Tinutul Padurenilor

 

Tinutul Padurenilor

Pe valea raului Cerna, aflata in judetul Hunedoara, in Transilvania, se gaseste o zona deosebit de pitoreasca, Tinutul Padurenilor. Tara noastra se mandreste cu una din cele mai bogate zone etnografice, prin diversitatea formelor culturale care pot fi intalnite aici, in special prin satele de culme realizate dupa tiparul traditional.

Tinutul Padurenilor

Intrega zona poate fi caracterizata printr-un singur termen: traditie. Inca din trecut, locuitorii de aici aveau ca obicei coborarea pana in Hunedoara, Deva, Hateg sau Dobra pentru a isi lua provizii. Datorita asezarii rasfirate a satelor, economia sau activitatea productiva nu era foarte dezvoltata, principalele activitati de productie fiind pastoritul, lemnaritul si agricultura in terase, tip de agricultura care nu aducea foarte multe beneficii.

Tinutul Padurenilor

Chiar si dupa multi ani, portul popular, obiceiurile, cantecele si limba si-au pastrat autenticitatea. In schimb, s-a simtit o mica influenta din partea slava si maghiara care s-a rasfrant asupra spiritualitatii si a culturii materiale a padurenilor.

Imbracamitea celor de aici este parca rupta din trecut. Femeiele au o tinuta aparte, capul le este acoperit de o broboada realizata din giulgiu care prezinta o broderie si atarna aproape de pamant. Ca bijuterii le sunt caracteristice salbele, banii sau margelele, iar in spate si in fata se pot observa doua fote de culoarea neagra. Piesa pricipala a tinutei, camasa, este cusuta cu desene, de la umeri pana la marginea manecii, la fel ca si pe piept. Braul pe care padurencele il poarta este deosebit prin tesaturile manuale si prin margelele care il impodobesc. In vremurile reci, principala protectie contra frigului din tinuta este suba scurta confectionata din lana, cu gluga.

Tinutul Padurenilor

Vesmintele barbatilor nu sunt la fel de complexe ca si cele ale femeilor, fiind reprezentate de simplitate. O camasa din panza, alaturata unor pantaloni din lana alba, deasupra carora este legat un serpar. S-au gasit aici urme de prelucrare a metalelor, dar si urme ale unor culturi solare care au disparut pana in prezent.

Tinutul Padurenilor

Operele caracteristice padurenilor sunt in special incrustarile realizate in lemn, confectionarea podoabelor din cositor, dar si a obiectelor precum fuse, furci de tors, fluiere, bate sau diverse teci pentru cutite. Dansul este traditional, fiind practicat si la nunta padureneasca, bine diferentiata de nuntile din alte zone. Este o zona deosebit de pitoreasca, frumos conturata de dealuri cu paduri de foioase si conifere. In partea nordica, delimitarea se face prin raul Mures, in sud prin Tara Hategului, iar in partea de vest delimitarea se realizeaza prin Muntii Poiana Rusca.

Tinutul Padurenilor

Industria cu care s-a facut cunoscut tinutul este prelucrarea lemnului si extragerea de metale, in special a minereului de fier. Zona este bine renumita prin portul popular, arta folclorica si traditiile neschimbate pana in ziua de astazi.

Caracterul specific al zonei este conturat prin Festivalul Padurenilor “Dragan Muntean”, festival cu o veche istorie. Numele festivalului este mostenit de la celebrul purtator de cantec padurenesc, originar din Poienita Voinii, localitatea unde are loc acest festival.

Tinutul Padurenilor

In memoria celui care a dat numele festivalului a fost realizat muzeul ce ii poarta numele, cu sediul chiar in casa acestuia, muzeu care gazduieste numeroase porturi traditionale provenind din tinut.

Tinutul Padurenilor

Pentru a ajunge in Tinutul Padurenilor se poate accesa drumul judetean 687E, trecand prin Ghelaria sau drumul judetean 687F spre Govasdie. Ambele drumuri trec prin localitatea Teliuc, pornind din Hunedoara.

 Ai fost aici?
 
 

Comentarii articol: 5

 
 1. bogdan
  2019-05-07
  15:42:14

  eu sunt din tinutul padurenilor si am purtat costumele padurenesti va asteptam cu mare drag

   
 2. Ioana
  2012-10-30
  20:32:35

  Ce loc minunat !

   
 3. octavian
  2011-08-30
  13:11:26

  leaganul adolescentei mele merita vazut si descoperit acest tinut mirific cu oameni de legenda

   
 4. ramona
  2011-05-23
  11:04:25

  Eu abia acum aflu de acest tinut. mi se pare foarte revigorant si plin de BINE. vreau sa merg in vara asta sa il descopar cu toate simturile

   
 5. liadra
  2010-09-16
  23:41:23

  un tinut splendid oameni minunati dar.......asa cum sunt lucrurile in acest moment locuit doar de oameni de varsta a doua si a treia merita vazut si luat ca atare

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>