Statiunea Sarata Monteoru

obiective turistice judetul buzau statiuni statiuni turistice

 

Statiunea Sarata Monteoru

Statiunea Sarata Monteoru este o cunoscuta statiune balneoclimaterica din judetul Buzau, fiind localizata in partea sud vestica a acestuia, pe suprafata administrativa a Localitatii Merei, la o distanta de aproximativ 14 km de resedinta de judet, Orasul Buzau.

Album foto Statiunea Sarata Monteoru

Harta zonala Statiunea Sarata Monteoru – Buzau

Descriere Statiunea Sarata Monteoru

Proprietatile tamaduitoare ale izvoarelor de apa sarata de la Sarata Monteoru au fost descoperite cu multi ani in urma de catre localnicii de aici. Intreaga localitate, denumita pe atunci “Fundu Saratii”, precum si terenurile care o inconjoara au fost cumparate de un grec, la sfarsitul secolului al XIX-lea. Insusindu-si ca nume de familie numele acestei localitati, Grigore Monteoru a reusit, la indemnul medicului sau personal Dr. Guyenot, sa valorifice potentialul acestei zone, exploatand resursele de petrol existente si investind castigurile in infiintarea statiunii turistice de astazi.

Pe atunci au fost ridicate mai multe hoteluri, vila personala a familiei Monteoru, o capela si cazinoul ce a jucat rolul unei cladiri simbol a statiunii in perioada interbelica, fiind amenajat de asemenea si un spatiu verde inspirat din stilul gradinilor englezesti, cunoscut astazi ca parcul deondrologic al statiunii.

Pe langa importantele resurse de petrol, subsolurile de aici sunt bogate in iod, sare si brom, 15 izvoare din aceasta depresiune fiind utilizate in diverse tratamente si cure medicale. Statiunea reprezinta o destinatie perfecta pentru o vacanta linistita, zona fiind perfecta pentru relaxare, oferind conditii potrivite atat pentru turistii pretentiosi, cat si pentru cei pasionati de turismul rural.

De asemenea, zona ofera si posibilitatea de a practica campingul. O atractie pentru turisti a ramas si vechiul strand cu apa sarata din Statiunea Sarata Monteoru, a carei apa terapeutica este recomandata pentru tratarea diverselor afectiuni. Cadrul natural al statiunii reprezinta si el un avantaj, caracterizandu-se printr-o vegetatie bogata, reprezentata de paduri de foioase si plante specifice etajului climatic, dintre care unele sunt incadrate in categoria plantelor rare: bujorul de padure, crinul de padure, laleaua pestrita, ruscuta de primavara sau porumbul cucului.

De-a lungul timpului, statiunea a fost foarte cunoscuta, in perioada dintre cele doua razboaie mondiale fiind instalata aici o mina de petrol unica pe continentul european la acea vreme. Perioada de glorie a statiunii a luat insa sfarsit odata cu instaurarea regimului comunist, proprietatea fiind confiscata. Micile investitii ale statului comunist nu au fost suficiente pentru o buna dezvoltare turistica, statiunea prinzand din nou viata dupa prabusirea regimului si revenirea la economia de piata.

Sarata Monteoru detine si o importanta valoare istorica, aici fiind facute de-a lungul vremii numeroase descoperiri arheologice, incadrate, ca origine, in perioada mai mulor epoci istorice. Toate acestea au fost incadrate in “Cultura Monteoru”, o cultura arheologica ce reuneste diverse piese arheologice ce dateaza inca de pe vremea epocii bronzului. Cele mai importante descoperiri ale arheologice sunt cele de pe Poiana Scorusului si Dealul Cetatuia, ce strajuieste partea estica a statiunii. Pe Dealul Cetatuia au fost identificate urme ale unei foste cetati cu sant de aparare si intarire din bolovani, urme de locuinte si chiar cimitire si necropole.

Frumusetea acestor locuri nu sta insa numai in aceasta statiune, imprejurimile Buzaului oferind numeroase alte obiective turistice ce merita a fi vizitate. Printre acestea se numara Lacul si Barajul Siriu, Vulcanii Noroiosi de la Paclele Mari si Paclele MiciPaclele Beciu, Lacul Vulturilor, Tabara de Sculptura Magura, Cascada Pruncea, Focul Viu de la Lopatari sau Muzeul Chihlimbarului.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 3

 
 1. gabriela
  2014-11-10
  01:14:27

  Noi avem o casa de vacanta la cativa km de statiune si am mers ultima oara vara trecuta.Este o oaza de liniste,iar strandul,desi nu foarte modernizat,e o sursa de distractie.Iar peisajul de dealuri e incantator!

   
 2. gnc
  2010-08-04
  23:08:46

  Frumos a fost ,au lasat in paragina strandul de sus

   
 3. Andreea
  2010-04-15
  08:37:11

  Foarte frumoasa statiunea. Bazinul cu apa sarata de face sa te simti ca la mare. Cazare buna, merita vizitata!

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>