Tara Motilor

 

Tara Motilor

Tara de Piatra, recunoscuta ca si Tara Motilor se afla in Muntii Apuseni, pe bazinul superior al raului Aries si al Crisului Alb. Regiunea etnogeografica are in structura sa mai multe zone ce apartin de judetele Alba, Arad, Bihor, Cluj si Hunedoara, o parte din aceasta fiind inclusa in Parcul Natural Apuseni.

Tara Motilor
Cei care locuiesc aici obisnuiesc sa fie numiti moti, insa, se crede de catre unii istorici ca acestia se trag din celti, dovada fiind culoarea blonda a parului si ochii albastri, aceste trasaturi fiind prezente in zona mai mult decat in orice alta portiune a tarii. De-a lungul timpului au aparut alte ipoteze conform carora acestia ar fi descendenti ai slavilor, alanilor sau a triburilor germanice. Datorita trasaturilor pe care acestia le poarta sunt peste 70 de speculatii cu referire la descendenta motilor, insa cea mai populara, dar si cea mai acceptata este cea care afirma ca se trag direct din poporul dac. Asezarile acestora sunt organizate la altitudinea de peste 1400 de metri, unele din cele mai inalte asezari permanente de la noi din tara.

Tara Motilor

Celebra zona incepe inainte de Campeni, numit in trecut Topani sau Topesdorf, din Bistra. Acest loc a fost considerat capitala zonei. In schimb, localitatile dimprejur, precum Lupsa sau Salciu au fost si inca sunt ocupate de mocani.
Desi poarta denumirea de tara, zona nu are un anumit statul politic, insa a primit acest titlu datorita izolarii intre Muntii Carpati si a istoriei pe care o poarta., istorie referitoare la rezistenta si lupta pentru drepturi politice, economice sau sociale. Principala parte a istoriei o confera rascoala lui Horea, Closca si Crisan, intre anii 1784 si 1785, dar si revolutia care si-a avut originile in zona, Revolutia transilvaneana de la 1848.

Tara Motilor

Principalele ocupatii din Tara Motilor sunt prelucrarea mineritului si a lemnului ce provine din padurile de fag, stejar si pin din zona, dar si prelucrarea mineritului. Deja sunt renumite obiectele de mobilier, butoaiele si obiectele artizanale confectionate pe acest teritoriu. Zona este celebra prin panorama speciala si relieful deosebit, prin care s-au format peste 800 de pesteri, dintre care Pestera Scarisoara, Pestera Focul Viu si Pestera Ursilor. Una din principalele atractii o reprezinta rezervatia naturala Cheile Turzii, situata la 6 kilometri distanta de Turda.

Tara Motilor

Tara Motilor gazduieste cel mai mare complex carstic din tara, unde motii isi duc traiul de zi cu zi, chiar daca traditiile si obiceiurile li se sting treptat. Farmecul acestor munti si a acestor zone cu caracter deosebit este dat tocmai de caracteristica de a pastra intacta mostenirea naturii. Pentru a pastra vii amintirile motilor din vremurile stravechi, au fost pastrate primele case, care erau de mai multe tipuri, de la casele de mutatura, casele cu tinda, pana la casa cu veranda sau casa cu camara. Insa, pe langa acestea, motii din vremurile contemporane si-au ridicat noi locuinte care sa corespunda pietei turistice.

Tara Motilor

Zonele rurale, dar si cele urbane sunt impodobite de brazi si fagi, avand un farmec aparte, care se imbogateste in special primavara, cand locul este parca un dar natural, plin de viata si culoare, perfect conservat pana astazi. Tot aici se pot gasi si monumente care sunt dedicate celor 40000 de martiri si eroi originari din Transilvania care au pierit in Revolutia in 1848-1849 cu scopul de a salva credinta, limba si unitatea poporului roman.
Tara Motilor se mandreste cu locuitorii plini de credinta, care au reusit sa isi pastreze o identitate morala si sufleteasca.

 Ai fost aici?
 
 

Comentarii articol: 5

 
 1. Maria Ionus
  2015-07-21
  19:18:19

  Da si eu am fost , cand am fost la Deva.

   
 2. mariana
  2012-09-08
  15:34:28

  Ne-a dat Dumnezeu o tara atat de frumoasa si bogata pe care nu o meritam, daca am iubio asa cum se cuvine si am respecta-o din toate punctele de vedere am putea inchide granitele si am putea trai ferecit din bogatia resurselo noastre care pentru noi sunt mai mult decat suficiente.

   
 3. lenghen daniel
  2011-09-19
  21:41:02

  MINUNATA NOASTRA TARA,DIN PACATE PREA MULT HULITA

   
 4. valentin 49
  2010-10-24
  19:12:49

  "Iubirea este atunci cind sufletul incepe sa cinte si florile vietii tale infloresc singure"-Rabindranath Tagore

   
 5. valentin 49
  2010-10-24
  19:06:54

  Este una din zonele inca virgine ale naturii,minunata,asta fiindca sint nascut in Abrud.Iubiti natura si ocrotiti-o,este leaganul vietii noastre.Nu uitati ca de ea depinde viitorul omenirii.

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>