Valea Sighistelului – Muntii Apuseni

atractii naturale muntii apuseni obiective turistice judetul bihor

 

Valea Sighistelului

Valea Sighistelului se desfasoara pe o lungime de aproximativ 9 km, in partea de vest a Muntilor Bihor, de-a lungul intregii sale intinderi intalnindu-se numeroase formatiuni carstice, datorita carora intreaga zona a fost declarata rezervatie naturala geologica.

Album foto Valea Sighistelului

Harta zonala Valea Sighistelului – Muntii Apuseni

Descriere Valea Sighistelului

Rezervatia geologica din Valea Sighistelului protejeaza cele peste 150 de pesteri existente aici. Printre atractiile naturale ce confera un farmec aparte acestei vai, apreciata drept cea mai carstificata din intreaga tara, se numara golurile subterane foarte raspandite in aceasta regiune, micile cascade si repezisuri de apa, pesteri ce au luat nastere in peretii salbatici ai stancilor si chei create de cursurile sinuoase ale apelor. Printre cele mai mari pesteri din aceasta vale se numara Pestera Corbasca, Pestera Magura, Pestera Coliboaia, sau Pestera Dealul Secaturii. De asemenea, in partea superioara a Vaii Sighistelului, au luat nastere Cheile Sighistelului, ce se intind pe o lungime ce masoara aproximativ 350 – 400 de metri. Cursul de apa de pe Valea Sighistelului se indreapta spre Valea Crisului Baita, care il primeste ca afluent, continuandu-si mai departe traseul spre Valea Crisului Negru.

In ciuda faptului ca Valea Sighistelului nu este indeajuns promovata, ea ascunde frumuseti naturale incantatoare. Accesul catre aceasta zona se poate realiza fie dinspre drumul national DN75, care se ramifica in punctul Localitatii Campeni intr-un drum pietruit, ce merge spre Satul Sighistel, fie pe traseul turistic marcat cu punct rosu ce coboara de la Pestera Ursilor, prin Culmea Magura.

De-a lungul intregii Vai a Sighistelului, turistii pasionati de acest tip de atractii naturale vor avea ocazia de a descoperi formatiuni impresionante ce se intalnesc la fiecare pas facut in aceasta zona, cu aspect de canion, dominata de peisaje de o salbaticie incantatoare.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. walzer vilhelm
    2013-10-13
    13:42:32

    Acum 22 de ani am avut un accident pe Valea Sighistelului ,am sa revin sa mai vad locurile!

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>