Valea Boga – Muntii Apuseni

atractii naturale muntii apuseni obiective turistice judetul bihor

 

Valea Boga

Valea Boga, o zona pitoreasca ce te indeamna la liniste si relaxare isi are izvorul in izbucul ce dreneaza o parte din apele Platoului Padis. Pot fi observate cheile inguste care se imbina armonios cu afluentii si cascadele Oselu, Bulbuci si Valea Rea. Privelistea este de neegalat, in special in zonele Czaran si Boga.

Album foto Valea Boga

Harta zonala Valea Boga – Muntii Apuseni

Descriere Valea Boga

Mergand spre Cascada Oselu, se poate observa o adevarata bijuterie naturala, piatra indianului, o stanca ce are forma unui om.

Bazinul Valea Boga este impartit in trei sectoare, si anume Cheile Vaii Bulbuci, Cheile Vaii Oselu si Cheile Vaii Bulbuci. In aval de Izbucul Bulbuci, fiind caracterizate de salbaticia lor, s-au format Cheile Vaii Bulbuci.
Valea Oselu isi are izvorul in izbucul aflat la baza unui abrupt situat in Piatra Ciungilor. Apele acestea au format cheile Vaii Oselu, ce iau forma unei palnii a carei deschidere se afla pe amonte. Aici se formeaza si o impresionanta cascada.

Mergand mai departe in Valea Boga se pot observa si celelalte vai, care sunt accesibile doar pe anumite portiuni, datorita salbaticiei care le caracterizeaza.

Pentru a ajunge in Valea Rea se acceseaza drumul de tractor care acopera doar o portiune din aceasta, in continuarea drumului fiind o succesiune de cascade, cu un grad de dificultate foarte ridicat. In dreapta drumului care leaga Pietroasa de Padis se adanceste Valea Plaiului, o zona deosebit de pitoreasca, impodobita cu pesteri, arcade naturale, grohotisuri si cascade. In continuarea acestui drum se adanceste afluentul Valea Plaiului, care prezinta acelasi tip de obiective naturale care sunt greu de accesat, insa deosebit de impresionante.
Valea Boga reuseste sa impresioneze prin propriul sector de chei, si minunatele obiective naturale care se afla aici. Peisajul este imbogatit de numeroasele cascade si felul in care zona este marginita prin abrupturile care culmineaza Piatra Boghii.

Datorita salbaticiei ce caracterizeaza zona, Valea Boga este lipsita de trasee turistice. Turistii care ajung aici nu trebuie sa rateze o drumetie prin Parcul Natural Apuseni, un loc unde natura este la ea acasa si unde oamenii traiesc de secole intr-o binecuvantata pace.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>