Parcul National Retezat

 

Parcul National Retezat

Situat pe teritoriul Carpatior Meridionali, Parcul National Retezat se intinde pe o suprafata de aproximativ 54400 ha, cuprinzand suprafata aflata intre altitudinea de 800 si 2509 de metri. Media altitudinilor pe care se desfaroara parcul este de 2350 metri.

Parcul National Retezat

In anul 1935, a fost amenajat domeniul ce avea suprafata initiala de 100 de kilometri patrati. A fost amenajat aici spatiul de vanatoare ce apartinea de Casa Regala. Din acele timpuri specia de capra neagra era protejata, urmand ca mai apoi aceasta sa fie vanata. De aceea, inca de la inceputul amenajarii spatiului s-au stabilit zone in care pasunatul era interzis. Prima zona care a fost protejata are un caracter stiintific si se intinde pe o suprafata de 11466 hectare. Aici, tot ce tine de exploatare, din toate punctele de vedere, chiar si pasunat, vanat, pescuit, culegerea fructelor, exploatarea miniera sau chiar si campingul sunt interzise.

Parcul National Retezat

Cea de-a doua zona a parcului nu a suferit atat de multe restrictii. Aici pasunatul este permis timp de doua luni pe perioada unui an. Aceasta zona poate fi accesata doar cu o autorizatie care provine de la Comisia Monumentelor Naturii, pe itinerarii si teritorii stabilite dinainte.

Parcul National Retezat

Prin diversitatea formatiunilor de roci cristaline si de calcare, Masivul Retezat a fost considerat un masiv cu o structura geologica complexa. Aici au fost atinse unele din cele mai mari altitudini de pe teritoriul tarii, astfel activitatea ghetarilor s-a desfasurat nestingherita. Au fost descoperite urmele a 18 ghetari, printre care ghetari de circ, precum Bucura, Custura si Judele si ghetari de vale, Lapusnicul. Tot aici au fost gasite si cele mai multe lacuri glaciare. La poalele masivului este cel mai intins lac montan, Lacul Bucura, pe o distanta de aproximativ 10,5 hectare.

Parcul National Retezat

Una din zonele cele mai spectaculoase este cea cuprinsa intre culmile Albele, Dragasan si Scocul Mare, zona calcaroasa. Fenomele carstice precum vai seci, doline, avenul Piule, pesterile Dalma cu Brazi si Piatra Iorgovanului se remarca aici.
Parcul se lauda cu o fauna bogata, aproximativ 1200 de specii vegetale fiind intalnite aici. Padurile de fag, mesteacan si carpen acopera suprafata, in vai ridicandu-se mandru si arinul negru. Alte specii intalnite aici sunt mojdreanul si teiul, in special in Valea Raului Mare.

Parcul National Retezat

Urcand spre culmile montane, la peste 100 de metri, descoperim specii precum molid, scorus, artar, mesteacan iar apoi paduri de amestec, urmate de rasinoase, care ajung sa formeze pana la altitudinea de 1800-1900 de metri un etaj propriu-zis.
Si vegetatia subalpina s-a dezvoltat spectaculos, prin iuniperete, smirdar si jnepenisuri, iar orhideele, sangele voinicului, crinul si vulturica impodobesc zonele calcaroase.

Parcul National Retezat

Fauna este de asemenea bogata, prin speciile de cerb, caprioara, capra neagra, marmota, mistret, urs, jder pisica salbatica si cocosul de munte. Dar si pestii au reusit sa se faca reprezentati prin pestravii care populeaza majoritatea lacurilor din zona.
Masivul Retezat reuseste prin grandoarea acestuia sa fie considerat cel mai complex si mai grandios masiv montan dintre toate zonele geografice de pe teritoriul Romaniei. Caracterul deosebit este dat de crestele alpine care ating si inaltimi de peste 2000 de metri, facandu-se remarcat un relief sculptural, in care s-au imprimat urmele a doua mari glaciatii,Riss si Würm.

Parcul National Retezat

Scopul Parcului National Retezat este de a proteja si conserva esantioanele reprezentative pentru spatiul biogeografic, avand elemente naturale deosebite din punct de vedere fizico-geografic, floristic, faunistic, hidrologic, geologic si paleontologic, speologic, pedologic si peisagistic.

Parcul National Retezat

Parcul reuseste sa cuprinda 38138 hectare din Masivul Retezat – Godeanu. Este cunoscut prin bogatia faunei si a florei, ce enumera aproximativ 1190 de specii de plante superioare, 90 de taxoni endemici si 130 de plante rare sau pe cale de disparitie.
In anul 2004, Parcul National Retezat a fost inclus in Fundatia PAN Parks, iar in 2007 a fost propus pentru a fi considerat sit pentru reteaua ecologica europeana Natura 2000, pentru a proteja si conserva habitatele naturale si speciile de animale salbatice in interesul comunitatii.

Parcul National Retezat

Anul 1974 este un an cu o importanta speciala pentru aceasta zona. Atunci a inceput construirea Barajului de la Gura Apei, insa atunci raul nu avea un debit destul de mare, fapt care a determinat saparea unui tunel de aductiune care pornea de la Pausor si intinzandu-se pe o distanta de 23 de kilometri. In prezent, la capetele tunelului sunt drumuri asfaltate, drumuri care au incurajat investitorii sa construiasca inca din anii ’80 cabane.

Parcul National Retezat

Se observa lipsa de telecabine sau telescaune, administratia parcului dorind sa pastreze mediul cat mai natural, fiind evitate tentativele de macanizare a turismului. 40 la suta din lacurile glaciare din Romania se gasesc pe teritoriul Parcului National Retezat, avand aproximativ 80 de lacuri, 58 dintre acestea fiind permanente.

Parcul National Retezat

Peisajul este minunat. O priveliste superba este cea de pe traseul dintre Bucura si Zanoaga, urmand drumul apoi pentru a ajunge la Taul Portii, Taul Agatat, Florica, Viorica, Ana si Lia. Cele 58 de lacuri sunt dispuse pe treptele versantilor, fiind izolate sau complexe.

Parcul National Retezat

Parcul National Retezat poate fi accesat de pe drumul dinspre Deva, Caransebes sau dispre Targu Jiu, pe DN66.

 

 

 Ai fost aici?
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. Paul
  2013-06-04
  17:53:56

  Foarte frumos

   
 2. Radu
  2010-06-19
  11:02:21

  Frumos scris si prezentat.se poate si mai bine!!!!

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>