Statiunea Belis

muntii gilau obiective turistice judetul cluj statiuni statiuni turistice

 

Statiunea Belis

Localizata la o altitudine de 1350 metri, in fermecatoarea Tara a Motilor, la contactul dintre Muntii Gilau si Muntii Bihor, Statiunea Belis, sau Belis Fantanele, cum mai este deseori numita, se numara printre cele mai cunoscute obiective turistice din regiunea judetului Cluj.

Album foto Statiunea Belis – Fantanele

Harta zonala Statiunea Belis – Fantanele – Muntii Gilau

Descriere Statiunea Belis – Fantanele

Localizata la o distanta de aproximativ 80 km in partea vestica a Orasului Cluj Napoca si in jur de 30 km la sud de Huedin, Belis Fantanele este o statiune climaterica recomandata pentru tratarea anemiilor, a surmenajului fizic si psihic, dar si pentru peisajul deosebit conferit de masivele stancoase ce strajuiesc zona. In acelasi timp, pentru turistii care sunt interesati de practicarea sporturilor de iarna, exista posibilitatea de a schia pe partiile naturale din apropiere.

Atestata documentar inca din anul 1737, Localitatea Belis a inceput sa fie mai cunoscuta dupa anii 1970, cand a fost ridicat aici Barajul Belis Fantanele. Principala atractie a statiunii este fara indoiala incantatorul lac de acumulare, Lacul Belis Fantanele, format prin ridicarea unui baraj artificial, amenajat intre anii 1970 – 1974, pe cursul raului Somesul Cald, in scopuri hidroenergetice. De-a lungul intregii lungimi pe care se intinde acest lac, de aproximativ 13 km, turistii ce vor vizita regiunea vor avea posibilitatea de a admira o priveliste inedita asupra imprejurimilor.

Farmecul acestei zone il constituie atmosfera linistita, ferita de agitatia si aglomeratia specifica marilor orase, care te indeamna spre meditatie , lasandu-ti in suflet o urma de melancolie. Statiunea poate reprezenta de asemenea un punct de plecare in diverse drumetii in zona. De asemenea, printre activitatile ce pot fi desfasurate aici se numara plimbarile pe lac in perioada sezonului cald, sau skiatul pe timp de iarna pe Partia de Ski Fantanele.

Cei ce ajung in zona pot vizita de asemenea diverse obiective turistice aflate in apropiere, precum: Parcul National Muntii Apuseni, Cheile Turzii, Cheile Galbenei, Cheile Somesului, Pestera Ursilor, Pestera si Ghetarul Scarisoara sau Cetatile Ponorului.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>