Statiunea Moneasa

obiective turistice judetul arad statiune balneoclimaterica statiuni statiuni turistice turism balnear

 

Moneasa

Statiunea Moneasa este situata intr-o mica depresiune la poalele Muntilor Codru – Moma la o altitudine de 280 metri, fiind supranumita si “Perla Muntilor Apuseni”. Piscurile muntoase din jur se inalta pana la altitudini de 1.000 de metri, statiunea fiind strabatuta de Raul Moneasa. Apele termo-minerale de aici au fost cunoscute, inca de pe vremea romanilor, care au constuit aici terme. Apele au o temperatura medie de 25 – 32 de grade si sunt bicarbonatate, calcice, magnezice, sodice, cu certe proprietati curative.

Album foto Statiunea Moneasa

Harta zonala Statiunea Moneasa – Arad

Descriere Statiunea Moneasa

Descoperirile arheologice din complexul de pesteri Hoanca si Izvoi confirma existenta locuitorilor in zona inca din paleolitic si neolitic, insa prima atestare documentara a localitatii dateaza din 1597 cand principele Sigismund Bathory ii doneaza lui Kornis Gaspar zona cu izvoare termale si zacaminte de fier.

Localitatea Moneasa si-a imbunatatit profitul economic prin exploatarea apelor minerale carbonatate, calcice, sodice sau oligominerale ce sunt folosite si in ziua de azi in tratarea afectiunilor ginecologice, reumatismale si ale aparatului digestiv. Curele se fac cu ajutorul unor instalatii de bai calde in cada cu apa minerala sau in bazine cu apa rece. Strandul Moneasa ofera atat posibilitati de cazare (15 casute, 3 stele) cat si apa termala binefacatoare ce are temperatura medie de 23 grade Celsius.

Cariera de marmura neagra si rosie este o alta atractie turistica a zonei Moneasa. In interiorul carierei au fost descoperite pesteri distruse sau inaccesibile datorita exploatarilor. Rezervatia de nuferi din statiune adaposteste o specie edenica descoperita in 1789 de botanistul P. Kitaibiel numita nymphaea lotus var. thermalis (specie de nuferi ce se regaseste si in Baile Felix si Baile 1 Mai). In urma exploatarilor de fier din zona, a ramas cuptorul de topit ce are o inaltime de 10 metri si a fost construit in secolul al XIX-lea din granit si caramida. Turistii pasionati de preparatele culinare din peste pot face o oprire la Hanul Dezna unde exista o lunca de 300 – 400 metri ce are doua helestee destinate pisciculturii. De altfel alte obiective ce mai pot fii vizitate sunt Pestera Liliecilor (decorata cu stalactite si stalagmite, sapata in marmura neagra), Pestera Alba si Grota Ursilor. Nu uitati in drumetiile montane sa vizitati si platoul carstic Izoi Tinoasa sau Galeria de Sculptura din Piatra expusa in natura. Alte locuri ce merita vazute sunt Rezervatia de Lauri ce se gaseste la 30 km de Moneasa, in satul Zimbru si Tezaurul Dacic de Argint de pe DN79A. Tot in zona se gaseste si Cetate Dezna, situata pe Dealul Ozoiu, cetate ce a avut un rol important in apararea Transilvaniei secolului al XIII-lea si care a apartinut familiei Losonczy si ulterior a turcilor.

Turistilor ce ajung in statiune le recomandam Festivalul Clatitelor si Festivalurile Folclorice organizate anual atat cu scopul de a atrage turisti dar si cu cel de a face cunoscute obiceiurile si traditiile zonei Muntilor Apuseni.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>