Tara Fagarasului

 

Tara Fagarasului

Una din cele mai impresionante depresiuni de contact din Transilvania, Tara Fagarasului, cunoscuta si sub denumirea de Tara Oltului, este marginita in partea sudica de Muntii Fagaras si de Muntii Persani, avand contact la nord, nord-est si in limitele din sud cu Platoul Tarnavelor.

Tara Fagarasului

Raul Olt serpuieste lin, strabatand intreaga vale de la est la vest. Peisajul se remarca prin varfurile care depasesc si 2500 de metri, in Muntii Fagaras si 1600 de metri, in Breaza si Persani. Colinele se ridica mandre in matca afluentilor Oltului. Depresiunea Fagarasului se prezinta ca o campie piemontana etajata, ce se termina la miazanoapte in lunca Oltului. Aceasta se desfasoara pe trei trepte sub masivul Muntilor Fagaras.

Tara Fagarasului

Intreaga zona este formata din doua parti, prima parte incepe de la Mateias, in apropierea defileului de la Racos, terminandu-se in Valea Sercaiei, iar a doua este partea apuseana si se afla intre Olt si Muntii Fagarasului.

Tara Fagarasului

Tinutul a inceput sa isi faca aparitia treptat, in prima jumatate a secolului al XIII lea, iar spre sfarsitul secolului, numele generic de Tara Oltului a aparut sub forma de “Tara romanilor de Carta“. Denumirea de “Tara Fagarasului” a aparut dupa mai mult timp, in a doua jumatate a secolului al XIV lea. Potrivit cercetarilor, aici o alta civilizatie autohtona si-a dus traiul. Acest fapt este atestat prin urmele de cultura materiala si de expresie care au ramas in urma, prin vestigiile dacice de la Arpasu de Sus, Breaza, Cuciulata, Comana de Jos, Copacel, Sercaia si din Sinea Veche. Alte urme de civilizatii stravechi ce s-au facut remarcate in Tara Fagarasului sunt castrele romane din Hoghiz, Cincsor si Feldioara, precum si asezarile de tip rural din Felmer si Halmeag.

Tara Fagarasului

Momentul parasirii provinciei Dacia de autoritatile militare nu a avut un impact major asupra locuitorilor, acestia continuand sa populeze zona pe o parte si pe cealalta a raului. Astfel, s-au pastrat si pana acum asezarile din Sercaia si Rasnov care dateaza din secolul al IV lea.

Tara Fagarasului

Urme de cultura materiala au fost gasite in Felmer, Ticus si Ungra. Descoperile facute aici se alatura celor din Cincsor, care dateaza din secolul al IV lea si celor din Voila, din secolul al VII lea. Toate aceste artefacte si dovezi atesta continuitatea daco-romana si cea proto-romaneasca de pe acest teritoriu.

Tara Fagarasului

Etnogeneza romaneasca a fost si este in continuare un subiect indelung discutat. Un rol foarte important in acest context l-au jucat si descoperile din Cornana de Jos, in statiunea care dateaza din secolele VIII-IX. A fost descoperit un punct de aparare care dateaza din secolele IX-X, ce isi avea sediul la Breaza, in locul fortificatiilor dacice.

Tara Fagarasului

Organizarea sociala era extrem de bine definita, aducand aminte prin cativa factori si de formele de organizare din alte zone, precum cele populate de slavo-romani, in zona Carpatilor. Sudul Carpatilor era o zona de o importanta deosebita, datorita principiului de organizare a romanilor, care puneau un accent deosebit pe comunitatea populatiei locale, orientarea economica, politica si religioasa a conducatorilor. Intrega atentie era centrata spre lumea Bizantului si spre zona ocupata de formatiunile aflate in sudul Carpatilor.

Tara Fagarasului

Tezaurele monetare aflate in Fagaras si StrezaCartisoara atesta importanta economica pe care tara o avea. Regalitatea maghiara a trecut prin numeroase esecuri in dorinta de a separa partea rasariteana a tarii in scopul de realiza o unire cu Tara Barsei din cauza multiplelor interese de tip economic, etnic si cultural.

Tara Fagarasului

Prin diploma care atesta din anul 1222, s-a dovedit faptul ca populatia romaneasca ce traia pe teritoriul Tarii Oltului era organizata intr-un voievodat, cunoscut si sub denumirea specifica de “Tara romanilor“. Romanii din Tara Fagarasului au reusit sa ramana neuitati, prin principala fortificatie de lemn si pamant care dateaza din secolele XII-XIII, aflata chiar in centrul tinutului. Vechea fortificatie a fost descoperita in cadrul Cetatii Fagarasului si atesta faptul ca in aceasta zona aparitia pericolului maghiar era inevitabila.

