Parcul National Semenic

 

Parcul National Semenic

Parcul National Semenic – Cheile Carasului ocupa suprafata de 36214 hectare, aflandu-se in sudul Platoului Semenic si cuprinde opt rezervatii naturale. Parcul se afla in judetul Caras Severin, in sud-vestul municipiului Resita. Este cunoscut faptul ca pe teritoriul parcului se practica activitati traditionale, insa, acestea sunt facute doar de comunitatile aflate in apropierea Parcului National Semenic.

Parcul National Semenic

Cheile Carasului ofera o veritabila varietate peisagistica, prin formatiunile carstice si fagetele cvasivirgine alaturi de arboretele pure de brad. O parte consistenta din flora si fauna din partea de sud-vest a tarii este adapostita aici.
Pe teritoriul parcului se intalnesc diverse constructii care ar putea asigura spatii pentru cazare, insa administrarea de acum se face prin Ocoalele Silvice pentru fondul forestier, dar administratia nu are ca scop conservarea zonei, ci exploatarea resurselor care pot fi extrase, aceste actiuni nefiind in conformitate cu scopul parcului.

Parcul National Semenic

Cel mai bine conturat mediu aici este cel reprezentat de padurile de fag, iar in ecosisitemele subterane pot fi intalnite diverse specii endemice si relicte. Diversitatea florei a reusit sa formeze o multitudine de peisaje, de la culmi, podisuri si chei, pana la numeroase doline. Valea Carasului este inconjurata de versanti abrupti, de inaltimi nu foarte mari, intre 100 si 200 de metri, formand o panorama deosebita prin formatiunile care s-au realizat aici, precum stanca in forma de cocos, aflata aproape de ruinele Cetatii Carasovei.

Parcul National Semenic

Un adevarat spectacol al naturii poate fi admirat intr-o zona superba, in Poiana Prolazului, unde micile livezi si ogoare se imbina cu fanetele, realizand un peisaj autentic. Localitatea Carasova este situata in apropiere de chei, iar elementele care ii dau farmec pornesc de la fagetele vechi de peste 300 de ani, aici putand fi gasita si singura padure de fagete virgine de pe teritoriul Europei, care se intinde pe 5000 de hectare.

Parcul National Semenic

Parcul National Semenic adaposteste peste 1200 de specii de plante si 691 de specii de animale care au nevoie de o protectie deosebita si o ingrijire stricta. Printre speciile de animale care populeaza parcul se numara salamandra, vipera cu corn, barza neagra, ursul, lupul, jderul sau liliecii, care sunt adapostiti in pesterile prezente. Parcul poate fi accesat urmand unul din numeroasele drumuri nationale, judetene, comunale, forestiere sau private. Alte cai sunt cararile formate pe pamant sau caile sapate prin stanca. Din pacate, starea drumurilor nu este excelenta, iar marcajele care ar putea indica drumul exact lipsesc.

Parcul National Semenic

Cheile Carasului reprezinta cea mai vizitata zona cuprinsa intre intre Carasova si Pestera Tolosu. Aici raurile au sculptat de-a lungul timpului numeroase forme carstice deosebite. Aceste chei sunt unele din cele mai salbatice de la noi din tara, intinzandu-se pe distanta de 19 kilometri, fiind impartite in doua sectiuni care sunt despartite de Lunca Prolazului. Zone precum Cheile Carasului, Izvoarele Carasului, Izvoarele Nerei sau Pesterile Comarnic si Popovat sunt strict protejate, acestea fiind folosite in special pentru cercetare, educatie si ecoturism.

Parcul National Semenic
Traseele turistice din Parcul National Semenic au format o lungime de 115 km si conduc pana pe crestele montane, pesterile sau vestigiile istorice din zona.

 Ai fost aici?
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>