Tara Barsei

 

Tara Barsei

Depresiunea Curburii Carpatice, Depresiunea Brasovului, sau, dupa cea mai populara denumire, Tara Barsei, este o regiune istorica si etnografica situata in partea de sud-est a Transilvaniei. Principala localitate aflata in acest tinut este Brasov.

Tara Barsei

Denumirea zonei a fost inspirata de raul Barsa, rau care se varsa in Olt. Tara Barsei este strajuita in fiecare parte de cate o localitate de o importanta istorica deosebita. La nord de Apata, in sud Bran, in vest Vladeni si Prejmer in partea estica. O alta delimitare este facuta si de raul Olt pe o portiune destul de intinsa. Numeroase rauri si parauri strabat Depresiunea Curburii CarpaticeTrasilvania a reprezentat dintotdeauna un loc unde se intersecteaza culturile dintre Rasarit si Apus.

Tara Barsei

Peisajul este incredibil, de la campia din Depresiunea Barsei pana la panorama oferita de zona montana carpatina.

Tara Barsei

Din punct de vedere geografic, Tara Barsei este o despresiune aflata in interiorul arcului carpatic. In trecut, in jurul anului 1211, intreaga zona a fost donata de Regele Andrei al II lea al Ungariei catre Cavalaerii Teutoni cu scopul de apara granitele din sud-estul Regatului Ungariei de cumani. Un alt scop al teutonilor din aceasta zona a fost convertirea romanilor la catolicism. Treptat, tinutul a inceput sa se contureze. Cavalerii teutoni au adus aici colonisti care apartinusera de Sfantul Imperiu Roman in scopul de a popula teritorul. Au fost construite aici numeroase castele reprezentative pentru acest loc. Cavalerii teutoni au reusit cu succes sa colonizeze zone si sa asigure ordinului militar cele necesare. Acestia au reusit sa reconsolideze viata economica, securitatea localnicilor fiins asigurata inca de la inceput. Acesta a fost si unul dintre motivele pentru care cavalerii teutoni s-au desolidarizat de regele maghiar, ajungand ca in 1225 regele maghiar sa poarte o lupta decisiva impotriva ordinului.

Tara Barsei

Treptat, teutonii s-au retras de pe teritoriu, indreptandu-se atentia spre zona Prusiei, Tara Barsei ramanand populata pana in secolul al XX lea de colonistii germani, cei care au reusit sa formeze unul din cele mai puternice si rezistente districte din punct de vedere al economiei si militar. Marea Unire din 1918 a fost momentul prielnic pentru alierea Tarii Barsei cu Romania.

Tara Barsei

Au fost scrise numeroase texte ce fac referire la Tara Barsei, aducand informatii despre peisaje, cultura, istorie, dar si geografie istorica.

Tara Barsei

Tara Barsei se mandreste astfel cu o istorie bogata, dar si cu unele din cele mai frumoase peisaje date de bogatiile naturale aflate aici. Principala apa de pe intregul teritoriu este raul Olt, insa, si micile rauri repezi care se strecoara dau farmec teritoriului. Rauri precum Raul Negru, alaturi de afluentul acestuia, Tarlung, raul Barsa, care este cel mai lung afluent al Oltului, laudandu-se cu o lungime de 68,4 km si cu numerosi afluenti, Turcu, Sohodol, Ghimbasel, Homorod si Crizbav.

Tara Barsei

Depresiunea Curburii Carpatice inglobeaza trei municipii, Brasov, Codlea si Sacele, trei orase, Ghimbav, Rasnov, renumit prin cetatea de aici, Cetatea Rasnov si Zarnesti, care gazduieste aici celebra Rezervatie de Ursi; dar si cele 13 comune de pe teritoriu sunt deosebite prin caracterul lor pitoresc si istoria cu care sunt incarcate.

Tara Barsei

Insa, Tara Barsei nu a fost mereu un important centru economic. In anul 1689, in Brasov, pe Ulita Funarilor s-a declansat incendiul de care se mai pomeneste si in prezent. Vantul puternic a impins focul mai departe, ajungand ca numeroase vestigii cu o importanta deosebita sa fie distruse. Vitraliile Bisericii Negre, alaturi de orga si clopote au fost distruse, iar Brasovul a ramas timp de mai multi ani o ruina neagra. De aceea, Biserica Sf. Maria si Turnul Negru si-au mostenit numele de “Negre”.

Tara Barsei

Cateva vestigii au reusit in schimb sa fie salvate de incendiu, biserica iezuitilor, magazia militara si Bastionul Tesatorilor. In jurul acestora s-a asigurat paza militara stricta.

Tara Barsei

Un aspect interesant in legatura cu teritoriul Tarii Barsei este legat de Comuna Sercaia, care, din punct de vedere istoric este parte componenta a Tarii Barsei, insa, privind geografic, aceasta este situata in Tara Fagarasului.

Tara Barsei

Intregul teritoriu prezinta o larga paleta de monumente care merita vizitate. De la numeroasele fortificatii ale Brasovului, cum ar fi Bastionul Aurarilor, Bastionul Cojocarilor, Bastionul Curelarilor, Bastionul Graft sau bisericile Sf. Nicolae, Catedrala Ortodoxa sau Biserica Sf. Gheorghe.

Tara Barsei

Un alt obiectiv important pentru zona este vechea Cetate Rasnov, aflata in orasul Rasnov.

 Ai fost aici?
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. catalina
  2015-04-15
  18:30:27

  Eu locuiesc in afara in momentu de fata dar am hotarit inpreuna cu sotu meu si fica noastra cind ne intoarcem in rominia vrem si ne dorim enorm de mult sa ne stabilim la brasov sa ne construim o casa.ne am indragostit de orasul acesta practic in vara lui 2014cind lam vizitat.asta o sa fie cam peste 5-6 ani max.

   
 2. cojocariu victor
  2012-10-27
  04:14:28

  vreau sa merg

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>