Statiunea Biborteni

obiective turistice judetul covasna statiune statiuni statiuni turistice

 

Statiunea Biborteni

Statiunea Biborteni este o statiune balneoclimaterica de sezon, renumita pentru apele sale minerale si este situata la poalele Muntilor Harghita, in localitatea cu acelasi nume, ce apartine de orasul Baraolt, judetul Covasna, Transilvania, la aproximativ 45 km nord de Sfantu Gheorghe, la o altitudine de 490 m.

Album foto Statiunea Biborteni

Harta zonala Statiunea Biborteni

Descriere Statiunea Biborteni

Apele minerale ale statiunii au fost cunoscute si exploatate inca din secolul I d. Hr, de pe vremea romanilor. Legendele spun ca aici ar fi fost un turn de observatie roman, cu principalul scop de a pazi drumul dintre Horghiz si partea inferioara a Bazinului Ciucului, aici gasindu-se bucati de ceramica si fibule.

In anul 1871 este realizata prima analiza a calitatii apelor minerale de la Biborteni, condusa de un chimist din Budapesta, Molnar Janos si 12 ani mai tarziu se face un studiu similar pe izvoarele Borhegyi, care in ziua de azi nu mai exista. Rezultatele testelor numesc apa din Biborteni una dintre cele mai valoroase ape acidulate.

Apele minerale de la Biborteni sunt exploatate din anul 1890 si sunt cunoscute sub marca Biborteni.

Din punct de vedere geologic – structural, valea paraului Baraolt formeaza zona de contact dintre cele doua masive muntoase, la nord se intinde masivul muntos Harghita de Sud, ce are o origine vulcanica si la sud se intinde masivul muntos al Muntilor Baraolt. Acestea sunt constituite din gresii care formeaza bancuri, marnocalcare si masive calcaroase. Forajele executate au pus in evidenta intercalatii permeabile, din piroclastite, nivele nisipoase ce formeaza adevarate borchisuri, cu un continut ridicat de ape minerale sub presiune si asa s-a ajuns la formarea apelor minerale din Biborteni.

Clima din regiune este in principiu constanta, temperaturile variind usor de la un anotimp la altul. Iarna este cel mai frig, cu viscole si multa zapada, iar primavara si toamna statiunea se afla sub influenta a doua cicloane, cel Mediteranean si cel Atlantic, temperaturile fiind moderat ridicate cu precipitatii periodice.

In localitatea Biborteni se gaseste Biserica Reformata, aici se pot vedea secvente ala picturii reprezentand legenda Sfantului Ladislau. La intrarea in biserica se afla monumentele consecrate in memoria eroilor de stat si in cimitirul satului se afla mormantul capitanului cazut la datorie in Revolutia din 1848 – 1849, Borbáth László. In fata cladirii vechi de imbuteliere a apei minerale exista un izvor de apa minerala fero – gazoasa si din acest motiv localnicii nu mai consuma apa din fanatani.

Apele minerale, din Statiunea Biborteni, sunt considerate printre cele mai bune, in tratarea mai multor tipuri de afectiuni si anume afectiuni ale tubului digestive (gastrite cu aciditate redusa, dispepsie gastro-intestinala), hepato-biliare (litiaza biliara, dischinezie biliara, colecistita), ale rinichilor, ale cailor urinare, endocrine si in tratarea afectiunilor cardiovasculare. Exista instalatii pentru bai calde si reci, precum si buvete pentru cura interna.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Cetatea Zanelor, Balta Dracului din Covasna, Biserica Reformata, Casa cu Arcade, Lacul de agrement Padureni, Galeria de arta Gyarfas Jeno si Catedrala ortodoxa din Sfantu Gheorghe.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>