Tampa – Brasov

brasov muntele tampa obiective turistice judetul brasov panoramic telecabina

 

Tampa

Printre simbolurile Orasului Brasov se numara fara indoiala si Muntele Tampa, atractie naturala ce incanta turistii dornici de a admira de sus, de la altitudinea de 960 metri, fermecatoarea asezare urbana din cea mai mare depresiune intracarpatica din spatiul romanesc. Cu urme de civilizatie identificate de-a lungul istoriei ca datand inca de pe vremea dacilor, Tampa este in prezent singura atractie declarata rezervatie peisagistica din judetul Brasov.

Album foto Tampa

Harta zonala Tampa – Brasov

Descriere Tampa

Apartinand de Masivul Postavaru, unul dintre masivele ce strajuiesc Brasovul, Muntele Tampa este localizat din punct de vedere geografic in partea sudica a grupei Carpatilor Orientali, invecinandu-se la nord si vest cu Brasovul, respectiv cartierul Brasovul Vechi, iar in partea de est cu Valea Racadaului. Pe Tampa se afla si literele ce marcheaza numele Brasovului, iluminate artistic pe durata noptii incepand cu anul 2006.

Accesul catre piscurile pitoresti ale Muntelui Tampa se realizeaza foarte usor, existand mai multe trasee turistice marcate, neexistand nicio taxa de vizitare. Caile pe care se poate ajunge la Tampa sunt: Cele 25 de serpentine, marcate inca din anul 1837 de catre Ocolul Silvic al orasului, Treptele lui Gabony, Drumul Cavalerilor sau Drumul “la iepure”, ce se poate parcurge cu automobilul. Turistilor ce nu se incumeta sa porneasca la pas pe un drum ce dureaza in jur de o ora le sta la dispozitie Telecabina Tampa – Brasov, care face legatura intre cele doua in mai putin de trei minute.

O suprafata considerabila a Tampei, de peste 150 hectare, este protejata de lege inca din anul 1980, fiind declarata rezervatie naturala ce adaposteste o serie de plante si animale rare. Cele peste 450 de specii de plante ce se dezvolta in acest spatiu sunt declarate plante de interes national si european, dintre acestea meritand a fi amintite laleaua pestrita, crucea voinicului, zambila salbatica, stanjenelul, cucunita, obsiga barsana, deditelul sau nemisorul. Fauna este si ea reprezentativa pentru etajul climatic de aici, in aceasta rezervatie traind, pe langa reptilele si mamiferele specifice zonelor de munte: vipera si gusterul, lupul, ursul sau porcul mistret, o serie de pasari destul de rare in tara noastra, precum: minunita, ciocanitoarea cu trei degete, sfranciocul rosiatic, iernuca, bufnita sau ghinoaia sura. Toate acestea contribuie negresit la farmecul specific al Tampei, ce se inalta ca o insula de verdeata, inconjurata aproape in totalitate de cladirile cu iz medieval ale Brasovului.

Pe langa valorea peisagistica incontestabila, Muntele Tampa se bucura si de o mare apreciere din partea celor pasionati de istorie si indeosebi de arheologie. In urma cercetarilor arheologice s-au descoperit pe acest munte mai multe dovezi care ar atesta existenta umana aici inca de dinainte de perioada stapanirii romane din Dacia. Se pare ca existau pe munte altare ridicate de populatia ce isi ducea aici existenta, practicarea acestui cult pagan fiindu-i inchinata Zeului Saturn, zeu al Timpului, despre care se zice ca ar fi botezat acest loc “Tempus – Temporis”, nume de la care provine denumirea actuala de “Tampa”.

De-a lungul cursului istoriei au fost ridicate aici mai multe cladiri de o mare valoare istorica. Pastrate mai mult sau mai putin in starea lor initiala, acestea sunt reprezentative pentru meleagurile transilvanene si pentru intreg spatiul romanesc. Se gasesc aici ruinele Cetatii Brasovia, infiintata in perioada anilor 1212 – 1218 de catre cavalerii teutoni, Tunelul si Lacul de sub Tampa, rezultate in urma intentiei autoritatilor de a construi prin anii 1940 un tunel lung de aproximativ 1 km care sa faca legatura intre orasul vechi si Valea Cetatii. Pe Tampa se gasea si Statuia lui Arpad, inalta de 20 de metri, ridicata in anul 1896, dar din care a ramas in prezent pe munte doar fundatia. Capul statuii poate fi admirat si in zilele noastre, fiind adapostit in Casa Parohiei Evanghelice din oras. Amprenta asupra Tampei si-a lasat-o si Stalin, care a dorit ca acesta sa fie orasul sau. Acesta a pus sa fie plantati aici brazi, organizati in asa fel incat sa se distinga, prin organizarea lor, numele Stalin. Cu timpul, copacii s-au inmultit si s-au amestecat, in prezent distingandu-se vag ultimele patru litere. La poalele Tampei se gasesc si ramasite din Turnul Cutitarilor si Turnul Cizmarilor, turnuri de veghe ridicate in timpul secolului al XV-lea, dar lasate in paragina. Aici se gaseste si banca de piatra de sub Tampa, despre care legendele locului spun ca ar fi cazut de pe munte, ingropand sub ea un cuplu ce se iubea pe ascuns.

Pe langa Muntele Tampa, turistii sositi aici pot vizita si alte atractii reprezentative ale Brasovului, printre care se numara: Piata Sfatului, Biserica Neagra, Biserica Bartolomeu, Biserica Sfantul Nicolae sau cateva muzee reprezentative pentru aceasta asezare: Muzeul de Istorie, Muzeul Primei Scoli Romanesti din Schei, Muzeul de Arta, cel de Etnografie, Casa Muresenilor  sau Muzeul Civilizatiei Urbane Brasov.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>