Turnul Gros – Sibiu

obiective turistice diverse obiective turistice judetul sibiu sibiu

 

Turnul Gros

Turnul Gros din orasul medieval Sibiu, este singura rondela pastrata din cele cateva care au fost construite intre anii 1540-1552 si care erau incluse in centura de aparare a orasului. Construit in forma asemanatoare literei “U”, cu ziduri de piatra si caramida si avand o platforma pe care erau amplasate tunurile, aceasta constructie a reprezentat un puternic punct de defensiva al orasului. De-a lungul timpului, constructia a suferit numeroase modificari si reparatii, in urma incendiilor din 1826 si 1949.

Album foto Turnul Gros – Sibiu

Harta zonala Turnul Gros – Sibiu

Descriere Turnul Gros – Sibiu

Din 1788 pana in 1949, in incinta turnului a functionat fara intrerupere Teatrul Orasenesc, in Sala Thalia, construita la initiativa lui Martin Hochmeister, care avea sa devina primarul orasului. Acesta a fost primul teatru de pe teritoriul Romaniei si unul dintre putinele existente la acea vreme in Europa. Initial, sala a fost construita in stil rococo, cu doua balcoane si o loja, dar a fost refacuta dupa un model vienez in anul 1826.

Pe scena teatrului au urcat numeroase personalitati ale culturii romanesti, dintre care George Enescu si Mihai Eminescu, cel care a fost sufleur in prima reprezentatie teatreala in limba romana, din anul 1864. Tot aici, dupa unirea Transilvaniei cu Romania, in anul 1918, erau organizate periodic spectacole gratuite, pentru publicul sarac al orasului.

In urma sapaturilor arheologice, la baza turnului au fost descoperite doua canale, construite din caramida, care deserveau, unul la drenarea apei din santul exterior iar celalalt pentru comunicarea intre aparatorii aflati de o parte si de alta a turnului.

Turnul Gros, aflat pe Strada Cetatii, in urma reconstructiei Salii Thalia, de dupa 1990, se extinde cu 25 de metri si pe Bulevardul Corneliu Coposu. Doar zidurile exterioare au fost pastrate in forma initiala, interiorul fiind reorganizat.

Daca va aflati in Sibiu, mai puteti vizita si: Muzeul Brukenthal, Biserica Evanghelica, Biserica Ursulinelor, Gradina Zoologica, Muzeul Astra.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>