Manastirile din Bucovina

 

Harta Manastirilor din Bucovina

Dupa cum spune o inteleapta vorba autohtona, se pare ca oamenii obisnuiesc sa caute frumusetea in locuri indepartate, in “deserturi fierbinti” sau “oceane fara de sfarsit”, uitand insa cu desavarsire sa pretuiasca ceea ce au aici, aproape, pe meleagurile natale, pe al nostru sfant si frumos pamant romanesc.

Pitoreasca zona a Bucovinei, un tinut legendar, pe teritoriul caruia s-au scris multe pagini ale istoriei poporului roman, este unul dintre cele mai reprezentative exemple de locuri care ar trebui negresit vizitate macar o data in viata. Pe langa minunatele peisaje naturale, gustoasele bucate traditionale si oamenii deosebit de primitori, farmecul acestor locuri il constituie fara indoiala cunoscutele Manastiri din Bucovina, lacasuri de cult in care istoria, arta si bunul gust se imbina armonios, dand nastere unor obiective turistice ce atrag atentia atat vizitatorilor romani, cat si a celor de peste granite.

Datorita arhitecturii lor originale si a picturilor interioare si exterioare minutios realizate, ce le face sa isi pastreaze inca acel iz fermecator al unor vremuri demult apuse, frumoasele manastiri bucovinene au fost incluse, alaturi de numeroase alte atractii ale lumii, in patrimoniul cultural UNESCO, fiind considerate monumente unice, reprezentative pentru perioada istorica de glorie a Moldovei.

Cele opt lacasuri de cult ortodoxe care fac parte din patrimoniul cultural UNESCO sub numele de “Bisericile pictate din Nordul Moldovei” sunt: Manastirea ArboreManastirea HumorManastirea MoldovitaBiserica PatrautiManastirea ProbotaManastirea SuceavaManastirea Sucevita si Manastirea Voronet, ctitorite de domnitori sau mari personalitati ce au marcat istoria zonei. Pe langa aceste manastiri renumite datorita frescelor ce impodobesc peretii exteriori, Bucovina se poate mandri si cu alte superbe lacasuri, ce se disting prin caracteristici arhitecturale inedite, legende interesante si o istorie zbuciumata si captivanta. Bune exemple ar fi Manastirea PutnaManastirea DragomirnaManastirea BogdanaManastirea RascaManastirea SlatinaManastirea SlatioaraCatedrala Mitropolitana SlatioaraManastirea ZamcaManastirea Hagigadar sau Manastirea Teodoreni.

Manastirea Arbore

Manastirea Arbore, denumita astfel dupa ctitorul sau, Luca Arbore, a fost ridicata in anul 1502, pe vremea domniei lui Stefan cel Mare, gasindu-se in Localitatea Arbore, la aproximativ 18 km in sudul Orasului Radauti si in jur de 30 km in nordul Orasului Gura Humorului. Aspectul inedit prin care se remarca acest lacas este reprezentat tocmai de pictura sa exterioara, realizata de Dragos Coman, un pictor foarte talentat, provenit din mediul laic. Pictura exterioara ii confera originalitate manastirii si de asemenea, meritul de a fi inclusa pe lista celor mai importante monumente istorice din judetul Suceava.

Manastirea Humor

Tot in nordul Orasului Gura Humorului, la o distanta de numai 6 km, se gaseste si Manastirea Humor, primul lacas de cult din aceasta regiune care a fost construit cu un pridvor deschis, in localitatea cu acelasi nume. Ansamblul monahal ridicat inca din anul 1530, de catre Toader Bubuiog, un mare boier al acelor vremuri, cuprinde in prezent biserica propriu zisa a manastirii, un turn clopotnita, ridicat in secolul al XIX-lea, ruinele chiliilor amenajate aici intre secolele XVI – XVII si Turnul Vasile Lupu, ridicat in timpul domniei acestuia, in anul 1641. Conform datelor existente, se pare ca manastirea a fost ridicata pe locul unui lacas si mai vechi, construit in vremea domniei lui Alexandru cel Bun. Cele mai importante aspecte prin care aceasta manastire impresioneaza sunt reprezentate de arhitectura sa tipic moldoveneasca si de picturile cu care acest lacas a fost impodobit.

