Statuia Ecvestra a Regelui Decebal

obiectiv cultural obiectiv istoric obiective turistice judetul hunedoara statuie

 

Statuia Ecvestra a Regelui Decebal

Statuia Ecvestra a Regelui Decebal este una dintre cele mai importante monumente ale judetului Hunedoara, fiind amplasata pe platoul din fata Casei de Cultura, mai exact in Piata Victoriei din orasul Deva, judetul Hunedoara, Transilvania, aflat in apropierea Primariei Deva.

Album foto Statuia Ecvestra a Regelui Decebal

Harta zonala Statuia Ecvestra a Regelui Decebal

Descriere Statuia Ecvestra a Regelui Decebal

Statuia Ecvestra a Regelui Decebal a fost realizata in anul 1978, de catre sculptorul Ion Jalea si il infatiseaza pe regale dacilor calare, avand deasupra capului un stindard dacic sub forma unui cap de lup cu gura deschisa, continuandu-se cu un corp de balaur.

Decebal a fost ultimul rege al daciei, devenind un personaj de legenda in istoria poporului roman, conducand armatele Daciei in cele mai crunte lupte din antichitate. Acesta a domnit timp de doua decenii, intre anii 87 si 106, perioada in care Imperiul Roman se afla intr-o tendinta de expansiune. In perioada domniei lui Decebal, regatul dac cuprindea Transilvania, Banatul, Oltenia, centrul si sudul Moldovei.

Primul razboi daco-roman a inceput in anul 101, incheindu-se in anul 202 cu victoria romanilor si tot atunci a fost semnat un tratat de pace cu Traian, pe care regale Dacilor nu l-a respectat, iar in urma celui de-al doilea razboi cetatile dacice sunt distruse, iar Sarmizegetusa este incendiata.

Urmarit de cavaleria romana, Decebal, se sinucide pentru a nu ajunge in mainile romanilor.

Dupa aproape 20 de ani de la amplasarea Statuii Ecvestre a Regelui Decebal, primarul Devei decide schimbarea aspectului zonei din spatele monumentului, construind un paun din pamant pe care s-au plantat flori.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Cetatea Deva, Busturile Martirilor Horea, Closca si Crisan, Biserica Catolica Sfantul Anton de Padova, Casa Memoriala Doctor Petru Groza, Muzeul Cetatea Devei, Catedrala ortodoxa Sfantul Nicolae, Teatrul de Estrada, Parcul Bejan, Manastirea Franciscana, Castelul Bela Fay din Simeria si Castelul Josika din Branisca.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>