Ulpia Traiana Sarmizegetusa

cetate dacica cetati cetati din transilvania obiective turistice judetul hunedoara sarmizegetusa tara hategului

 

Sarmizegetusa Ulpia Traiana

Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, sau pe scurt Ulpia Traiana Sarmizegetusa a fost capitala teritoriului Daciei, dupa ce a fost cucerita de catre romani. Aceasta este localizata din punct de vedere geografic in judetul Hunedoara, la o distanta de 40 de km de Sarmizegetusa Regia, capitala fostei Dacii. Ruinele  capitalei Daciei romane reprezinta astazi principala atractie a complexului arheologic din Localitatea Sarmizegetusa.

Album Foto Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Harta Zonala Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Descrierea Ulpia Traiana Sarmizegetusa

In urma campaniei de cucerire din anii 105 – 106, Dacia a fost transformata de Imperiul Roman in provincie romana, iar vechea capitala a fost distrusa si restabilita de guvernatorul Daciei Romane, Decimus Terentius Scaurianus. Noua capitala se intindea pe o suprafata de aproximativ 32 hectare si era inconjurata de ziduri cu inaltimi de 4 – 5 metri, construite din blocuri de piatra cioplite si mortar. In interior se aflau principalele unitati administrative si religioase, iar in exterior se gaseau gospodarii, case, cimitirele si alte constructii.

Capitala romana era amplasata in Depresiunea Hategului, la o altitudine de aproximativ 531 metri, avand o pozitie geografica ce ii oferea numeroase avantaje strategico-militare si economice. Orasul se afla la numai 8 km distanta de trecatoarea care leaga si astazi Banatul si Transilvania, Portile de Fier ale Transilvaniei, ce purta in antichitate denumirea de Tapae. Avand in nord Muntii Poiana Rusca si in sud Muntii Retezat, capitala putea fi foarte greu atacata, datorita acestor bariere naturale dificil de strapuns. Teritoriul pe care era asezata capitala se intindea de la Tibiscum la Micia si era aparat de cele patru castre romane: Tibiscum, Voislova, Micia si Bumbesti.

In ultimele decenii ale stapanirii romane, intre anii 235 – 268 s-a instalat o criza profunda, declansata pe fondul lipsei solutiilor de aparare in conditiile in care popoarele barbare atacau si invadau teritoriul provinciei. Constrans de situatie, Imparatul Adrian a ordonat in cele din urma retragerea armatei si a functionarilor la sud de Dunare, fiind urmati de asemenea si de o mare parte a populatiei. Restul populatiei, vizibil imputinata si modesta a continuat sa locuiasca aici, viata acestui oras stingandu-se probabil tot ca urmare a navalirii popoarelor barbare.

Numeroasele cladiri si constructii descoperite in urma cercetarilor arheologice au demonstrat existenta unei adevarate activitati edilitare in acest spatiu. In prezent, tot ce a mai ramas din vechea capitala este un complex arheologic format din constructiile si amenajarile Ulpiei Traiana scoase la lumina in urma cercetarilor si a sapaturilor desfasurate aici. Sarmizegetusa de astazi gazduieste un amfiteatru, Schola Gladiatorum (cazarma gladiatorilor), atelierul de sticlarie, Basilica de Templu, Templul Mare, Templul Zeului Silvanus, Sanctuarul Zeilor Aesculap si Hygia si Templul Zeitei Nemesis.

Templul Zeitei Nemesis este situat in partea de est a amfiteatrului, in apropierea portii principale. Aici au fost gasite monumente si inscriptii dedicate Zeitei dreptatii, echitatii, norocului si a destinului.

Sanctuarul zeilor medicinei sau Templul Zeilor Aesculap si Hygia este o alta constructie ce dateaza de pe vremea romanilor, fiind formata din mai multe constructii ce erau in trecut grupate intr-o incinta sacra.

Turisti sositi aici au ca principal punct de atractie acest faimos complex arheologic ce contine toate constructiile si amenajarile din trecut ale fostei capitale daco-romane si Muzeul Arheologic al Coloniei Ulpia Traiana Sarmizegetusa, ce gazduieste obiecte nepretuite precum monezi vechi, pietre de mormant, altare funerare, inscriptii, statui si busturi din bronz sau medalioane si obiecte din argint datand de pe vremea Imparatului Traian, toate avand o mare incarcatura istorica si o valoare inestimabila.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>