Tara Dornelor

 

Tara Dornelor

Tara Dornelor, o zona caracterizata prin traditie, autentic, credinta si istorie. Este considerata una din cele mai speciale destinatii de pe teritoriul tarii noastre.

Tara Dornelor

Vatra Dornei, statiunea cu influente austrieci se afla la poalele Muntilor Suhad si Caliman, in depresiunea ce atinge 800 de metri altitudine. Influentele austrieci pot fi observate cu usurinta, de la cladirile impresionante, care au capatat un caracter aparte de-a lungul trecerii vremii, pana la strazile elegante, traseele montane, ce cuprind doua partii cu telescaun. Toate aceste elemente au facut ca Tara Dornelor se stranga din ce in ce mai multi vizitarori anual, indiferent de anotimp.

Tara Dornelor

Prima atestare documentara a avut loc in anul 1410. Potrivit cercetarilor, primele incercari de a dezvolta balneologia s-au petrecut la inceputul secolului al XIX lea, ajungand ca la mijlocul secolului, orasul situat la confluenta dintre Bistrita Aurie si Dorna sa fie privit ca au stabiliment balnear.

Tara Dornelor

In acel moment au fost ridicate majoritatea cladirilor care reusesc sa se impuna si in ziua de azi, precum Primaria, Gara Bai, turnurile izvoarelor, baza de tratament si Cazinoul, obiectiv care nu trebuie ratat in momentul vizitarii fiind una din primele constructii realizate aici. Din pacate, starea in care se afla astazi Cazinoul nu mai seamana deloc cu ceea ce era odata. Astazi, se zaresc ruinele printre muntii de moloz. S-a discutat transformarea acestuia in rastaurant, insa totul a ramas doar la stadiul de plan.

Tara Dornelor

Insa, intre timp, pana cand Cazinoul va fi transformat in acest loc de relaxare, turistii sunt invitati sa isi traga sufletul si ia o gura de aer curat intr-o plimbare pe aleile de aici, fie pe malul lacului sau langa cladirile cu aer de moda veche. Continuand plimbarea se ajunge la turnurile pentru izvoare si statuile care troneaza mandre pe teritoriu, printre care mai rasare cate o veverita pierduta. Trecand de parcul de aici se gasesc doua partii, care sunt dotate cu telescaun si teleski.

Tara Dornelor

Sunt cateva trasee montane care pot fi parcurse pornind din Vatra Dornei, si anume Varful DiecilorApa ReceRezervatia naturala 12 Apostoli, traseu care necesita un timp de aproximativ 7 ore. Un alt traseu este cel care porneste din Varful Barnarel spre Obcina Mica, ajungand in final la Cabana Mestecanis, intr-un timp de 6 ore. Pornind de la Dealul Drancani, spre Obcina Mica, iar apoi la Varful Giumalau se ajunge in 5 ore, iar cei care doresc sa ajunga mai departe, la Cabana Rarau, au nevoie mult timp liber, intregul traseu putand fi parcurs in 9 ore.

Tara Dornelor

Cei care sunt pasionati de aventura si adrenalina au ocazia sa practice rafting pe raul Bistrita, mountain bike sau chiar parapanta. Desi este o zona deosebit de pitoreasca, Vatra Dornei ofera si facilitati precum restaurant, sala de protocol, bar, sauna sau sala de fitness.

Tara Dornelor

Peisajul este de nedescris, mici case asezate la intamplare, printre care se zaresc capitele cu fan frumos adunate, copacii care capata o culoare rosiatica si tufele de un galben-ruginiu deosebit.

Tara Dornelor

Tara Dornelor a reusit sa se faca renumita prin izvoarele minerale , in numar de 37, ce pot fi gasite in localitatile Poiana Negrii,Vatra Dornei, Ortoaia, Sara Dornei, Glodu, Darmoxa, Brosteni, Poiana Cosnei si Dorna Candrenilor. Alte surse care dau ape minerale sunt Poiana Stampei, Dornisoara, Neagra Sarului sau Dragoiasa.

Tara Dornelor

In trecut, locuitorii zonei erau considerati independenti, liberi, acestia nu avand decat datoria de a asigura staraja la hotare. Domnul Moldovei din acele timpuri, Aron Voda, a hotarat punerea de straji la hotarul dinspre Transilvania, in scopul de a ii proteja pe cei din Campulung, care isi ridicasera proprietati in Tara Dornelor, in urma defrisarilor. Prima mentionare a localitatii s-a petrecul la finalul secolului al XVI lea, urmand ca in jurul anului 1640 sa fie realizata aici o asezare impresionanta, care folosea pe post de cale de legatura intre Moldova si centrele mestesugarilor din Rodna, Bistrita si Transilvania.

Tara Dornelor

La gura paraului Chiliei, locul unde a fost mentionat inceputul zonei, se afla o ruina care caracterizeaza aspectul cladirilor din secolele XVI-XVII. Tot in acest loc a existat un schit, care prezenta numeroase chilii. Modernizarea statiunii a inceput in secolul al XIX lea, cand au fost aplicate tratamentele cu namol de turba si s-au construit instalatiile balneare, care, din pacate, in urma retragerii trupelor germane au fost distruse in totalitate. Din aceasta cauza s-au ridicat numeroase probleme referitoare de la refacerea in totalitate a statiunii. In primii ani ai secolului XX, Vatra Dornei a fost declarata oras.

 Ai fost aici?
 
 

Comentarii articol: 5

 
 1. Dorina
  2014-07-10
  11:04:06

  A m vizitat site-ul ,iar cu ceva mult timp in urma ,am calcat pe pajistele tarii Dornelor .Mi-ar place sa revad acele locuri cum frumos le-ati prezentat .Conexiunea numelui te face sa vizitezi site-ul.Daca nu va suparati incercati sa prezentati si o localizare pe harta Romaniei .

   
 2. Ana Ciocan
  2013-05-08
  08:27:39

  vrteau sa citez cateva fraze din acest "articol" intr-o lucrare de dizertatie...ma intereseaza niste date exacte ale autorului/autorilor pentru a putea trece ca referinta bibliografica. multumesc si astept cat mai curand un raspuns.

   
 3. catalina
  2012-03-27
  21:59:09

  sant de acord cu ROSCA

   
 4. rosca
  2010-07-30
  14:25:07

  asi dori sa fac un tratament la o clinica de cardiologie din Vatra Dornei .Pe calculator se pot gasi niste abureli aiurite Nu se gaseste un nr de telefon de unde sa obtinem informatii la pret conditii tratament procurarea biletelor durata etc etc astea ne intereseaza pe noi clienti Ce parere aveti am dreptate sau aveti si alte argumente?

   
 5. Rosu Mircea
  2010-06-18
  04:47:17

  Este mai mult un manual de istorie,decat un ghid turistic!

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>