Teatrul de Estrada

obiectiv cultural obiective turistice judetul hunedoara teatru

 

Teatrul de Estrada

Cladirea Teatrului de Estrada, ce azi poarta numele Teatrul de Arta Deva, se afla pe Lista Monumentelor Istorice ale judetului Hunedoara din anul 2004 si este situata pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 nr. 15 din Centrul Vechi al orasului Deva, Judetul Hunedoara, Transilvania, aflata in apropierea Parcului Cetatii, a Bibliotecii Judetene Ovid Densusianu si a Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane.

Album foto Teatrul de Estrada

Harta zonala Teatrul de Estrada

Descriere Teatrul de Estrada

Cladirea ce adaposteste Teatrul de Estrada a fost construita in anul 1910, in stilul arhitectural secession vienez, cu o capacitate de aproximativ 580 de locuri, pe locul fostului restaurant Reduta Oraseneasca sau Redout, fiind primul local care in anul 1905 a proiectat o pelicula cinematografica.

Teatrul de Estrada din Deva a fost infiintat in anul 1958, de catre un grup de artisti, precum Liviu Oros, Aurel Doroga, Margareta Iles, Lucica Radulian, Stefan Radut si viitorul director al institutiei Ion Preda, care fiind un om exigent, dar in acelasi timp un bun organizator, se ocupa de reorganizarea teatrului. Pentru a obtine rezultate notabile pe mai multe scene, acesta a angajat peste o suta de persoane, printre care artisti, tehnicieni de scena si personal administrativ, in urma unui examen riguros.

De-a lungul timpului, teatrul a avut si alte denumiri, precum Teatrul Orasenesc, Teatrul de Estrada, Teatrul de Arta, Teatrul de Stat de Estrada, Teatrul de Revista, Teatrul de Arta Dramatica, Teatrul Municipal Deva, Teatrul Judetean Hunedoara si in prezent Teatrul de Arta Deva.

Cladirea Teatrului de Estrada a suferit in secolul al XX-lea numeroase lucrari de reparatii si modernizare. In anul 1942 lucrarile au inceput cu modificarea intrarii, schimbarea tapiteriei si inlocuirea oglinzilor, iar in anul 1960 au fost efectuate modificari ale fatadei originale, fiind reconstruita dupa imagini de epoca. Odata cu modificarea accesului principal, s-au efectuat si modificari ale holului principal, creandu-se un acces unic mai lat, dand posibilitatea crearii unor sali de cinematograf, de opera si opereta.

Teatrul de Estrada din Deva este un monument istoric si de arhitectura ce face parte din ansamblul urban 1 Decembrie 1918 al orasului Deva.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Cetatea Deva, Palatul Magna Curia, Busturile Martirilor Horea, Closca si Crisan, Biserica Catolica Sfantul Anton de Padova, Casa Memoriala Doctor Petru Groza, Biserica Reformata – Calvina, Centrul Vechi, Monumentul Luptatorilor Anticomunisti, Monumentul Eroilor Neamului, Catedrala Ortodoxa Sfantul Nicolae, Manastirea Franciscana, Castelul Bela Fay si Castelul Josika din Branisca.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>