Statiunea Vatra Dornei

obiective turistice judetul suceava statiune montana statiuni statiuni turistice turism balnear vatra dornei

 

Vatra Dornei

Municipiu al judetului Suceava, Vatra Dornei este una dintre cele mai cautate statiuni romanesti datorita climei, a peisajului si in special a partiilor de schi vizitate in fiecare an de catre mii de turisti.

Statiunea plina de istorie si inconjurata de Muntii Giumalau, Muntii Bistrita, Muntii Calimani, Muntii Rodna, Muntii Obcina Mestecanis, a atras atentia prin festivaluri menite sa pastreze datinile zonei si sa aduca in viata moderna a turistilor o alta viziune asupra Bucovinei.

Album foto Statiunea Vatra Dornei

Harta zonala Statiunea Vatra Dornei – Bucovina

Descriere Statiunea Vatra Dornei – Bucovina

Existenta izvoarelor minerale este atestata documentar inca de la inceputul secolului al XVII-lea, insa efectele curative ale acestora au fost oficializate de catre doctorul Ignatziu Pluch in anul 1810 cand acesta a analizat si cercetat zona Poiana Negri. Pentru cei interesati de tratamene, baile cu namol, apa carbogazoasa, impachetarile cu parafina, hidroterapia, masajul si curele de teren sunt recomandate pentru afectiuni ale aparatului cardiovascular, tulburari digestive, nervoase si de metabolism, boli ginecologice, pareze si chiar pentru stari posttraumatice. In prezent numarul izvoarelor minerale este de 37 dintre care 7 pentru cura interna si 30 pentru cura externa. Bazele de tratament cele mai vizitate din Vatra Dornei sunt baza de tratament Intus, baza de tratament a Compexului Incom si Baza de tratament Bradul – Calimani. Toate cele trei baze beneficiaza de instalatii pentru electro si hidroterapie, instalatii pentru aplicatii de namol, bai calde sau reci din izvoarele termale, dar si de instalatii pentru kinetoterapie.

Cei ce vor sa viziteze statiunea iarna au posiblitatea de a putea participa la Serbarile Zapezii eveniment ce se organizeaza la baza Partiei de ski Parc. Turistii pasionati de sporturile de iarna isi pot exersa abilitatile in functie de nivelul la care se afla, astfel Partia Parc ofera un loc pentru schiorii intermediari (Partia Parc 1 – 900 metri) si unul pentru cei incepatori (Partia Parc 2 – 550 metri). Ambele partii beneficiaza de instalatii de zapada artificiala, iar pe toata durata festivalului turistii se pot inscrie la concursuri sau asista la diverse concerte. O alta partie de ski este Dealul Runc, aceasta are un grad de dificultate scazut si este ideala pentru cei care isi doresc sa invete a schia.

Un alt festival care se organizeaza aproape de Anul Nou este Porniti plugul Feti Frumosi. Evenimetul este idee a primariei Vatra Dornei si consta intr-o parada a portului popular precum si un concert a Fanfarei Vatra Dorna – Buciumasi. Pe tot parcursul zilei turistii vor putea admira datini si obiceiuri populare de iarna puse in practica de diferiti reprezentanti artistici.

Pentru cei ce isi doresc sa viziteze obiectivele culturale ale zonei, recomandam Muzeul de stiinte ale naturii si cinegetica unde puteti vedea exemplare din fauna si flora zonei si Muzeul de etnografie de unde va puteti achizitiona costume ale portului popular bucovinean sau unelte mestesugaresti din lemn sau ceramica. Pentru diferite manifestari artistice la care doriti sa luati parte intreptati-va spre Casa de cultura Pardau.

Cazinoul din Vatra Dornei este un alt obiectiv ce straneste curiozitatea turistilor. Aflat acum in stare de ruina, cladirea denumita in trecut Cazinoul Bailor a fost in trecut sala de jocuri, de evenimente si chiar club muncitoresc. In timpul celui de-al doilea Razboi Mondial Cazinoul a fost folosit de armatele germane in scopuri militare si a suferit distrugeri importante cand acestea se retrageau. A existat o incercare de reconstituire aprobata chiar de catre Nicolae Ceausescu insa in urma evenimentelor din decembrie 1989 toate resursele menite pentru acesta au fost furate nemaiexistand de atunci fonduri pentru constuctia sa.

La cativa kilometri de Vatra Dornei mai puteti vizita manastirile Putna, Sucevita, Voronet, Moldovita si Humor. Castelul Dracula se afla si el la 40 km de statiune, in comuna  Piatra Fantanelele. Puteti vizita castelul, cripta si puteti servi mancaruri specifice zonei in incinta restaurantului din castel.

Puteti vizita parcul din centrul statiunii care este renumit pentru veveritele sale prietenoase si concertele sustinute in sezonul estival. Centrul de echitatie de la baza Partiei Parc si Patinoarul Vatra Dornei sunt alte doua facilitati de care va puteti bucura.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>