Cheile Bicazului

 

Cheile Bicazului

In nord-estul tarii, la o distanta de 20 de km de Orasul Bicaz, mai exact in centrul Muntilor Hasmas, apartinand de judetele Neamt si Harghita, se gaseste o zona deosebit de pitoreasca cu care se mandreste tara noastra, Cheile Bicazului.

Cheile Bicazului

Deosebita zona reprezinta calea de legatura dintre Transilvania si Moldova si a fost sapata de raul Bicaz. Cheile se intind pe lungimea de 8 kilometri si sunt delimitate de doua masive impresionante, in nord-vest de Suhadul Mare si in sud-est de Suhadul Mic, cuprinzand teritoriul dintre satul Bicazul Ardelean si Lacul Rosu. Zona este traversata de drumul ce leaga orasele Gheorgheni si Bicaz, drumul transcarpatic DN 12C. Cheile au fost incluse in Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas, fiind astfel incluse in rezervatia naturala Cheile Bicazului si Lacul Rosu.

Cheile Bicazului

Cel mai renumit defileu din Carpatii Orientali, prin frumusetea panoramei si caracterul spectaculos observat si prin peisaje, datorita depozitelor calcaroase depuse de-a lungul timpului in marile triasice si jurasice. Masivul muntos a fost treptat impodobit de pesteri si avenuri. Defileul este cunoscut astazi si sub numele de “Paradisul Alpinistilor“, aflat in aval de Serpentina Mare, Piatra Poenii si Muntele Bardos, care se afla la o distanta de cativa metri. Ajungand aici, la Poarta Iadului, se poate parcurge mai departe drumul spre Pridvorul Iadului, locul unde cheile capata un aspect masiv, datorita largirii acestora, pana la stancile de la Turnul Negru, de unde se poate urma poteca ce duce spre Pestera Neagra, o pestera deosebit de cunoscuta prin dimensiunile sale. Aceasta are o intrare impresionanta, de 15 metri inaltime si 3 metri latime. Inca de la intrare elementul care capteaza atentia este turnul Pietrei Altarului. Dupa ce se parcurg cei 25 de metri de la intrare, se observa stramtarea pesterii, pentru ca peste 10 metri mai departe aceasta sa se termine.

Cheile Bicazului

Continuand calatoria prin Cheile Bicazului se observa podul neterminat, care se afla inainte de locul unde se varsa Bicajelul in Bicaz, Podul Ungurilor, a carui constructie a inceput in anul 1940. In acea perioada, podul a fost gandit sa ocoleasca cea mai periculoasa parte din chei, Gatul Iadului, insa, din cauza raboiului, constructia nu a fost niciodata finisata.

Cheile Bicazului

Desi este cel mai periculos loc de pe intregul teritoriu al cheilor, zona Gatul Iadului este de asemenea si cea mai spectaculoasa. O panorama deosebita care se intinde pe distanta de 800 de metri, intre Piatra Surducului si Peretele Bardosului. De la capatul Gatului Iadului se inalta podul deasupra vaii Bicazului, pod deasupra caruia se deschide Pestera Cascadei, deosebita prin faptul ca desi are o lungime impresionanta, 69 de metri, aceasta poate fi accesata doar taras. In partea dreapta a acestui pod s-a format cel mai mare izvor care se gaseste pe suprafata cheilor, Izvorul Maria, la care se ajunge doar accesand o carare. Traversand pe partea opusa a izvorului, intalnim paraul Bardos in coborarea lui in rigola stramta.
De aici, valea incepe sa se largeasca treptat, padurile de foioase imbogatind zona. La 2,5 kilometri mai jos incepe desfasurarea crestei Munticelului, spatiul care se intinde pe 90 de hectare a fost declarat ocrotit inca din anul 1971.

Cheile Bicazului

Din Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas mai fac parte si alte arii ocrotite, precum Lacul Rosu, Cheile Bicazului, Cheile Sugaului, Hasmasul Mare, Piatra Singuratica si Hasmasul Negru. Drumul format din serpentine este renumit pentru frumusetea pe care o ofera, prin pesterile strecurate prin peretii muntelui, pesteri ca Pestera Neagra sau Pestera Cascada, dar si avenele Licas si Avenul cu trei intrari. Din Cheile Bicazului pornesc numeroase alte chei, Cheiele Laposului, Cheile Sugaului, Cheile Bicajelului. Mergand de-a lungul cheilor, nu este loc ce nu impresioneaza prin caracterul pitoresc, de la Piatra Altarului, masivul care atinge inaltimea de 1120 metri altitudine, pana la masivele stancoase de la Piatra Pintesilor si Piatra Arsitei. Alte formatiuni stancoase impresionante din aceasta zona sunt Piatra Surducului, Poarta de Piatra sau Politele Bardosului. Punctul central de interes de pe teritoriul Cheilor Bicazului este Lacul Rosu, cunsocut si drept Lacul Ghilcos, un lac de baraj natural care a fost format in anul 1837. Acesta si-a mostenit numele prin intermediul Paraului Rosu, parau care are influentele de culoare rosie datorita oxizilor si hidroxizilor de fier.

Cheile Bicazului

Statiunea care poarta numele lacului este locul ideal pentru relaxare si odihna, fiind foarte des accesata de turistii iubitori de natura, care cauta recreere, acest caracter fiind dat de prezenta permanenta a padurilor de brazi si a aerului proaspat si curat. Cheile Bicazului au fost formate prin actiunea de erodare a calcarelor mezozoice mai putin dure. Aici se observa cea mai remarcabila despicatura din valea Bicazului, care a fost alcatuita printr-o asociere a rocilor diferit colorate, avand forme si dimensiuni variate. Aceasta poate fi intalnita pe traseul Bicazu ArdeleanLacul Rosu.

Cheile Bicazului

Pe intinderea cheilor se remarca o adevarata reprezentatie a naturii, prin peretii de calcar, craterele de tip canion care se observa pe alocuri, pesterile deosebite si padurile de brazi specifice care dau un farmec aparte acestui loc.
La o distanta de 20 de km de Bicaz, cheile sunt unele din punctele principale de interes ale tarii, fiind atragatoare prin frumusete pentru turistii care iubesc plimbarile in natura si pentru cei care apreciaza sporturile montane, prin traseele organizate pentru practicarea alpinismului.

 Ai fost aici?
 
 

Comentarii articol: 5

 
 1. cata
  2012-10-24
  19:29:54

  da am fost aici, e foarte fain, da nu prea ai ce vedea, numai cheatra...

   
 2. lavi
  2012-10-24
  07:34:53

  am fost acolo e un loc pe care nu poti sa il descrii in cuvinte

   
 3. Carmen
  2012-10-22
  12:48:04

  superb!!!!!

   
 4. dinica
  2011-10-10
  13:30:54

  foarte frumos lmi aduc aminte cam fost cu iubita acolo.mssss

   
 5. lenghen daniel
  2011-09-19
  21:36:03

  foarte frumos articolul multumim!

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>