Tunelul Grota Ursului

obiective turistice diverse obiective turistice judetul dambovita tunel

 

Tunelul Grota Ursului

Tunelul Grota Ursului, cum este denumit impropriu de turisti, este situat la capatul Cheilor Tatarului, in Muntii Bucegi, pe teritoriul administrativ al comunei Moroeni, interiorul sau asemanandu-se foarte mult cu cel al unei pesteri, de aici si confuzia cu Pestera Grota Ursului, aflandu-se la cateva sute de metri in aproprierea Cheilor Tatarului.

Album foto Tunelul Grota Ursului

Harta zonala Tunelul Grota Ursului

Descriere Tunelul Grota Ursului

In jurul anului 1905 a fost construita calea ferata forestiera din Muntii Bucegi, de pe Valea Ialomitei ce se intindea de la Valea Blanei pana la Lacul Scropoasa. Pentru a scurta drumul cu aproximativ 10 km, s-a incercat strapungerea muntelui pe o distanta de 6 km. In 1906 a fost construit telefericul pentru busteni, ce ducea din Valea Brateiului pana la fabrica din Busteni. Astfel, s-a oprit saparea canalului. Tunelul Grota Ursilor este in prezent abandonat si reprezinta un simplu loc ce starneste interesul turistilor curiosi ce trec pe aici, facandu-i sa se aventureze in explorarea acestuia. In interiorul tunelului se gasesc si acum stalpii de sustinere ce au fost folositi pentru sapare.

S-a discutat folosirea canalului in proiectul hidroenergetic al Barajului Bolboci, insa s-a renuntat la aceasta idee de a inunda Cheile Tatarului si a Platoului Padina, proiectul fiind mutat mai jos, rezultand Lacul de acumulare Bolboci in pozitia actuala.

Canalul se intinde pe o distanta de 150 de metri, un tunel sapat prin stanca, in interiorul caruia temperatura este mult mai scazuta fata de cea din afara acestuia.

Prezentare video Tunelul Grota Ursului


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. Vadim Tamaduitorul
  2018-11-09
  18:14:29

  Stan Constantin, esti din Coalitia pentru Familie?

   
 2. Stan Constantin
  2015-01-25
  22:58:02

  Aceasta curiozitate a turistilor costa scump.Multi dintre ei nu realizeaza unde intra.Autoritatile nu vor sa il inchida fiindca acesta trebuie studiat de o echipa full length de Paranormali.Eu l-am vizitat pe 10 mai 2014...apoi pe 16 si 18 mai....insa pe 18 mai nu mai semana....mai mult la mijlocul acestuia am descoperit o deschidere in peretele din dreapta al muntelui si un fel de tunel ceva mai ingust dar adanc si lung care intra in perete.Atentie nu vb despre o groapa "put" foarte bine taiata si acoperita in graba.....de frica sau ceva mult mai de speriat.Se aud zgomote si vuiete inauntrul acestuia.....Nu mereu dar acestea exista si sunt insotite de usoare trepidatii ale muntelui......Am fotografiile din 10 mai si coroborandu-le cu filmarile din 18 mai.....Ceva nu este in regula acolo.......

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>