Statiunea Praid

obiective turistice judetul harghita praid statiuni statiuni turistice turism balnear

 

Statiunea Praid

Statiunea Praid este localizata din punct de vedere geografic in judetul Harghita, pe valea Tarnavei Mici, la poalele Muntilor Gurghiului, in depresiunea Praid – Sovata. Aceasta este o statiune balneo-climaterica situata la o altitudine de aproximativ 580 metri, la doar 9 km de Sovata, ce atrage turistii in special prin Salina Praid.

Album foto Statiunea Praid

Harta zonala Statiunea Praid – Targu Mures

Descriere Statiunea Praid

Fiind situata aproape in mijlocul tarii, Statiunea Praid beneficiaza de existenta mai multor cai de acces, intrucat se poate ajunge aici atat pe calea ferata, cat si pe caile rutiere, fie pe drumul national DN 13A, fie pe DN 13B.

Prima atestare documentara a acestei statiuni dateaza din anul 1405, insa in urma sapaturilor arheologice realizate in regiune s-au descoperit dovezi ale existentei umane in acest spatiu inca de la inceputul epocii bronzului.

Statiunea Praid este foarte renumita datorita izvoarelor sarate hipertermale. Aici exista un strand cu apa sarata, in apropierea caruia sunt amenajate in vane speciale si bai sarate fierbinti, foarte eficiente in tratarea reumatismului datorita apei sarate si iodurate ce are efecte calmante, benefice atat din punct de vedere fizic, cat si psihic. Baile sarate functioneaza doar in perioada 1 iunie – 15 octombrie, fiind utilizate pentru efectele antiinflamatorii, calmante si cicatrizante. Aceste terapii se fac in statiune inca din anii 1960, baza de tratament adancindu-se la 120 metri din anul 1980.

Climatul zonei este unul tonic si reprezinta alaturi de apele minerale cu o concentratie foarte mare de sodiu principalii factori de cura. Toate acestea au un rol deosebit de important in tratarea diverselor afectiunii respiratotii precum sinuzitele, astmul sau bronsita, precum si a celor reumatice sau ginecologice. In interiorul minei existente in statiune este amenajata o incapere mare la o adancime de 120 metri, destinata in mod special pentru tratarea  afectiunilor respiratorii.

Pe langa rolul de baza de tratament pe care il joaca, statiunea ofera si alte obiective turistice si posibilitati de relaxare. Astfel, una dintre cele mai importante atractii ale Statiunii Praid este chiar Salina Praid, vizitata de in jur de 100.000 de oameni pe an. Salina este una dintre cele mai mari mine de pe intreg continentul european, atestata documentar inca din anul 1200, in anul 1980 fiind inaugurata in interior o baza de tratament. In prezent, aceasta este cea mai vizitata salina din Romania, beneficiind de dotari si amenajari interioare speciale. Exista aici spatii special amenajate pentru recreere, locuri de joaca, un restaurant, o capela pentru rugaciune, toalete si un muzeu unde sunt prezentate metodele de extragere a sarii folosite de-a lungul timpului.

In statiune se gaseste Rezervatia Naturala Sohat sau Canionul de Sare, o rezervatie geologica aflata sub protectie, ce se intinde pe o suprafata de aproximativ 60 hectare. Aceasta rezervatie impresioneaza de asemenea si prin vegetatia specifica, unde sunt prezente multe plante adaptate la solurile sarate.

In Praid poate fi vizitata si Casa Memoriala Aprily Lajos, poet ardelean ce a copilarit pe aceste meleaguri, in cinstea caruia a fost ridicata constructia.

In apropiere de Statiunea Praid, la o distanta de aproximativ 12 km se afla si Cetatea Medievala Rapsonne, unde se gasesc ruinele unei vechi cetati secuiesti, aflate intr-un peisaj natural minunat, inconjurat de paduri de foioase.

Zona in care este situata Statiunea Praid este de asemenea bogata in o multime de obiective turistice, printre care ar fi de mentionat Statiunea Sovata, care se afla la o distanta de aproximativ 10 km si Lacul Ursu situat in aceasta statiune. Exista amenajate in Praid si partii de ski de dificultate medie, frumos amenajate, pentru turisti pasionati de sporturile de iarna.

Statiunea Praid gazduieste in fiecare an Festivalul International al Sarmalelor, desfasurat pe parcursul a trei zile, organizat de obicei la inceputul lunii octombrie. Aceasta traditie ce isi are originea in urma cu 18 ani creeaza in statiune o atmosfera de sarbatoare tipic romaneasca, plina de muzica, dans, voie buna si multa mancare gustoasa.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>