Tara Fagarasului

O figura cunoscuta pentru Tara Fagarasului este Negru Voda, voievodul care a descalecat in Campulung, Ramnicu Valcea, Targoviste si Arges, urmand ca mai apoi sa aiba resedinta in Fagaras. Cetatile de la Breaza si Cornana de Sus sunt legate de istoria acestui voievod. Prima dintre ele, cetatea de la Breaza a fost ridicata in anul 1300, in locul unei fortificatii de parnant de tip dacic, bogata in materiale ceramice, asemanatoare cu cele din partea sudica a Carpatilor.
Fortificatia de la Cornana de Sus s-a facut remarcata plin configuratia specifica, fiind mai ampla decat cea de la Breaza. A fost zidita dupa formatiunea naturala a terenului care o sustine.

Tara Fagarasului

Aceste doua cetati au dovedit faptul ca in Tara Fagarasului a existat o feudalitate romaneasca, sub numele de boieri.
Prima informatie care dovedea aceasta stapanire a Tarii Romanesti dateaza din anul 1368, fiind inclusa in pecetea privilegiului comercial care a fost acordat negustorilor originari din Brasov, provenind de la voievodul Vladislav Vlaicu, cel ce era numit “duce al Fagarasului“.

Tara Fagarasului

Perioada de domnie a lui Mircea cel Batran a fost pusa in evidenta prin multitudinea de acte de intarire sau de inzestrare a mosiilor de pe teritoriu.
In secolul al XVI lea a avut loc o schimbare majora, datorita pierderii controlului voievodal asupra tinutului, care a ajuns in final sa fie revendicat de domnitorii munteni Radu cel Mare, in anul 1502 si Mihnea Voda, in 1509. Tara Oltului a trecut prin multe maini de conducatori, intr-un timp fiind chiar detinuta de Universitatea Saseasca, pentru ca mai apoi sa apartina principilor Transilvaniei, care au fost obligati sa pastreze neatinse vechile obiceiuri, dar si sa foloseasca in continuare “legea romanilor”.

Tara Fagarasului

Acest tinut a fost cel mai mare domeniu feudal detinut de conducatorii Transilvaniei, devenind astfel cel mai puternic element din punct de vedere militar si economic pe fondul discutiilor politice tinute in perioada secolelor XVI-XVII, moment in care se facea remarcata domnia lui Mihai Viteazul, care a fost instapanit cu “Cetatea Tarii Fagarasului” si a profitat ce acest fapt in aplicarea planurilor sale militare si politice, punand accentul pe forta data de situarea sa geografica.
In secolul al XVII lea tinutul s-a aflat sub stapanirea lui Gavril Bethlen, Ghorghe Rakoczi, iar mai apoi, intre anii a660 si 1690 sub stapanirea lui Mihail Apaffy. Tara Fagarasului a suferit o schimbare de structura, prin impartirea acesteia in trei portiuni, pentru o mai buna administrare a domeniului. Cele trei curti economice erau Fagaras, Comana si Porumbacu.

Tara Fagarasului

Stapanirea austriaca ce a urmat si-a pus o amprenta negativa asupra zonei, prin inasprirea conditiilor de trai ale supusilor si micilor boieri de origine romana care isi duceau traiul in Tara Oltului. A urmat o noua serie de legaturi cu Tara Romaneasca prin epoca lui Constantin Brancoveanu, care e exercitat o anume influenta pe plan ortodox.

Tara Fagarasului

Tara Fagarasului are o larga paleta de obiective turistice care pot fi vizitate. Din punct de vedere spiritual, se remarca prin Manastirea Berivoi, bisericile fortificate, dar si Manastirile Breaza si Bucium. O alta atractie este Manastirea sapata in stanca, care se crede ca a fost ridicata in jurul anului 1700. Caracterul pitoresc al zonei este conturat prin Muzeul “Badea Cartan”, Muzeul portului popular din Copacel, dar si prin Colectia de port popular care poate fi gasita la Bucium, o piese reprezentativa pentru arhitectura noastra populara.

 

 Ai fost aici?
 
 

Comentarii articol: 9

 
 1. lavi
  2012-10-26
  07:53:59

  superb

   
 2. neluspl
  2012-10-23
  09:46:32

  Locurile sunt extraordinare, daca vizitezi zona an de an si nu reusesti sa descoperi 80% din frumusetile etalate de Carpati in zona. Superb!

   
 3. Rux
  2012-06-07
  17:04:12

  Marfa...imi place MAXIM si mi-a fost folositor pt ora de geografie..pot sa ma laud cu un 10 :X si regiunea e superba ...mi-ar place sa locuiesc acolo :X

   
 4. Mihai
  2012-04-28
  20:09:29

  Un loc unic în lume, peisaje uimitoare, arată așa bine în poze, dar în realitate arată și mai fașcinant.

   
 5. chiran marian
  2012-03-31
  14:50:37

  absolut superb

   
 6. STEFAN NADIA IRINA
  2012-03-30
  11:20:38

  un loc deosebit

   
 7. Cristina
  2011-01-05
  04:26:39

  Ma bucur sa pot gasi "on line" parti din istoria loculilor parintesti. Multumesc!

   
 8. alina
  2010-07-31
  08:45:48

  sunt incantata de voi!

   
 9. sebstian dulea
  2010-07-05
  17:00:43

  istorie inventata

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>