Manastirea Moldovita

Manastirea Moldovita este o alta asezare monahala cu un bogat trecut istoric, ce dainuie pe pitorestile plaiuri moldovenesti de sute de ani. Lacasul este amplasat in Localitatea Vatra Moldovitei, la o distanta de aproximativ 4 km de Localitatea Moldovita. Manastirea Moldovita isi merita cu adevarat renumele dobandit in timp, fiind inscrisa pe lista frumoaselor lacasuri de cult pictate din Bucovina si reprezentand de asemenea un obiectiv cultural al patrimoniului mondial UNESCO. Desi nu se cunosc date precise in ceea ce priveste originea lacasului, traditia locala spune ca prima asezare sfanta ce a existat pe locul actual al Manastirii Moldovita ar fi datat inca din timpul voievozilor musatini. Ceea ce se stie cu exactitate este ca domeniul manastiresc al lacasului a fost intregit sub domnia lui Alexandru cel Bun, in jurul anului 1410. In perioada domniei sale, lacasul a cunoscut o perioada infloritoare, aici functionand un important centru cultural, unde erau pastrate cele mai importante manuscrise si carti bisericesti din secolul al XV-lea. Ansamblul monahal al Manastirii Moldovita cuprinde si in prezent un muzeu in care sunt pastrate manuscrise si alte documente importante din punct de vedere cultural. Pe langa Manastirea Moldovita, turistii ajunsi in aceasta zona a Bucovinei au posibilitatea de a vizita una dintre cele mai cunoscute atractii ale zonei: Muzeul de Oua Incondeiate – Lucia Condrea.

Biserica Patrauti

Tot in sirul lacasurilor pictate bucovinene se incadreaza si Biserica Patrauti, situata la 10 km de Orasul Suceava, pe drumul ce merge spre Radauti. Una dintre cele mai vechi ctitorii ale domnitorului Stefan cel Mare, biserica a fost ridicata in anul 1487, fiind un lacas reprezentativ pentru stilul moldovenesc, cu influente bizantine. Astazi Biserica din Patrauti sta martora a stilului de arhitectura bisericeasca, specifica primului an de ctitorie al voievodului Stefan cel Mare, dovada in acest sens ramanand si ocrotirea data de Patrimoniul Unesco, inca din 1993.

Manastirea Probota

Un alt lacas ce reuneste deopotriva simtul artistic, cultural si spiritual este Manastirea Probota, prima ctitorie a lui Petru Rares, ce a ridicat initial manastirea in scopul de a servi drept necropola domneasca pentru intreaga sa familie. Lacasul dainuie pe aceste meleaguri de aproape cinci sute de ani, fiind construita inca din anul 1530. Manastirea impresioneaza prin cele sase monumente istorice din care este format, conservate foarte bine in timp. Se mai gasesc aici, pe langa biserica manastirii, ce isi sarbatoreste hramul la Sfantul Nicolae, o clisiarnita in care se pastreaza vestmintele bisericesti, ruinele caselor domnesti ridicate o data cu biserica si ruinele celorlaltor constructii ridicate ulterior, in perioada secolelor XVI-XVII. Toate acestea sunt inconjurate de un zid de incinta ce dateaza din anul 1550, prevazut la colturi cu turnuri. Intregul ansamblu monahal secular se incadreaza perfect in aceasta pitoreasca zona de pe Valea Siretului, reprezentand un loc incantator, ce se bucura de un mare potential turistic.

Manastirea Sfantul Ioan cel Nou

Manastirea Suceava, numita mai des Manastirea Sfantul Ioan cel Nou, dupa moastele ce se gasesc aici, se numara si ea printre cele mai cunoscute lacasuri de cult ortodoxe din regiunea Sucevei, avand un rol foarte important in viata religioasa a regiunii, intrucat a adapostit de-a lungul timpului Mitropolia Moldovei.

Manastirea Sucevita

La aproximativ 18 km de Radauti se gaseste o alta importanta manastire, partea a patrimoniului UNESCO: Manastirea Sucevita, ridicata in perioada secolului al XVI-lea, de boierii din familia Movila. Originalitatea manastirii tine de faptul ca majoritatea picturilor au o nota narativa configurand viata celor infatisati pe peretii acesteia. Manastirea imbina elemente bizantine si gotice specifice lacasurilor de cult moldovenesti avand trei pridvoare dintre care unul inchis iar celelalte doua deschise. In apropierea acesteia se pot vedea ruinile ramase in urma casei domnesti si a chiliilor ce existau aici pe vremuri.

