Vulcanii Noroiosi – Paclele Mici

atractii naturale berca obiective turistice judetul buzau vulcanii noroiosi vulcanii noroiosi din buzau

 

Vulcanii Noroiosi - Paclele Mici

Vulcanii noroiosi – Paclele Mici sunt situati la aproximativ 10 km de satul Berca, judetul Buzau, la o altitudine de 341 metri. Acestia se intind pe o suprafata de 16,5 ha. Pe acest platou nisipo-argilos, intalnim cei mai multi vulcani de dimensiuni variate si cu o morfologie complexa.

Album foto Vulcanii Noroiosi – Paclele Mici

Harta zonala Vulcanii Noroiosi – Paclele Mici

Descriere Vulcanii Noroiosi – Paclele Mici

Acesti vulcani sunt repartizati astfel:

– in Est, remarcam un platou nisipo-argilos, oarecum neted, putin fragmentat, pe care activitatea vulcanica a incetat ori este foarte slaba.

– in Vest si in Centru intalnim sectorul cu numarul cel mai mare de conuri de noroi; acestea apar in grupari de 3-5 vulcani cu inaltimi de 2-8m, cu cratere ce au diametre de 10-100cm din care iese noroi vascos, care se scurge sub forma de limbi ce ating lungimi de 20-50cm.

Se poate observa ca din craterele mari, se revarsa din abundenta un noroi fluid ce se scruge pe distante intre 50 si 150 metri.

Vulcanii Noroiosi sunt formatiuni create de gazele naturale provenind de la peste 3.000 de metri adancime, care trec printr-un sol argilos, in combinatie cu apa din panza freatica. Namolul, format din apa amestecata cu argila, impins de gaze, iese la suprafata, unde in contact cu aerul in se usuca, formand niste structuri conice asemanatoare unor vulcani.

Pe glob sunt circa 1.100 de vulcani noroiosi. Cel mai adesea in Europa se gasesc vulcani noroiosi sub mari, cum ar fi vulcanii noroiosi din apele Norvegiei, cei din marile Caspica si Barents, cei pe continet sunt foarte putini. Fenomene similare se mai intalnesc, in afara Europei (Siberia, Australia si insula Trinidad din Caraibe).

In Romania, cea mai importanta locatie este cea din judetul Buzau cu Paclele Mari, Paclele Mici si Paclele Beciu. Fenomenul se mai poate intalni, la o scara mult mai mica, si in alte regiuni ale Romaniei, precum Podisul Moldovei si Podisul Transilvaniei – Vulcanii noroiosi de la Hasag.

Prezentare video Vulcanii Noroiosi – Paclele Mici


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. valentina
  2012-08-22
  18:48:44

  de fapt am aflat ceva foarte interesant despre vulcanii noroiosi berca. Paclele mari adica la beciu nu sunt considerate paclele mari deoarece sunt mai mari ceilalti.Va dau un sfat sa nu va duceti la asa zisa paclele mari pe beciu ci incercati si ceilalti.Eu stiu asta ca am bunicii la pacle

   
 2. Andi Miron
  2011-08-11
  01:48:01

  Atat iti trebuie daca te prinde o ploaie acolo.

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>