Tara Hategului

 

Tara Hategului

Tara Hategului, tinutul cu o bogatie istorica si etnografica semnificativa se afla in partea de sud-vest a Transilvaniei, in judetul Hunedoara. Zona este formata din depresiunea care ii poarta numele, insa, in “zona de influenta” a acesteia se gasesc si cateva asezari care au fost ridicate pe cursul superior al Steiului, pana in zona in care acesta se varsa in MuresTara Hategului se mandreste cu bogata incarcatura istorica pe care o poarta, aici fiind descoperite de-a lungul timpul unele din cele mai importante monumente arhitecturale si arheologice de pe teritoriul tarii. De asemenea, in Tara Hategului s-au construit cateva asezari hidroenergetice care au reusit sa isi formeze o importanta deosebita.

Tara Hategului

Din punct de vedere geografic, Tara Hategului este asezata pe Depresiunea Hategului, la intersectia cu Banatul si Oltenia, fiind inconjurata in sud de Muntii Retezat si in est si nord-est de Muntii Sureanu, in partea vestica fiind marginita de Muntii Tarcu, iar in nord de Muntii Poiana Rusca. Potrivit cercetarilor, Tara Hategului se intinde pe o suprafata de 1300 km2.

Tara Hategului

Orasul Hateg este principalul punct al zonei, fiind considerat centrul social si economic. Trei zone ofera accesul spre Tara Hategului, orasul Simeria, din Valea Streiului, Banatul, prin Valea Bistrei si Petrosani, accesand Pasul Merisor – Banita.
Aceste aspecte sunt privite din punct de vedere strict geografic, insa, privind partea etnosociologica, Tara Hategului se desfasoara pe intindere mult mai mare, cuprinzand si asezarile care s-au format pe Valea Streiului pana la varsarea in Mures, incluzand si orasul Calan.

Tara Hategului

Au fost facute numeroase descoperiri cu privire la evolutia romanilor de-a lungul timpului, inclusiv din perioada preistorica. Pestera Bordu Mare a fost declarata unul din cele mai vechi locuri in care romanii si-au dus traiul. Au fost descoperite cateva falange care dateaza din paleoliticul mijlociu, alaturi de unelte realizate din cuartit si piese din os.
Mergand mai departe in istorie, perioada dacica a fost de asemenea bine conturata prin Portile de Fier ale Transilvaniei, locul in care a avut loc una dintre cele mai sangeroase batalii dintre daci si romani, in vremea primului razboi dintre acestia. Columna lui Traian prezinta inscriptii care ii contureaza pe romani, fiind ajutati de Jupiter. Este singura opera care ii arata pe romani raniti. Potrivit izvoarelor istorice, dupa momentul castigarii razboiului de catre romani, acestia au patruns in Tara Hategului accesand Culoarul Bistrei.

Tara Hategului

Dupa ce Dacia si-a pierdut puterea si a fost cucerita de romani, Tara Hategului prezenta la limita vestica capitala Daciei, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, capitala care cuprindea aporape in intregime Depresiunea Hategului. Nucleul marelui oras consta in castrul Legiunii a IV a Flavia Felix, care se instalase aici inca de la finalul primului razboi daco-roman care a avut loc in anul 102. In apropiere se gaseste si Sarmizegetusa Regia, care a fost ridicata in a doua jumatate a secolului I i.Hr., pe Dealul Gradistei, fiind una dintre cele mai mari fortificatii dacice.

Tara Hategului

In anul 271, romanii s-au retras, iar pentru o perioada de o mie de ani istoria Tarii Hategului este inexistenta. Potrivit istoricilor care au scris despre aceasta zona, “Alaturi de celelalte teritorii romanesti si poate chiar mai mult decat ele, datorita antecedentelor si situarii sale geografice centrale, Tara Hategului a parcurs principalele etape de dezvoltare istorica a societatii daco-romane si apoi romanesti”.  Aici se gaseste cea mai veche biserica romaneasca, care a fost ridicata inca din prima jumatate a secolului al XII lea, pe teritoriul orasului Calan, in Streisangeorgiu.