Manastirea Voronet

Ultima pictata, dar nu cea din urma este Manastirea Voronet, lacas de cult situat la o distanta de numai 35 de km de Orasul Suceava, ce a ramas si probabil va ramane in istorie datorita cunoscutului „albastru de Voronet”, despre care se spune ca este o nuanta unica, intalnita numai in frescele ce impodobesc peretii exteriori ai manastirii. O adevarata opera de arta, lacasul imbina elemente bizantine, gotice si autohtone, atragand anual mii de turisti, atat din tara, cat si de peste granita.

Manastirea Putna

O alta manastire legendara a acestor tinuturi este Manastirea Putna, asociata deseori cu numele domnitorului Stefan cel Mare, insa din ceea ce fusese initial Putna lui Stefan cel Mare mai ramasese doar Turnul Tezaurului, constructie cu doua etaje, amplasata pe latura vestica a ansamblului, actuala biserica fiind una construita ulterior. Se gaseste insa aici in prezent pisania originala de pe vremea domnitorului.

Manastirea Dragomirna

La marginea Padurii Dragomirna, la numai 12 km in nordul Sucevei se gaseste un alt important lacas, declarat monument istoric: Manastirea Dragomirna, un ansamblu monahal cu adevarat incantator, format din biserica propriu zisa a manastirii, Paraclisul Sfantul Nicolae, Staretie si un zid de incinta, care inconjoara toate aceste cladiri existente aici si le confera un farmec aparte. Peretii acestei manastiri nu sunt pictati, cum se intampla la celelalte manastiri obisnuite, ci sunt decorati cu numeroase forme gravate direct in piatra.Cel mai impresionant element al intregului complex ramane insa turla bisericii, ce a fost in intregime sculptata cu diverse detalii geometrice si florale.

Manastirea Slatina

Intr-o zona impadurita de la poalele Muntilor Stanisoarei, pe valea Paraului Suha Mica, se gaseste o ctitorie a domnitorului Alexandru Lapusneanu, Manastirea Slatina, ce face si ea parte din cele mai vechi manastiri ortodoxe din partea nord estica a tarii.

Manastirea Rasca

Un alt complex monahal inclus pe lista monumentelor istorice ale judetului Suceava este Manastirea Rasca, ce dateaza din perioada medievala si a carei pictura este unica din zona realizata in stil bizantin.

Manastirea Slatioara

Tot in Localitatea Rasca se gaseste si Manastirea Slatioara, sediu al Bisericii Ortodoxe pe Stil Vechi din Romania. Din punct de vedere arhitectural, manastirea se impune ca o constructie masiva, ce are un stil asemanator cu cel al Manastirii Dragomirna.

Manastirea Zamca

O alta manastire incarcata de istorie din aceasta zona este Manastirea Zamca, ce a reprezentat o buna bucata de vreme sediul Episcopiei Armene. Lacasul este amplasat in partea vestica a Orasului Suceava, fiind un edificiu religios de o mare valoare, in primul rand datorita faptului ca reprezinta expresia culturii coloniei armene din Suceava, ce a pus in anul 1606 bazele acestui complex monahal care sa le serveasca drept loc de refugiu si rugaciune tuturor armenilor refugiati incepand cu secolul al XVI-lea in Moldova.

Pentru a putea descoperi cat mai mult din farmecul acestor tinuturi de poveste ar fi necesare cel putin doua – trei zile, in care frumoasa noastra Bucovina sa fie luata la pas. Una dintre cele mai favorabile perioade pentru vizitat este reprezentata de cea a Sarbatorilor de Paste, cand aceasta intreaga portiune din Nordul Moldovei este insufletita de renumitele obiceiuri si traditii specific bucovinene, transmise din generatie in generatie si pastrate cu sfintenie an de an.

 Ai fost aici?
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. sym
  2011-05-01
  17:52:55

  minunat! revenim mereu cu placere!

   
 2. mara
  2011-01-09
  20:11:27

  Pe langa Manastirea Moldovita se afla un obiectiv turistic deosebit de interesant:Muzeul international al Oualor ,,Lucia Condrea"-Moldovita-Bucovina.L-am vizitat in aceasta vara si impresiile au ramas vii in sufletul si inima mea.Se afla acolo atata frumusete,arta pura,credinta,liniste incat ai impresia ca ai pasit intr-un taram de vis de unde cu greu te desprinzi!Merita vizitat!Mai multe inf.pe Google la Muzeul Lucia Condrea

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>