Valea Buzaului

 

Valea Buzaului

Judetul Buzau se mandreste cu prezenta tuturor formelor de relief, avand de asemenea o istorie si o traditie bogata. Buzaul propriu-zis este o vale extrem de interesanta din punct de vedere al formei si al evolutiei.

Valea Buzaului

Cursul de apa izvoraste de pe clina ardeleana a Ciucasului si a Tatarului Mare, indreptandu-se apoi spre localitatea Intorsura Buzaului, facand un cot de aproximativ 180 de grade, continuandu-se apoi traseul in partea de sud. Acest fenomen de intoarcere radicala este rar intalnit, fapt care a determinat si denumirea localitatii astfel.

Valea Buzaului

Continuandu-se drumul, apa strabate cele mai inalte masive de pe teritoriul Siriului si a Podului Calului, spre Campia Romana. De-a lungul timpului, cursului acesta i s-a acordat o mare importanta, o serie de cercetatori au analizat evolutia vaii. Cel care s-a ocupat de cercetare pe sectorul montan este V. Garbacea.

Valea Buzaului

S-a observat ca panta de scurgere din bazinul de la Intorsura Buzaului este mai redusa fata de cea aflata intre defileul de la Cheia si Nehoias. In zona izvoarelor, Valea Buzaului prezinta vai de tip logitudinal care urmaresc mai multe linii structurale sau tectonice, precum sinclinale, anticlinale, falii sau frunti de incalecare.

Valea Buzaului

Pornind de la Unguriu, valea este de tip transversal, vaile afluente, printre care si Basca Mica sunt diversificate. Aceasta din urma este continuata de Basca Rosilei, ce prezinta si sectoare transversale.
La sud de Masivul Siriu poate fi intalnita valea cu acelasi nume, deosebita transformarea ei in vale longitudinala, printr-un cot de 90°.

Valea Buzaului

O alta vale transversala aproximativ in totalitate, inafara de cateva portiuni este Basca Chiojdului, care reteaza si cele doua chiuvete miocene, de la Slanic si Drajna si cei doi pintenei, Homoriciu si Valeni.
In anul 1910 a fost analizata pentru prima data originea Vaii Buzaului de catre Schilling Gabor, cel care a descoperit ca Buzaul muntean a captat in intregime vaile care drenau depresiunea incepand cu Intorsura Buzaului, care se intreptau spre Olt, locul unde se si varsau.

Valea Buzaului

Captarea a avut loc la o distanta de aproximativ 40 de metri deasupra albiei din Intorsura. Vaile anterioare au fost dirijate in partea de nord, peste ceea ce este astazi valea paraului Lautul Mare, fapt care atesta ca aceasta captare a fost realizata destul de recent. Pe teritoriul aflat intre Calmatui si Buzau se regaseste o albie comuna, care conduce spre Sarata, zona dintre Lipia si Stalpu. S-a constat aici o problema specifica zonei, unde, afluentii ataca in plina forta versantii, producand astfel alunecari masive de teren.

Valea Buzaului

Dupa numeroase cercetari, s-a ajuns la concluzia ca Buzaul este o vale care dateaza din perioada predaciana, in trecut avandu-si izvoarele in partea nordica a depresiunii. Zona Buzaului primeste in partea dreapta apele Vaii Negre, pe unde se poate observa si un drum auto, care a fost lasat de izbeliste. Acest drum era foarte accesat in urma cu o perioada de timp. De la Siriu pana la Valea Neagra se reflecta oglinda verzuie a lacului de acumulare de la Buzau. La coada lacului functionau Baile Siriu, bai ce detineau izvoare termale, imbogatite cu ape ideale pentru tratamentele balneare.

Valea Buzaului

Mergand mai departe inca 12 km, intalnim localitatea Siriu, localitate dominata in totalitate de Barajul de aici. In josul acestuia se observa Paraul Casoca, de unde pornesc doua trasee care conduc spre Masivul Podul Calului. Aceste doua trasee sunt nemarcate. Un obiectiv turistit de o importanta istorica deosebita este cimitirul de pe teritoriul Buzaului, unde este pastrata amintirea eroilor cazuti in primul razboi mondial, care au protejat cu propria viata trecatoarea Buzaului. Turismul din aceasta zona nu este un factor economic important in aducerea de profit, insa zona este deosebit de interesanta si frumoasa.

Valea Buzaului

Aici fragmentele de natura salbatica se impletesc elegant cu elementele de modernitate. Peisajele sunt de nedescris, iar cuvintele care ar putea caracteriza zona sunt aer curat, prospetime si frumusete. Odata ajunsi la o distanta de 20 de km fata de Buzau, turistii au optiunea de vira spre stanga din Soseaua Principala, cale prin care pot ajunge pe Drumul Vinului. Un alt popas poate fi facut in localitatea Pietroasele, loc unde in anul 1837 a fost descoperita celebra Closca cu puii de aur. Dar acesta nu este singurului lucru prin care zona Pietroasele s-a facut renumita, aceasta fiind celebra si prin soiurile de vin inca de pe vremea lui Burebista.

Valea Buzaului

Muntele Penteleu este o formatiune extrem de importanta pentru Valea Buzaului, de acesta fiind legata si o legenda celebra aici, potrivit careia in perioada 1820-1826, haiducul Nachita din Varlaam si iubita acestuia, Maria Sterian s-au ridicat impotriva bogatasilor din Ardeal, care obisnuiau sa ii alunge pe locuitori de pe pasuni. Potera l-a zarit pe haiduc, insa haiducii au fost salvati de Maria, care a cazut rapusa dupa ce l-a avertizat pe Nachita in locul care poarta astazi denumirea specifica de Crucea Fetii. Nachita a fost ucis de o alta potera la culmea din Vadu Cornului, la limita satului Varlaam. O zona deosebita aflata la doar 40 de kilometri de Buzau, care indeamna spre vizitare si spre admirarea locurilor, a peisajelor si a istoriei cu care este incarcata.

 Ai fost aici?
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. Georgiana
  2011-05-10
  13:38:58

  Aici autorul se refera la baza turistica, geomorfologia reliefului, peisagistica ca atare si obiectivele turistice create, in primul rand, de natura. Mijloacele turistice, precum unitati de cazare, infrastructura, e drept, sunt nemultumitoare.
  Dar o vacanta sau un sfarsit de saptamana poate fi deosebit de placut sa-l petreceti intr-o gospodarie taraneasca sau chiar la cort, in plina natura.
  Cine pleaca in vacanta cu grija de a nu isi murdari incaltamintea e sfatuit sa-si ia bilet la Baile Felix.
  Cine doreste sa fie surprins de natura si sa-si umple plamanii de sanatate poate fi sigur ca nu o sa fie dezamagit!
  Exista numeroase blog-uri referitoare strict la itinerariile turistice din judetul Buzau.

   
 2. mihail
  2011-01-09
  18:15:20

  Am avut ocazia sa vad aceasta zona .SI am ramas deceptionat
  ;preturi mari ; servicii 0

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>