Tara Hategului

Desi are o istorie bogata, ce include numeroase perioade impunatoare de timp, prima atestare documentara a Tarii Hategului a avut loc in anul 1247, prin Diploma Cavalerilor Ioaniti, in care sunt precizate urmatoarele cuvinte: “si mai ingaduim ca jumatate din toate veniturile si foloasele ce se vor strange pe seama regelui de la olatii ce locuiesc in tara Lytua, in afara de Tara Hategului cu cele ce tin de ea, sa le culeaga sus zisa casa”. Astfel, s-a ajuns la concluzia ca in acea perioada, Tara Hategului se afla sub puterea lui Litovoi, avandu-se nucleul in partea de nord a Olteniei. Se crede ca zona avea un statut deosebit fata de restul zonelor aflate in puterea lui Litovoi.
Insa, din anul 1247 se contureaza o istorie proprie a tarii, momentul in care aceaste se desprinde de voievodatul lui Litovoi, avand ca scop o integrare in Regatul Ungar. Insa, aceasta mutare nu a avut consecinte pasnice. Inspre finele secolului al XIII lea, un voievod pe nume Litovoi, probabil urmas al cerui ce a detinut Tara Hategului a opus rezistenta armatei regelui ungar. Acesta fost ucis, iar fratele lui, Barbat capturat si tinut prizonier pana in momentul in care a fost rascumparat sub forma unui tribut spre coroana ungara. Aceste intamplari au avut o insemnatate deosebita pentru tinut, fiind amintite si astazi, o dovada consituind-o si numele localitatii Rau Barbat de pe teritoriul Tarii Hategului.
Acest proces de asociere cu Regatul Ungar a luat final in secolele XIII-XV, puterea fiind exercitata de castelanul Hateg.

Tara Hategului

Cnezatele au fost functionale in Tara Hategului pana in secolele XIII-XIV, perioada in care regiunea a fost integrata administrativ in Regatul Ungariei. Au fost identificate 11 mari cnezate hategane, din care s-au ridicat numeroase familii de prestigiu ale Ungariei prin catolicizare si maghiarizare. Printre acestea se numara familia Kendeffy sau familia Kenderessy. Potrivit istoricilor, familia Corvinilor isi are originea tot aici. Conform scrierilor lui Anton Verantius din jurul anului 1550, Transilvania “este locuita de o tripla natiune, secuii, ungurii, sasii: as adauga totusi si pe romani, care, desi ii ajung usor la numar pe ceilalti, totusi nu au nici o libertate, nici o nobilime, nici un drept al lor, afara de un numar mic, locuind in districtul Hateg si care, pe vremea lui Ioan de Hunedoara au dobandit nobletea, pentru ca intotdeauna au luat parte neobosit la lupta impotriva turcilor”.

Tara Hategului

Tara Hategului s-a facut cunoscuta inca din perioada imperiala, cand orasul Hateg era renumic ca si nucleul miscarii de emancipare a romanilor din Transilvania. Astfel, au fost ridicate scoli pentru romanii din Alba Iulia, Fagaras si Hateg, prin a doua diploma a unirii dintre Biserica Ortodoxa din Ardeal si Biserica Catolica, ce a fost emisa in jurul anului 1701.
In cursul anului 1747 a avut o loc o schimbare majora pentru Tara Hategului, o parte din aceasta fiind militarizata, in cadrul Regimentului I de Granita. Aceasta organizatie militara si-a facut doua sedii pe acest teritoriu, Compania II, cu sediul la Hateg si Compania III, la Rau Alb.
In perioada cuprinsa intre anii 1785-1786 orasul Hateg avea aproximativ 400 de locuitori, insa, intr-o perioada scurta de timp, mai exact in 1829-1831, acesta a ajuns sa numere 4000 de locuitori, mai multi locuitori decat erau inregistrati in Deva, capitala comitatului.

