Statiunea Sangeorz Bai

obiective turistice judetul bistrita nasaud statiune balneoclimaterica statiuni statiuni turistice turism balnear

 

Sangeorz Bai

Statiunea balneoclimaterica Sangeorz Bai este aseazata in partea de sud a Muntilor Rodnei, parte a Carpatii Orientali, intr-o zona deluroasa, cu o altitudine de 435 – 450 metri, la 50 km nord-est de Municipiul Bistrita, fiind traversata de raul Somesul Mare. Localitatea Sangeorz Bai numara peste 10.000 de locuitori si este cunoscuta ca statiune balneara incepand din secolul al XVII-lea. Statiunea este inconjurata de maguri vulcanice acoperite de paduri de fag si brad, astfel ca depresiunea formata este ferita de calduri excesive vara si de vanturi reci iarna.

Album foto Sangeorz Bai

Harta zonala Sangeorz Bai


Descriere Sangeorz Bai

Statiune balneoclimaterica permanenta, Sangeorz Bai este atestata documentar inca din anul 1245, iar numele sau este legat de sarbatoarea primaverii si a activitatilor de oierit.

Atractia principala a statiunii sunt cele opt izovare de apa minerala care au fost descoperite pe rand incepand cu secolul al XIII-lea. Apa are un continut ridicat de calciu si se recomanda pentru afectiuni digestive, hepato-biliare, afectiuni ale aparatului locomotor, boli de nutritie sau respiratorii. De asemenea in statiune exista posibilitatea de a face acupunctura, aerosoli, hidroterapie sau electroterapie. Statiunea Sangeorz Bai dispune de instalatii de bai calde si sunt chiar recomandate curele interne cu apa minerala sau impachetarile cu namol. Apele de munte provin din apropierea Muntilor Rodnei si isi incep revarsarea la 1.800 metri altitudine, in aproprierea localitatii Cormaia.

Cei ce ajung in localitate pot vizita Muzeul de Arta Contemporana, parte a Complexului muzeal Bistrita Nasaud. In incinta complexului cultural se gasesc locuri de cazare pentru artisti, biblioteca si ateliere de restaurare, fiind punctele forte care atrag vizitatori. Muzeul contine obiecte si lucrari de arta contemporana. Lacasul de cult Biserica Buna Vestire, ridicata la mijlocul secolului al XVIII-lea, este un alt obiectiv turistic ce merita vazut si care se afla in apropierea statiunii, in localitatea Cormaia. Naosul si pronaosul bisericii au forme dreptunghiulare iar intrarea se face pe partea vestica. Acoperisul se sprijina pe doi stalpi in colturile altarului iar icoanele imparatesti aduc aminte de mesterul Tudor Zugravu, iconar din secolul al XVIII-lea.

Sangeorz Bai pune la dispozitia turistilor cluburi, cinematograf, sali de jocuri mecanice si terenuri de volei sau tenis. Turistii dornici de excursii pot admira mofeta naturala sonora de pe Dealul PrihodisteMarcus, pivnitele de vinuri Lechita, cladirile Sugalete, un complex format din 13 constructii ce dateaza din secolul al XV-lea sau zidurile Cetatii Bistrita din secolul al XV-lea situate la 50 km.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
 1. ing. Vlacis Iosif
  2015-04-09
  09:33:14

  Buna ziua,

  ROG rezervare camera pat matrimonial, Hotel Somesul 2* ,Sangeorz Bai, Romania, incepand cu data de 14 Apr. 2015.
  In raspunsul Dvs., includeti pret /zi, serviciile oferite.

  Sarbatori fericite !
  ing. Vlacis Iosif
  0744 - 438 669

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>