Statiunea Sinaia

obiective turistice judetul prahova sinaia statiune montana statiuni statiuni turistice valea prahovei

 

Sinaia

Situata pe Valea Prahovei, la poalele muntilor Varful cu Dor, Furnica si Piatra Arsa ce fac parte din Masivul Bucegi,  Statiunea Sinaia este cunoscuta pentru vestitul Castel Peles, tratamentele ce se pot urma aici, pentru partiile de ski moderne, pentru Cota 1400 si Cota 2000, pentru Poiana Stana Regala, o oaza de liniste cu iz regal, dar si pentru Manastirea Sinaia.

Album foto Statiunea Sinaia

Harta zonala Statiunea Sinaia – Valea Prahovei

Descriere Statiunea Sinaia

Istoria orasului a inceput in secolul al XVII-lea cand primii locuitori au fost calugarii Manastirii Sinaia. Supranumita si Perla Carpatilor, statiunea este protejata de masivele Bucegi si Garbova. Legendele Muntilor Bucegi vorbesc despre Zamolxis, regele dacilor, ca traind intr-o pestera cunoscuta acum sub numele de Ialomicioarei. Organizarea statiunii a inceput insa odata cu vizita Regelui Carol I in 1874 cand acesta a descoperit potentialul zonei. Industrializarea orasului s-a concretizat prin aparitia unei fabrici de cherestea si a uneia de cuie astfel ca la jumatatea secolului XIX statiunea dispunea deja de canalizare si apa curenta. Altitudinea statiunii variaza intre 767 si 1055 de metri. Muntii Varful cu Dor, Furnica si Piatra Arsa sunt parti ale Platoului Bucegi, devenit in ultimii ani cel mai mare areal schiabil urmand ca Muntele Furnica sa gazduiasca Festivalul Olimpic al Tineretului European. Cei ce isi doresc sa de bucure de peisajul unic al zonei pot urca la Cota 2000, mijloacele de transport utilizate fiind telecabina sau telegondola, ori la Stana Regala, o destinatie care era preferata dupa cum sugereaza si numele, de familia regala. Pentru turistii care nu sunt pasionati de inaltimi, arhitectura orasului cu influente neogermane si saxone le poate fii pe plac. Cele mai multe din aceste elemente se pot observa cu usurinta facand o vizita la Castelul Peles.

Elementele terapeutice ale statiunii sunt bioclimatul care este lipsit de praf, toxicitate, dar si apa minerala a Izvorului Valea Cainelui ce contine cantitati mari de sulf, oligominerale sau bicarbonat. Efectele acestora dau rezultate in cazul afectiunilor respiratorii, hipertensiunii, a nevrozelor si a bolilor endocrinologice. Procedurile pe care le puteti urma sunt hidroterapie (bai cu apa minerala, plante medicinale, CO2) si electroterapia (ultraviolete, infrarosii, ultrasunetele, curenti cu pulsuri sau unde scurte). Pentru cei ce viziteaza statiunea cu scop medical in bazele de tratament veti gasi personal autorizat pentru gimnastica medicala si de recuperare, psihoterapie, dietoterapie sau masaj.

Indiferent de perioada anului in care alegeti sa vizitati Sinaia posibilitatile de recreere sunt nenumarate. Vara puteti practica tenis, alpinism, pescuit sau face drumetii. Cei ce isi doresc alt tip de distractie, vor gasi in statiune baruri, cluburi, restaurante traditionale si Cazinoul Sinaia, unde se organizeaza spectacole de cabaret. Serviciile oferite sunt de o calitate exceptionala dat fiind ca este una dintre cele mai vizitate statiuni din tara. insa atractia principala sunt partiile de ski. Pentru cei mai aventurosi Partia Carp este o alegere buna, transportul fiind asigurat atat cu vechea telecabina cat si cu telescaunul deschis recent. Valea Dorului (grad dificultate mediu) este o alta partie care atrage turistii datorita unei cabane pe care o veti gasi la finalul celor trei piste ale acesteia. Pentru cei incepatori partiile Drumul Vechi, Poiana Stanii Regale si Partia Turistica sunt cele mai potrivite. Toate acestea partii detin telescaun/teleschi la care puteti avea acces cu Telecabina Sinaia.

Cei ce ajung in septembrie se pot bucura de Festivalul Sinaia Forever, eveniment in cadrul caruia veti putea admira costume si masini din perioada interbelica, gusta mancaruri si bauturi romanesti dar si asista la concertele organizate pe tot parcursul serilor in care festivalul se tine.

Castelurile Peles si Pelisor (replica a Pelesului) sunt cele mai vizitate obiective turistice din Statiunea Sinaia. Fosta resedinta de vara a Regelui Carol I, aici veti descoperi frumusetea si bogatia anilor 1900. In incinta castelului sunt expuse colectii de arme si 4.000 de piese orientale si europene menite sa evidentieze stilul de viata luxos al regelui.

Alte obiective culturale sunt Manastirea Sinaia (inchinata Sf. Maria), Casinoul Sinaia, Casa de Vanatoare Foisor si garile regale. Statiunea Sinaia este singura care detine doua gari regale, in cea mai veche dintre ele oprind trenul Orient Expres considerat cel mai cunoscut din Europa. Turistii care isi doresc sa parcurga toata istoria localitatii sunt incurajati sa mai viziteze Economatul si Corpul de Garda (fosta locuinta a personalului Regelui de 52 camere) dar si Casa Memoriala George Enescu.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. lavi
    2011-02-09
    18:43:55

    ii cooooooooooooooool!

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>