Tara Hategului

Aceasta perioada prospera pentru Tara Hategului si-a pus amprenta si asupra constructiilor. Au fost construite numeroase conace, unele avand dimensiuni impunatoare, precum Conacul Nalat – Vad sau conacul ce apartinea familiei Nopcsa, Sacel. Desi atunci aveau o alura de neuitat, din pacate, in prezent acestea se prezinta sub o stare de degrada, ramanand in urma doar amintirea a ceea ce erau odata.
Dar conacele nu sunt singurele care au fost ridicate. Din cetatile care au aparut atunci se mai pot observa turnul de aparare din Rachitova, dar si parti din cetatile de la Suseni si Malaiesti.
Cea mai cunoscuta, dar si cea mai simpla fortificatie este Turnul de la Rachitova, fiind formata dintr-un turn de forma patrata, avand latura de 8,5 metri si zidurile groase de 1,8 metri. Accesul se poate face prin intermediul unei scari exterioare care conduce spre etajul superior. O parte din turn a fost pierduta in urma unui cutremur.

Tara Hategului

O alta cetate asemanatoare celei de la Rachitova este Cetatea de la Malaiesti, care prezinta un turn asemanator cu cel de la Rachitova, fiind in schimb inconjurat de un zid de incinta, caruia i-au fost alaturate bastioane de mici dimensiuni.
S-a constatat ca toate fortificatiile aveau dimensiuni foarte reduse pentru a fi folosite pe post de locuri destinate atacului, astfel, istoricii au ajuns la concluzia ca acestea erau folosite pentru refugiu.
Rau de Mori si Salasu de Sus ofera o priveliste de ansamblu asupra curtilor cneziale care erau locuite in trecut. Se poate observa si micutul turn al Bisericii din Densus, care masoara latura de 6,2-6,3 metri, fiind protejat de un sant de aparare si un val de pamant.

Tara Hategului

Principala catate din Tara Hategului, avand rol militar si politic era Cetatea de la Hateg, situata la aproximativ patru kilometri de orasul Hateg, in satul Subcetate. Desi la acea perioada era un punct principal pentru tinut, astazi au ramas doar ruinele, care sunt foarte greu de accesat. Chiar daca prima atestare documentara a acesteia este din anul 1317, studiile care au fost realizate asupra cetatii demonstreaza ca aceasta ar putea data inca din 1247, an in care a avut loc si prima atestare documentara a Tarii Hategului. Elementele care au ajutat la aceasta demonstratie sunt asemanarile dintre turnul Cetatii Hateg si cel de la Cetatea Regala a Visegrad-ului, care a fost inaltat in 1256.
In zona influenta a tarii se pot gasi cele mai vechi biserici realizate din piatra pe teritoriu romanesc. Despre acestea nota si istoricul Radu Popa, afirmand ca “bisericile de zid din Tara Hategului reprezinta cel mai vechi si mai important grup de monumente medievale romanesti pastrate”. Cea mai veche serie de biserici de aici dateaza inca din secolele XII-XIII si cuprinde Biserica din Streisangeorgiu, Biserica din DensusBiserica din Pesteana, Biserica Ostrov, Biserica din Santamaria – Orlea si Biserica din Strei.

Tara Hategului

Pe langa aceste biserici renumite prin vechimea lor, s-au facut remarcate alte biserici prin aspectul si caracterul lor, bisericile din Sanpetru, Rau de Mori si Suseni, unde poate fi gasita Biserica Colt, alaturi de renumita Cetate Colt.
Geoparcul dinozaurilor este o arie protejata, de interes national, care cuprinde intregul teritoriu al Tarii Hategului. Aici s-au descoperit resturi fosile ale dizonaurilor pitici, de varsta Cretacic Superior, care sunt unici in lume. Geoparcul dinozaurilor este mai putin cunoscut si din pacate, chiar daca ajungi in zona, nu gasesti indicatoare care sa te indrepte spre obiectiv. S-au demarat, insa, proiecte pentru dezvoltarea Geoparcului, care includ amenajarea de muzee, expozitii de fosile, poteci tematice, dar si trasee de ciclism.

Tara Hategului

 Ai fost aici?
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. Damian ionela
    2012-10-22
    12:55:26

    nu am avut ocazia dar mi-ar face mare placere sa ajung si sa descopar mai multe locusoare pe care inca nu le-am vazut!

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>