Marginimea Sibiului

 

Marginimea Sibiului

In sud-vestul judetului Sibiu, ocupand zona sub-carpatica ce este cuprinsa intre Olt si Sebes, se regaseste o zona deosebit de pitoreasca, unica in Romania. Limita nordica a zonei se gaseste la linia ferata TalmaciuVintu de JosMarginimea Sibiului facea parte din fostul Ducat al Amlasului si avea centrul la Cetatea Salgo. Unul din cele mai importante locuri din Marginimea Sibiului este vechiul sediu al scaunului Salistea.

Marginimea Sibiului

Zona este formata din numeroase localitati, Boita, Sadu, Rau Sadului, Talmaciu, Talmacel, Rasinari, Poplaca, Gura Raului, Orlat, Fantanele, Sibiel, Vale, Saliste, Gales, Tilisca, Rod, Poiana Sibiului si Jina. La intrarea in Defileul Boita, langa malul drept al raului Olt, se afla limita de rasarit a Marginimii Sibiului, limita de vest fiind stabilita in localitatea Jina, hotarul fiind raul Sebes.

Marginimea Sibiului

Marginimea Sibiului s-a facut cunoscuta prin caracterul sau istoric si etnografic. Cultura materiala si spirituala este extrem de dezvoltata si scoate in evidenta vechimea asezarilor de aici. In urma cercetarilor arheologice, s-au descoperit dovezi ale locuirii pe teritoriu inca din perioada paleoliticului mijlociu.

Marginimea Sibiului

Cea mai importanta ocupatie a locuitorilor era cresterea animalelor. La acea vreme pastorii isi purtau turmele pana dupa Dunare, inspre Constantinopol sau Adriatica, sau chiar pana in Caucaz si spre Tisa, in Polonia. Acest fapt a impiedicat omogenizarea caracterului satelor, fiecare dintre ele avand influente diferite.

Marginimea Sibiului

S-au facut remarcate cateva centre de oieri in zona, printre care un centru spiritual de o importanta deosebita pentru margineni, Saliste, care a primit si denumirea specifica de “Capitala Culturala si Spirituala a Marginimii Sibiului“, Orlat si Rasinari, care are de asemenea un caracter spiritual aparte, fiind o veche resedinta episcopala ortodoxa, care a devenit in timp un principal centru al oierilor. Locuitorii de aici au primit denumirea de “”margineni” datorita amplasarii locului unde acestia isi duc traiul de zi cu zi, la vechea frontiera austro-ungara, in sudul Transilvaniei, loc in care dealul se intalneste cu muntele.

Marginimea Sibiului

Mergand mai departe, in partea de nord, exista o grupare de sate romanesti, care au primit treptat si influente sasesti. Aici este ceea ce numim in prezent “Marginimea“. Zona incepe cu satul Boita, in partea de rasarit, in dreapta Oltului. In celalalt capat al Marginimii se afla Jina, hotarul dintre acestea fiind conturat de apele Sebesului. Se remarca asezamintele oierilor, realizate din brad, cu acoperisurile inalte, protejate de sindrila. In linistea data de aceste meleaguri, oierii si-au continuat viata modesta, urmand mai departe calea mestesugurilor, cum ar fi prelucrarea lanii si a pieilor, mestesug prin care acestia s-au facut cunoscuti.

Marginimea Sibiului

Dintotdeauna ocupatia satenilor de aici a fost ingrijirea si cresterea animalelor. Pastorii obisnuiau sa ia la pas drumul de la o pasune la alta, prin cele mai celebre zone ale marginimii Sibiului, printre care Saliste, Sibiel, Tilisca, Rasinari, Poiana Sibiului, Miercurea Sibiului, Poplaca, Orlat, Fantanele si Jina. Locuitorii din Marginimea Sibiului se mandresc cu darurile reprezentate prin Cioran, Noica si Goga pe care le-au oferit.

Marginimea Sibiului

Marginimea a reprezentat un centru cultural, toate bisericile fortificate au fost foarte bine conservate, Biserica din Cisnadioara fiind cea care domina zona, de pe Dealul Cetatii. Un loc incarcat de istorie este Cetatea Dacica de la Tilisca, despre care se spune ca insusi Burebista a fost cel care a ridicat-o. O alta cetate care s-a facut remarcata de-a lungul vremii este cea de la Cristian, cetate cladita in 1945, sau Cetatea de la Calnic, ce strajuie zona inca din 1250.
Facand o plimbare prin Marginimea Sibiului, este imposibil sa nu dati peste un loc ce indeamna la vizitare, fie ca este Cetatea Salgo, alaturi de bisericile fortificate sasesti, fie ca este Cetatea Scurta din Orlat, unde, de obicei, vizitatorii aleg sa poposeasca.

Marginimea Sibiului

Un loc unic in intreaga lume este Muzeul de icoane pe sticla din Sibiel, unde trecatorii sunt asteptati sa admire cele peste 700 de piese muzeale, conservate foarte bine, care contureaza astfel un vechi obicei local, care dateaza de mai bine de doua sute de ani. Vechile biserici dau un aer autentic teritoriului, prin frumusetea data si de trecerea anilor. Aici intalnim cea mai veche biserica pictata, la Saliste, inca din anul 1674, alte biserici fiind realizate la scurt timp, Biserica de lemn din Poiana Sibiului in anul 1771 si cea de la Talmacel in 1776.

Marginimea Sibiului

Satul Rasinari gazduieste un muzeu satesc, avand un caracter deosebit, prin exponatele prezentate aici. Puteti intalni lucruri care apartin de casele si de gospodariile sasesti, obiecte de mobiler, si exponate realizate din ceramica dupa vechile obiceiuri. Si costumele populare au fost prezentate intr-o remarcabila colectie, la Gales, iar obiectele cu caracter religios au fost stranse in muzeul parohiei ortodoxe.

Marginimea Sibiului

De sute de ani, marginenii duc un trai linistit si modest, in inima naturii, nestingheriti de agitatia cotidiana, fiind parca uitati in acest retras colt de lume, unde obiceiurile au fost pastrate pana in prezent. Cele mai remarcabile traditii sunt cele practicate in perioada sarbatorilor de iarna. Celebrele dansuri Calusarii, Sarba si Braul, alaturi de Colindarul feciorilor si Ceata junilor reprezinta unele din cele mai speciale momente si traditii practicate la noi in tara.

Marginimea Sibiului

Momente speciale din an, precum Lasata Secului si Postul Pastelui sunt marcate prin aprinderea de focuri pe coastele aflate in apropierea satelor. Sangeorzul, sarbatoarea primaverii regeneratoare este sarbatorit in data de 23 aprilie, iar datorita caracterului zonei, pe data de 20 iulie, de Sfantul Ilie are loc tunsul mieilor. Marginimea Sibiului este locul ideal pentru o excursie destinata relaxarii si pentru evadarea din agitatia urbana.

 Ai fost aici?
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. Paul Snaider
    2012-06-21
    12:05:22

    O zona deosebita. Am fost anul trecut ( 2011) si voi reveni anul acesta. Sugerez insa mai multe indicatii in legatura cu accesul in Marginime, ordinea convenabila pentru a vizita toate locxalitatile si nu in ultimul rind locuri de cazare pornind de la vile, pensiuni pina la ceva mai ieftin; casute campare, rulota etc. In rest numai de bine si mult succes tuturor; turistilor dar si proprietarilor de oferte.

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>