Podisul Transilvaniei

 

Podisul Transilvaniei

In centrul Romaniei, imprejmuit de trei grupuri muntoase masive, Carpatii Occidentali, Carpatii Meridionali si Carpatii Orientali, se gaseste renumitul Podis al Transilvaniei, zona cu un caracter continental, asemeni Muntilor Carpati si a Campiei de Vest.

Podisul Transilvaniei

Aici temperatura variaza pe toata perioada anului, anotimpurile fiind antitetice, verile sunt extrem de calde, iar iernile foarte reci. Podisul Transilvaniei prezinta o bogatie de forme de relief, de la campii si podisuri, pana la depresiuni. Trei depresiuni formeaza celebra Depresiune a Transilvaniei, si anume Depresiunea MuresTurda, Depresiunea Sibiului, si Depresiunea Fagarasului. In schimb, Podisul Transilvaniei se gaseste pe o mai mare intindere, extinsa pe Podisul Tarnavelor, Podisul Hartibaciului, Podisul Secaselor, Campia Transilvaniei si Podisul Somesan.

Podisul Transilvaniei

In interiorul arcului montan s-a produs o schimbare nu foarte des intalnita, datorita eforturilor de cutare si ridicare a muntilor din jur. A avut loc o scufundare pana la adancimea de 4500 de metri. Podisul s-a format prin sedimentarea pe straturi aproape orizontale, care au fost boltite sub forma unor domuri sub care s-a descoperit gaz metan, bogatie care a facut celebra aceasta zona.

Podisul Tarnavelor

Podisul Transilvaniei este constituit din dealuri si depresiuni submontane, precum Almas, Sibiu, Podisul Someselor, Campia Transilvaniei, Podisul Tarnavelor, dar si numeroase ape curgatoare, printre care Somes, Bistrita, Niraj, Tarnava Mare, Tarnava Mica, Olt, Sebes si Mures.

Podisul Tarnavelor

Podisul Transilvaniei s-a format pe un fundament de orogen, fiind peneplenizat de mai multe ori. Dupa aceste procese s-a produs o fosilizare in panonian, partial si dacian, urmand ca mai apoi sa fie nivelat prin eroziune. Cateva margini ale podisului se laudau cu piemonturi, insa, in perioada cuaternarului, s-a inaltat si s-a fragmentat. Treptat, acesta a ajuns sa fie impartit in cinci subtipuri. Cele cinci subtipuri sunt: podis format pe sedimentar paleogen si miocen, podis format pe sedimente mio-pliocene, dealuri si coline si depresiuni largi marginale, unde amintim Depresiunea IaraVlahaGilau si Depresiunea AlmasAgrij.

Podisul Tarnavelor

Au fost numeroase discutii cu privire la caracterul podisului. Una din ele viza impartirea acestuia in functie de trasaturi. Partea nordica este in totalitate reprezentata de Podisul Somesan, apoi in centru Campia Transilvaniei si intre Mures si Olt se gaseste Podisul Tarnavelor. Zona este deosebit de pitoreasca, prin panorama deosebita pe care o ofera, si prin lacurile care au fost formate pe masivele de sare, precum Ocna Sibiului, Ocna Dej, Turda si Sovata. Solurile predominante sunt cernoziomurile, celebre pentru bogatia in humus, solurile argiofluviale, solurile brune si cele acide.

Podisul Transilvaniei

Zona a inceput sa fie extrem de vizitata datorita pozitionarii excelente a rezervatiilor naturale Fanetele Clujului, Poiana Narciselor, Padurea Mocilar, celebrul Lac fara fund de la Ocna Sibiului, Rapa Rosie si Vulcanii Noroiosi de la Hasag.
Orasele care sunt renumite prin pozitionarea lor in Podisul Transilvaniei sunt Cluj Napoca, Sibiu, Targu Mures, Bistrita, Alba Iulia, Medias si Turda.

Podisul Transilvaniei

Cele mai populare asezari de aici sunt cele de tip compact, al caror nucleu a fost initial fortificat. Insa, in Campia Transilvaniei se observa si asezari adunate si dispersate.
Depresiunea Transilvaniei a atras atentia prin marile cantitati de gaz metan de care dispune, dar si prin celelalte bogatii naturale pe care le ofera, precum carbunele brun extras in Bazinul Almasului si sarea. Podisul Transilvaniei ofera si o serie de resurse fizico-geografice, ca hidroenergie, pasuni, paduri si izvoare minerale.

Podisul Transilvaniei

Agricultura pune accentul in special pe pomii fructiferi, pasunile si fanetele asezate de-a lungul vailor, fiind situate in depresiuni si pe Campia Transilvaniei si Podisul Secaselor.
Turismul cultural a fost puternic dezvoltat, in special prin orasele Sibiu, Alba Iulia, Cluj Napoca si Sighisoara care o ofera o larga paleta de monumente istorice si culturale.

 Ai fost aici?
 
 

Comentarii articol: 11

 
 1. marina
  2016-05-05
  20:30:40

  Am avut nevoi de niste lucruri despre soluri si am gasit!

   
 2. daria
  2014-03-16
  14:45:45

  mi-a fost de folos!!!

   
 3. diana
  2012-05-03
  18:35:25

  multumesc mult mi fost de ajutor mare la ora de georrafie am luat o nota mare la test multumesc x100.000.000de multumiri <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3

   
 4. carmen
  2012-05-01
  11:55:25

  Multumesc mult!
  Mi-a fost de ajutor pentru scoala.
  Calatorii placute pe viitor!

   
 5. nemes alexandru
  2012-05-01
  10:38:02

  Nu vreau sa fac reclama, dar vizitati salina de la Turda. Merita.!

   
 6. ionutz
  2011-12-12
  20:08:50

  foarte frumoase pozele si calitatea este foarte buna

   
 7. andi catana
  2011-04-07
  14:02:13

  m a ajutat foarte mult la geografie e super.

   
 8. madalina
  2011-04-04
  11:48:29

  foarte educativ!

   
 9. madalina
  2011-04-04
  11:47:36

  foarte interesant!

   
 10. alinna
  2011-01-17
  16:10:19

  da si mie ... super tare ....cei care stiu cum se cauta informatiile dau la poze si mereu o sa scrie si informatii...va urez bafta la toti :X:-bd

   
 11. adela
  2010-11-20
  13:35:38

  mi-a fost de folos acest referat;););):-bd

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>