Teatrul de Stat Ioan Slavici

obiectiv cultural obiective turistice judetul arad teatru

 

Teatrul de Stat Ioan Slavici

Teatrul de Stat Ioan Slavici este una dintre cele mai reprezentative cladiri aflate pe impresionanta artera de circulatie, cunoscuta sub numele de Bulevard, din centrul orasului Arad, situat pe Bulevardul Revolutiei nr. 103, judetul Arad, Crisana.

Album foto Teatrul de Stat Ioan Slavici

Harta zonala Teatrul de Stat Ioan Slavici

Descriere Teatrul de Stat Ioan Slavici

Teatrul de Stat Ioan Slavici a fost construit intre anii 1872 si 1874 in stilul architectural neoclasic, cu un fronton decorat cu un basorelief, proiectat de catre arhitectul Skalniczky din Pesta si se afla pe Lista Monumentelor Istorice ale Judetului Arad.

Sala avea trei etaje si 92 de logji, cu un total de 1250 de locuri, iar iluminarea salii se facea cu ajutorul unui candelabru cu 36 de brate, asemanator cu cel al Operei di Viena. In anul 1883 din cauza unei defectiuni la sistemul de iluminat, cladirea a ars in intregime, iar dupa acest incendiu cladirea a fost reconstruita, utilizand partile din cladire nemistuite de flacari. De la inaugurarea teatrului si pana la inceputul Primului Razboi Mondial, in cladirea teatrului au avut loc activitati culturale sustinute de asociatii teatrale locale si de unele trupe cunoscute in vremea respective.

In anul 1955, din cauza unui nou incendiul, teatrul a fost reconstruit si transformat in totalitate, diminunand numarul locurilor pentru spectator si tot atunci s-a deschis noua intrare principala pe fatada suprainaltata dinspre piata central, realizand colonada proiectata de arhitectul aradean Milos Cristea. Fatada principala se incheie cu o cornisa sprijinita pe console, deasupra caruia, in dreptul segmentelor laterale se ridica un atic cu balustri si in dreptul rezalitului central se afla un basorelief în stilul anilor cincizeci. Parterul salii de spectacole este inconjurat in forma arcuita de loje, pe patru niveluri suprapuse, iar ornamentele, precum basoreliefurile scot in evidenta timpul anilor cincizeci. Foaierul si pe coridoarele cu tavan sunt illustrate diverse placaje modern.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Manastirea Hodos – Bodrog, Manastirea Bezdin, Palatul Neuman, Palatul Administrativ din Arad, Palatul Justitiei, Palatul Cenad, Casa cu Lacat, Palatul Andreny, Castelul Nopcea, Cazinoul Aradean, Casa cu Ghiulele, Statuia Sfantului Ioan de Nepomuk, Aleea Personalitatilor Aradene, Casa cu Mosaic Aurit din Arad, Cladirea Colegiului Moise Nicoara, Statuia Sfantului Florian, Muzeul Cofetariei, Turnul de Apa, Catedrala Romano – Catolica din Arad, Arcul de Triumf din Arad, Palatul Szantay Lajos, Parcul Reconcilierii, Biserica Sarbeasca Sf. Petru si Pavel, Catedrala Ortodoxa Romana Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, Sinagoga Neologa, Complexul Muzeal Arad, Muzeul Memorial Vasile Goldis, Parcul Natural Lunca Muresului, Strandul Neptun din Arad si Biblioteca Judeteana A.D. Xenopol.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>