Vechea Catedrala Ortodoxa – Arad

catedrala lacas de cult obiectiv religios obiectiv turistic obiective turistice judetul arad

 

Vechea Catedrala Ortodoxa

Vechea Catedrala Ortodoxa, cunoscuta si sub numele de Catedrala Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul este unul dintre simbolurile municipiului Arad, fiind construita cu ajutorul comunitatii romane in perioada administratiei habsburgice si este situata in Piata Catedralei nr. 15 din municipiul Arad, judetul Arad, Crisana, aflata in apropierea Parcului Reconcilierii si a Muzeului Memorial Vasile Goldis.

Album foto Vechea Catedrala Ortodoxa

Harta zonala Vechea Catedrala Ortodoxa – Arad

Descriere Vechea Catedrala Ortodoxa

Vechea Catedrala Ortodoxa a fost construita intre anii 1862 si 1865, in stilul architectural baroc, dupa planurile arhitectului Antoniu Gzigler, la initiativa si sub pastoria celui de-al treile episcop de neam roman al Aradului, Procopie Ivacicovici.

In secolul al XIX-lea, comunitatea romana ortodoxa din Arad a organizat o colecta publica pentru ricarea unui lacas de cult cu destinatie de catedrala opiscopala, deoarece singura biserica episcopala existenta era Biserica Sarbeasca, biserica romanilor fiind demolata in anul 1857. Astfel s-a descis construirea unui nou lacas de cult cu functia de catedrala, in centrul vechi al municipiului Arad, principalii finantatorii fiind familia Mocioni si bancherul Gheorghe Sina din Viena.

Fatada vechii catedrale poarta amprenta stilului architectural al barocului clasicizant si se termina cu un timpanon triunghiular. Cele doua turnuri ale fatadei au fost suprainaltate cu ocazia restaurarii catedralei dintre anii 1905 si 1906, tot atunci a fost adaugat si aticul.

Interiorul a fost decorat cu fresce, in anul 1966, in stilul architectural bizantin, de catre pictorul Eremia Profeta si ilustreaza scene biblice si profete al sfintilor. Iconostasul a fost sculptat si aurit de catre Mihai Ianici, iar picturile de catre Nicola Alexici, fiind restaurate ulterior de catre pictorul Ioan Zaicu.

Biserica cu hramul Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul a servit drept catedrala a Episcopiei Aradului pana in anul 2009, cand noua Catedrala Ortodoxa Romana cu hramul Sfanta Treime a dobandit aceasta functie.

Intre anii 1962 si 1973, in Vechea Catedrala Ortodoxa din Arad a slujit ca episcop Teoctistul Arapasu, devenind ulterior patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Palatul Neuman, Teatrul de Stat Ioan Slavici, Casa cu Ghiulele, Cetatea Aradului, Strandul Neptun, Casa cu Mozaic Aurit, Catedrala Romano – Catolica, Turnul de Apa, Arcul de Triumf, Templul Masonic, Podul Traian, Palatul Ronai si Complexul Muzeal Arad.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>