovul de Miercurea Ciuc, Baile Tusnad se bucura de prezenta unor peisaje spectaculoase in zona, ce atrag turisti din toate colturile tarii. Desi este una dintre cele  mai mici statiuni balneare, Tusnadul impresioneaza prin asezarea sa intr-o zona depresionara inconjurata de Muntii Vulcanici Harghita si Muntii Bodoc, ce confera o atmosfera linistita si curata, pefecta pentru odihna si recuperarile fizice sau psihice.

Existenta apelor minerale in aceasta zona este mentionata inca din secolul al XVIII-lea, documentele scrise sustinand faptul ca aceste izvoare aveau efecte vindecatoare asupra celor care le foloseau ca tratament. Se spune ca fondarea statiunii a fost o urmare a vindecarii miraculoase a unui fiu de cioban din imprejurimi, ce a atras atentia oamenilor asupra efectelor benefice ale apelor minerale naturale de aici. Incepand cu a doua jumatate a secolului al XIX-lea a fost inceputa activitatea balneara in Baile Tusnad, iar in anul 1968 statiunea a fost declarata oras turistic.

Statiunea ofera tratamente pentru o serie foarte variata de afectiuni precum cele cardiovasculare, digetive, afectiuni ale sistemului nevos sau pentru afectiunile endocrine. Complexul balnear este dotat cu 40 de vane, ce pot servi la vindecarea zilnica a 800 de pacienti. Datorita factorilor naturali de cura prezenti aici, Baile Tusnad sunt cautate pentru curele cu apele minerale, pentru baile galvanice, impachetarile cu parafina si masajele relaxante. Fiind bai asezate intr-o regiune care beneficiaza de un  bioclimat subalpin, tratamentele urmate aici au efecte stimulante si tonifiante.

Pe langa efectele pozitive ale celor 44 izvoare naturale existente la Baile Tusnad, turistii cauta si linistea si frumusetea plaiurilor montane. Aflandu-se aici, ei pot vizita Lacul Sfanta Ana, localizat la aproximativ 25 km de statiune. Fiind singurul lac vulcanic din Romania, aflat la altitudinea de 950 metri, acesta ofera peisaje unice in tara, chiar langa el aflandu-se si Capela Sfanta Ana. Tinovul Mohos, declarat rezervatie naturala este o alta atractie turistica din zona, ce adaposteste specii rare de plante. Aflat la o altitudine de 1.050, acest loc ofera peisaje unice, cu o flora aparte si specii foarte rare de plante insectivore.

In Baile Tusnad, pe malul drept al raului Olt se afla Stanca Soimilor, ce ofera o priveliste minunata asupra defileului creat in muntii de aici. Aproape de stanca se afla si Cetatea Stanca Soimilor, din care au mai ramas  in prezent resturi ale vechilor ziduri.

In sezonul de iarna, statiunea ofera doritorilor posibilititatea de a schia, fiind dotata cu o partie cu grad de dificultate medie, are o lungime de aproximativ de 500 metri, prevazuta cu teleschi, instalatie de iluminat pentru ski nocturn si tunuri pentru zapada artificiala.

La 30 de km de Tusnad se poate vizita in orasul Miercurea Ciuc muzeul etnografic Cetatea Miko, recunoscuta drept cel mai important si mai vechi monument istoric din zona, costruit dupa stilul renascentist. La o distanta de aproximativ 3 km de Miercurea Ciuc, in Sumuleu, se gaseste Manastirea Franciscana, prima manastire de acest tip, construita intre anii 1442-1448.

Toate aceste obiective din zona, alaturi de statiunea propriu-zisa fac din aceasta zona una dintre cele mai frumoase destinatii turistice de pe intreg teritoriul Romaniei, o adevarata perla a Transilvaniei.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. cristina ivanoiu
    2013-07-25
    18:17:30

    este o statiune superba mi-as dori din suflet sa o mai vizitez de la varsta de 6 ani mergeam in fiecare an cu bunica timp de7 ani si ne cazam la vila ursu nr 15,dar ac s-a schimbat .sunt tare curioasa daka mai sunt acele locuri minunate dak mai vin ursii seara la mancare mofeta moara lui fagadau etc

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>