Statiunea Borsec

borsec obiective turistice judetul harghita statiuni statiuni turistice turism balnear

 

Statiunea Borsec

Statiunea Borsec este situata din punct de vedere geografic in centrul lantului Carpatilor Orientali, in partea de nord a judetului Harghita, intr-o depresiune intramontana cu o inaltime medie de 880 metri, traversata de paraul Nagy – Bor si micii afluenti ai acestuia si inconjurata de Muntii Bistritei, Muntii Calimani si Muntii Ceahlau, ce ofera peisaje panoramice de neuitat.

Album foto Statiunea Borsec

Harta zonala Statiunea Borsec

Descriere Statiunea Borsec

Accesul catre statiunea turistica si balneo-climaterica Borsec se realizeaza foarte usor, pe drumul national DN15 ce leaga Piatra Neamt de Reghin, aceasta aflandu-se la o distanta de numai 26 de km de Toplita. Legendele spun ca descoperirea Borsecului ii este atribuita contelui Banffy Denes, care in jurul anului 1773, aflandu-se la vanatoare prin imprejurimi a fost condus de locuitorii de aici la izvoarele minerale din depresiune, insa in realitate, Borsecul este mentionat in documente si mai devreme, in anul 1700.

In prezent, in statiune exista peste 15 izvoare de apa minerala carbogazoasa, apa a cinci dintre ele fiind imbuteliata. Borsecul isi datoareaza renumele calitatilor terapeutice ale izvoarelor minerale de aici, apa de Borsec fiind numita “Regina Apelor Minerale” in cadrul Targului International de la Viena din anul 1873.

Incepand cu anii 1990, odata cu privatizarea statiunii, rangul acesteia a scazut foarte mult, dotarile din bazele de tratament si din cladirile complexului degradandu-se si culminand cu inchiderea bazei de tratament. Din fericire, lucrurile au revenit la normal si printr-un proiect actual al Ministerului Turismului si Dezvoltarii Regionale, Statiunea Borsec a putut beneficia de un program de investitii cu efecte vizibile ce consta in reabilitarea constructiei bazei de tratament, reamenajarea obiectivelor turistice importante si amenajarea a trei partii. Prin aceasta revigorare a turismului local si prin diversele parteneriate si proiecte, statiunea si-a recastigat rangul de altadata, momentan doar pe plan national.

Numeroasele izvoare de apa minerala din Statiunea Borsec reprezinta o adevarata bogatie naturala a acestei zone, fiind de altfel si baza activitatilor economice desfasurate aici. Compozitia chimica a apelor Borsecului le incadreaza in seria apelor minerale mixte bicarbonate, carbogazoase, calcice, magnezice si hipotone, proprietati ce le recomanda spre a fi intrebuintate in diversele tratamente cu uz extern sau intern. Statiunea este recomandata pentru tratarea bolilor cardiovasculare, endocrine, digestive, pentru tulburari renale sau pentru boli metabolice, de nutritie sau dermatologice. Exista aici si instalatii pentru bai fiebinti, aparaturi pentru electoterapie si hidroterapie, impachetari cu parafina si sali de gimnastica si recuperare unde pot fi tratate durerile musculare, articulare sau reumatice. In plus, statiunea beneficiaza si de proceduri de fizioterapie precum aerosolii, ultasunetele, razele ultraviolete, electropunctura, vibromasajul sau baile cu plante si dioxid de carbon.

Pe langa tratamentele care pot fi urmate aici, Statiunea Borsec beneficiaza si de o serie de multe alte obiective turistice care atrag prin frumusete, naturalete si spectaculozitate. Pozitia geografica in aceasta zona ofera posibilitatea practicarii unor trasee montane ce pornesc din centrul statiunii catre Muntele Faget sau catre Muntele Arcoza, pe o distanta de aproximativ 3 km, sau catre Piciorul Fagetului, aflat la o distanta de aproximativ 2 km si jumatate de centrul Borsecului. Aceste trasee pot oferi o adevarata experienta in ceea ce priveste drumetiile, putand fi admirate unele dintre cele mai frumoase peisaje montane.

Ca si atractii turistice prezente in statiune merita a fi mentionate Poiana Zanelor si cariera de travertin, aflate la aproximativ 400 m de centrul statiunii, recunoscute ca un ansamblu natural unde soarele este prezent pe toata perioada zilei, ceea ce atrage un numar foarte mare de amatori de plaja. Cele Sapte izvoare, aflate la 1,5 km de centrul Borsecului reprezinta un alt punct de atractie, fiind cele care alimenteaza statiunea cu apa potabila. Foarte aproape se gaseste si Izvorul Stravechi sau Mofeta, cel mai vechi izvor de cura, situat pe trasul ce conduce spre Pestera de Gheata, fenomen carstic rezultat prin eroziune. Grota Ursilor este un alt fenomen carstic, aflat la 1 km distanta de statiune. Un alt obiectiv turistic este reprezentat de Cetatea Bufnitelor, unde pot fi vizitate ruinele unor asezari militare ce dateaza din timpul Primului Razboi Mondial.

Zona carstica Scaunul Rotund se numara printre zonele naturale de protectie din Statiunea Borsec, loc in care se gaseste depunerea de travertin cea mai importanta din tara, ce masoara o inaltime de 975 metri, fiind formata prin depunerile minerale ale apelor bicarbonate. Aici se gaseste si Pestera cu Stalactite sau Pestera Scaunului Rotund, recunoscuta ca fiind cea mai lunga cavitate formata in tuf calcaros din tara, intinzandu-se pe aproximativ 235 metri. In galeriile interioare ale pesterii se pot observa depuneri de stalactite si coralite. Printre zonele protejate se numara si Rezervatia Botanica Harmasliget, o poiana mlastinoasa din imprejurimea statiunii unde se gasesc specii de plante foarte rare.

Nici imprejurimile Statiunii Borsec nu sunt lipsite de atractii turistice, gasindu-se in zona o serie de multe alte obiective ce pot fi vizitate de turistii veniti la tratament. Parcul National Calimani este una dintre atractii, unde se afla un superb relief vulcanic si o vegetatie foarte bogata.

Lacul Rosu, singurul lac de baraj natural de pe teritoriul Romaniei si Cheile Bicazului nu trebuie ratate nici ele daca va aflati in trecere, intrucat ofera privelisti de o frumusete inedita.

Toate aceste atractii turistice situate in imprejurimile Borsecului, dar si statiunea in sine reprezinta un motiv intemeiat pentru orice iubitor de drumetii si de natura sa isi faca timp sa viziteze acest mic colt fermecator al Romaniei.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. Caniparu
  2016-02-21
  01:36:23

  Nu am fost niciodata,dar vreau s-a merg anul acesta ,pentru tratament 7-10 zile,nu am gasit pe sait pretul ca pensiune complete.Voi m-ai cauta.Doresc s-a ajung in Septembrie2016.

   
 2. Darling
  2011-09-24
  20:38:46

  Borsec este o statiune despre care trebuie sa vorbim la superlativ, este pentru prima oara ca ma pregatesc s-o vizitez, iar articolul dvs. m-a ajutat sa imi fac o idee , despre tot ce ma interesa,.Abia astept sa ajungem si noi la Borsec, sa vad toate locurile acelea frumoase si utile, vom fi ungrup mare ca suntem trei autocare iar obiectivul de a merge la Borsec a fost planificat de mult. Sunt convinsa ca o sa fie minunat, voi reveni cu comentarii dupa vizita.

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>