Valea Jiului

 

Valea Jiului

In grupa Retezat – Godeanu a Carpatilor Meridionali, pe raul Jiu, se afla celebra depresiune intramontana Valea Jiului, cunoscuta in special prin numeroasele bogatii naturale care sunt exploatate de statul roman de timp indelungat. Zona cuprinde orasele Petrosani, Vulcan, Petrila, Aninoasa, Lupeni si Uricani.

Valea Jiului

In popor, Valea Jiului este cunoscuta ca depresiunea situata in sudul judetului Hunedoara, Depresiunea Petrosani.

Valea Jiului

Desi judetul Hunedoara are in prezent o populatie de aproximativ 45000 de locuitori, in Valea Jiului, in momentul in care aceasta a avut parte de prima sa atestare documentara, in anul 1788, se numarau 2550 locuitori. Anul 1840 este anul in care au avut loc primele exploatari ale zacamintelor gasite la Vulcan, Petrosani si Petrila. La scurt timp dupa ce au inceput exploatarile, dupa o perioada de 5 ani au inceput migrari masive in zona, aceasta mostenindu-si numele de Mica America.

Valea Jiului

Treptat, fiecare resursa care ar fi putut fi extrasa si exploatata a fost folosita. In anul 1848 a inceput exploatarea bazinului carbonifer, urmand ca in 1857 sa se acorde drepturi de posesiune asupra carbunilor, exploatare care a asigurat traiul din Valea Jiului timp de 150 de ani, zonele dimprejur formandu-se in jurul exploatarilor miniere. Insa, incepand cu anul 1989, cele mai multe mine si preparatii au fost inchise, fapt care a cauzat declinul oraselor din jur, printre care si Petrosani. Minele au fost inchise una cate una, iar asezarile au inceput sa fie parasite.

Valea Jiului

O alternativa a mineritului ar fi putut fi turismul, zona avand un caracter pitoresc deosebit, insa, acest fapt a ramas doar la stadiul de discutii de aproximativ 20 de ani. Valea Jiului are o pozitionare speciala, despartind doua grupe montane deja celebre, Parang si Retezat, avand o mostenire istorica de poveste. Valea Jiului ofera posibilitatea de relaxare si evadare din cotidian. Din cauza localizarii geografice, a contextului socio-economic, dar si a nepasarii naturii umane, zona Valea Jiului a ramas o regiune nedescoperita in totalitate. In schimb, aici actiunea asupra zonei forestiere nu a fost la fel de intensa ca in alte zone. Acestui fapt se datoreaza posibilitatea de a descoperi numeroase pesteri, trasee montane virgine, dar si stanci inca necucerite pentru iubitorii de sporturi montane.

Valea Jiului

De aici izvoraste Jietul, apa de origine glaciara, care traverseaza 5,5 km cheile cu acelasi nume. Rezervatia naturala Cheile Jietului este o rezervatie de tip mixt formata de-a lungul raului Jiet si drumului DN 7A PetrosaniVoineasa. Caracterul deosebit al cheilor este dat de frumusetea peisajelor pe care le ofera prin spectacolul natural dat de abrupturile dinspre albia raului. Pana la primul podet, drumul este ingust si greu de parcurs, dand senzatia ca dintr-un moment in altul bucati din stanca se pot desprinde de pe peretii montani. Trecand de aceasta prima parte, drumul este mai relaxat si lasa sa se observe creste din masivul Parangului.

Valea Jiului

La cativa kilometri departare se gaseste primul loc de cazare din zona, aflat pe versantul nordic al Muntilor ParangCheile Jietului reprezinta locul ideal pentru recreere, departe de oras, iar pentru cei carora le plac plimbarile le sunt asigurate traseele montane, pesterile si celor dornici de acest lucru, stancile pentru catarat.

 Ai fost aici?
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. arteni ion
  2018-09-18
  22:08:01

  doresc sa vizitez aceste locuri

   
 2. Marius
  2010-09-12
  13:40:06

  Perla zonei Valea Jiului este indubitabil statiunea montana Straja.
  Iubitorii sporturilor de iarna nu au cum sa nu fie de acord :)

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>