Parcul Natural Apuseni

 

Parcul Natural Apuseni

Aria protejata de interes national, Parcul Natural Apuseni, se afla in partea de vest a tarii, fiind innconjurat de Masivul Vladeasa in nord, de Muntii Padurea Craiului in nord-vest, de Muntii Bihorului in sud, la est de Muntii Gilau, iar in sud-vest Muntii Codru-Moma.

Parcul Natural Apuseni

Zona care este astazi Parcul Natural Apuseni a inceput sa fie studiata si vizitata inca din timpul Imperiului Austro-Ungar. Cele mai vechi trasee turistice care au fost descoperite in aceasta zona dateaza din anii 1900 si au fost marcate de un calator intalnit deseori in legendele locului, Czárán Gyula

Parcul Natural Apuseni

Se pot observa drumurile principale care serpuiesc pe langa intreaga regiune, oraseze mai importante fiind asezate in margine. Un platou urias impartit in doua datorita raului Aries. Peisajul este incredibil, avand o varietate de tablouri bine conturate de bijuteriile si de spectacolele naturale cu care se lauda Parcul Natural Apuseni.

Parcul Natural Apuseni

Parcul Natural Apuseni are ca scop organizarea si imbunatatirea metodelor si mijloacelor de protectie a valorilor naturale ale zonei considerata una din cele mai importante zone de pe teritoriul tarii, prin biodiversitatea, ecologia si geografia de aici. Masivul Vladeasa este cel care strajuie deasupra parcului. Masivul Vladeasa este de fapt un vulcan stravechi, care atinge inaltimea de pana la 1800 de metri, punctul de inaltime maxima fiind atins in Varful Curcubata Mare, mai exact 1849 metri.

Parcul Natural Apuseni

Aici poate fi gasit unul din cele mai spectaculoase locuri de pe intreg teritoriul tarii, Padisul, alaturi de unul din cele mai mari lacuri de acumulare aflat pe cursul superior al Somesului, Lacul Belis – Fantanele. Lacul a inceput sa fie folosit si pentru sporturile de apa, un bun prilej turistic prin care se ajung aici iubitorii de natura si de adrenalina.

Parcul Natural Apuseni

Drumurile forestiere se strecoara printre padurile intinse si prin zonele de o salbaticie rara, parca neatinse vreodata de mana omului. Treptat, Parcul Natural Apuseni a devenit un loc des accesat de turisti pentru drumetii, traseele urmate la pas sau cu bicicleta sau chiar calare. Cei care doresc sa acceseze Parcul Natural Apuseni pot urma drumul dinstre Cluj sau Oradea. Alte cai de acces sunt oferite de cele trei drumuri de aflate la periferie: Oradea – Huedin – Cluj, Oradea-Beius-Deva sau Stei – Campeni – Turda.

Parcul Natural Apuseni

Din drumurile aceste se ramifica alte cai care duc spre inima parcului.  Clima a fost un subiect intens dezbatut in aceste locuri datorita schimbarilor de relief. Timp de milioane de ani, muntii au fost acoperiti de apele marilor. Astfel, zona a trecut prin clima tropicala, subtropicala, ajungand ca in final sa aiba o clima glaciara.

Parcul Natural Apuseni

Spectacolul natural dat de rocile conglomerate, cele cristaline si cele vulcanice este incantator, desi se afla pe o arie relativ restransa. Parcul Natural Apuseni se mandreste cu o flora rara si foarte bogata in plante endemice, multe dintre acestea datand inca din era glaciara, iar o mare parte din celelalte fiind specifice arcului carpatin.

Parcul Natural Apuseni

Flora s-a dezvoltat foarte bine in special in Cheile Turzii, Rezervatia Scarita Belioara si in Padis. O mare parte este acoperita de paduri de conifere mixte, iar padurile de foioase sunt intalnite la altitudini de peste 1000 de metri.

Parcul Natural Apuseni

Fauna s-a dezvoltat spectaculos. Padurile ofera adapost pentru o varietate mare de animale dintre care se remarca carnivorele mari: urs, lup, ras. Speciile de urs pot fi cel mai bine observate pe perioada de primavara, moment in care acestia sunt infometati dupa lunga perioada de hibernare din iarna. Vara sunt foarte foarte greu de observat, acestia evitand contactul cu oamenii, gasind locuri de retragere.

Parcul Natural Apuseni

Printre cele mai rare specii de carnovore care isi duc traiul pe aceste meleaguri sunt rasii si pisicile salbatice, prin caracterul lor specific. Acestea prefera sa aiba un comportament deosebit de retras, dar si numarul lor este scazut.
Principalele atractii prin care Parcul Natural Apuseni s-a facut renumit sunt pesterile. Acestea creeaza o retea de canale subterane, cea mai spectaculoasa, considerata de asemenea si una din cele mai frumoase pesteri din Europa este Pestera Piatra Altarului. Pestera Vantului este cunoscuta prin lungimea acesteia, fiind considerata cea mai lunga pestera din Romania, avand 44 de kilometri.

Parcul Natural Apuseni

Pentru a vizita aceste pesteri este necesar echipamentul corespunzator. Insa, mai exista catea pesteri care au un grad mai ridicat de accesibilitate, printre care Pestera Ursilor, Pestera Scarisoara sau Pestera Ungurului.
Parcul ofera o larga paleta de obiective care merita vizitate, de la Valea Boga, o zona pitoreasca ce te indeamna la liniste si relaxare care isi are izvorul in izbucul ce dreneaza o parte din apele Platoului Padis. Pot fi observate aici cheile inguste care se imbina armonios cu afluentii si cascadele Oselu, Bulbuci si Valea Rea. Privelistea este de neegalat, in special in zonele Czaran si Boga, pana la Poiana Florilor, Piatra Galbenei, sau imensa ravinare sapata pana in creasta culmii care inchide spre sud Valea Seaca, cu adincime de peste 100 m si un diametru de peste 600 metri, Groapa Ruginoasa.

Parcul Natural Apuseni

Doua obiective turistice deosebit de importante situate in extremitatea sudica a Gropii de la Barsa, pe latura ce o separa de Valea Galbenei sunt: Ghetarul Focul Viu si Piatra Galbenei.

 Ai fost aici?

 
 

Comentarii articol: 3

 
 1. LILIANA
  2011-10-09
  16:18:33

  Vizitati Muntii Apuseni si veti cunoaste ROMANIA .

   
 2. sym
  2011-05-01
  17:50:03

  absolut superb! zona mea preferata din Romania!

   
 3. Lup din Apuseni
  2010-08-14
  11:08:37

  Este mirifică, Țara mea! Cu adevărat, AICI este GRĂDINA DOMNULUI!.
  Dumnezeu să binecuvânteze Poporul Român, și Țara noastră!

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>