Statuia Sfantului Florian

obiectiv religios obiectiv turistic obiective turistice judetul arad statui statuie

 

Statuia Sfantului Florian

Statuia Sfantului Florian este una dintre putinele reprezentari simbolice colorate existente pe teritoriul Romaniei, fiind situata pe Strada Guttenbrunn Adam nr.136 din municipiul Arad, colt cu Strada Zimbrului, aflata in Cartierul Aradul Nou, cartier unde, intre secolele XVIII si XIX, majoritatea locuitorilor erau etnici germani.

Album foto Statuia Sfantului Florian

Harta zonala Statuia Sfantului Florian

Descriere Statuia Sfantului Florian

Statuia Sfantului Florian a fost construita in anul 1869, cu ajutorul donatiilor familiei Dambacher si ale lui Anton Sachs, fiind opera unui necunoscut. Reprezentarea a fost asezata pe un soclu inalt de aproximativ 1,70 m de gresie, ornat cu un cap de inger in miniature si doua cruci ale Sfantului Muncenic Florian, supranumit si patronul pompierilor.

Legendele spun ca in anul 1792 s-a produs un mare incendiu, care, din cauza vantului ce batea dispre sud, ameninta cu distrugerea intregului cartier. Locuitorii cartierului s-au luptat zile intregi cu focul ce le mistuia casele, iar cei care nu puteau sa-si ofere ajutorul in actiunile de stingere a focului s-au dus la Biserica catolica din cartier si s-au rugat Sfantului Florian. Se spune ca ploaia a fost cea care a contribuit la stingerea incendiului si a fost trimisa datorita rugaciunilor catre Sfantul Florian.

Istoria relateaza ca Sfantul Florian a fost un cetatean roman ce a murit ca martir in anul 304, in Lauriacum si a trait in timpul imparatilor Diocletian si Maximian, fiind commandant al armatei imperial in provincial romana Noricum. Se spune ca Florian a stins in mod miraculous un incendiu folosind un singur ulcior cu apa, iar in Austria si Polonia este prezentat ca fiind patronal hornarilor si al vechilor fabricanti de sapun.

Sfantul Florian este sarbatorit de catre crediciosii catolici in fiecare an, pe 4 mai, aceasta fiind data mortii sale.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Palatul Neuman, Palatul Administrativ, Palatul Justitiei, Teatrul de Stat Ioan Slavici, Palatul Andrenyi, Cazinoul Aradean, Palatul Szantay Lajos, Cetatea Aradului, Muzeul Cofetariei, Turnul de Apa, Arcul de Triumf, Sinagoga Neologa.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>