Valea Oltului

 

Valea Oltului

Valea Oltului este una dintre cele mai pitoresti zone din Romania, fiind localizata pe cursul inferior al raului Olt, care traverseaza Muntii Capatanii, Muntii Lotrului si Muntii Fagarasului, dand nastere unui superb defileu, cel mai mare din tara, intins de la Turnu Rosu la Cozia, pe o lungime de 47 km.

Valea Oltului

Aceasta vale a avut inca de acum cateva secole o insemnatate importanta, jucand pentru vechiul teritoriu romanesc, numit pe atunci Dacia o functie militar – strategica si comerciala, legand Transilvania cu Dunarea. In urma cercetarilor arheologice a fost descoperit aici Castrul Roman Arutela, de langa Masivul Cozia, care se pare ca era localizat intr-un drum strategic roman, pazit de legionarii ce aveau misiunea de a supraveghea circulatia si de a opri atacurile. In timpul sapaturilor s-au descoperit de asemenea si multe alte obiecte, inscriptii, arme, monede si vase ce sunt expuse la Muzeul Militar din Bucuresti. In urma acestei descoperiri, Castrul Arutela a devenit monument istoric, aflat in prezent in custodia Muzeului de Istorie din Ramnicu Valcea. Un alt vestigiu roman de pe Valea Oltului este reprezentat de Masa lui Traian, un masiv stancos, datorita amenajarii hidroelectrice a Oltului, tot ce a mai ramas astazi fiind doar o mica insula in apele raului. Conform legendei, se spune ca pe aceasta stanca a luat masa Imparatul Traian cand a poposit in timpul campaniei de cucerire din anul 105 – 106. Castrele romane aflate in trecut in apropierea Masivului Cozia erau integrate intr-un vechi sistem de aparare roman, numit Limex Alutanus.

Valea Oltului

In prezent, Valea Oltului este o zona dezvoltata din punct de vedere turistic, oferind foarte multe optiuni in ceea ce priveste posibilitatile de petrecere a timpului liber. Piesajele frumoase, manastirile, drumetiile si traseele montane, oamenii ospitalieri sau baile cu efecte curative sunt doar cateva dintre lucrurile care au facut cunoscuta aceasta regiune atat in tara, cat si in strainatate.

Valea Oltului

Din categoria atractiilor naturale de pe Valea Oltului merita a fi mentionat Parcul National Cozia, situat in partea sudica a Carpatilor Meridionali, fiind o suprafata naturala protejata de interes turistic si stiintific, ce gazduieste peisaje si ecosisteme de o importanta deosebita. Se gasesc aici diferite specii de plante ocrotite prin lege precum floarea de colt sau iedera alba si animale ca pisica salbatica, rasul, capra neagra sau cerbul carpatin. O atractie pentru turistii mai curajosi pot fi considerate si traseele montane din zona, Muntii Cozia, Muntii Lotrului sau Muntii Capatanii oferind astfel de oportunitati.

Valea Oltului

Tot in Parcul National de la Cozia, Raul Lotrisor, afluent al Oltului alimenteaza Cascada Lotrisor si Cheile Lotrisorului. Cascada se afla in partea central – sudica a Carpatilor Meridionali, la o altitudine de peste 500 metri, masurand 30 metri lungime. Aceasta se spune ca a fost creata prin anii 1970 – 1971, de oamenii care au dorit la acea vreme sa construiasca drumul forestier de pe Valea Lotrisorului. Cheile pe care acest rau le formeaza prin munti, cu pereti inalti, ce ofera posibilitatea practicarii traseelor alpine  se desfasoara de-a lungul a 5 km pe drumul forestier.

Valea Oltului

Dupa ce drumul prin chei se termina si se largeste destul de mult, pe partea stanga urmeaza o vale, strabatuta de un alt drum forestier care conduce spre Manastirea Frasinei, singura biserica ortodoxa din Romania unde femeile nu au voie sa intre, ca urmare a unei traditii atonite. Sfantul Calinic a asezat la 2 km de manastire o piatra de legamant, pe ea fiind gravate cu litere chirilice, binecuvantari pentru femeile care vor  respecta acest legamant si deopotriva blesteme pentru cele care il vor incalca. Denumita dupa padurile de frasini care incojoara spatiul, acesta manastire a fost ridicata in anul 1710, de doi monahi, numiti Ilarion si Stefan. Cei doi cu siguranta au ales acest spatiu mai izolat, ca loc de comuniune a omului cu divinitatea si natura infloritoare de aici.

Valea Oltului

Defileul Oltului, de la Turnu la Cozia reprezinta un alt loc fascinant de pe Valea Oltului, impresionand prin multimea peisajelor dominate in tonuri de verde – smarald. Nu departe de acest defileu, in partea de nord, puteti vizita si Sibiul, oras declarat in anul 2007 capitala culturala europeana.

Valea Oltului

De-a lungul Vaii Oltului se intalnesc de asemenea mai multe hidrocentrale tip centrala-baraj precum Gura Lotrului, Calimanesti sau Turnu, ce are o inaltime de 40 metri. Hidrocentrala Turnu a fost finalizata in anul 1982, avand o putere de 70 MW.

Valea Oltului

Alte obiective turistice de pe Valea Oltului ce merita cu certitudine sa fie vizitate sunt bisericile si manastirile, prezente intr-un numar foarte mare. Cea mai renumita dintre ele este Manastirea Cozia, situata pe malul drept al Oltului, la aproximativ 20 km in directia nord de Ramnicu Valcea, construita sub domnia lui Mircea cel Batran intre anii 1378 – 1388.  Aceasta este recunoscuta drept una dintre cele mai importante manastiri din punct de vedere al arhitecturii si artei medievale si datorita faptului ca aici se afla si mormantul lui Mircea cel Batran.

Valea Oltului

Foarte aproape de Cozia, la o distanta de 2 km se gaseste si Manastirea Turnu, pe malul stang al Oltului, intr-un loc retras, la poalele Muntilor Cozia. Timp de secole accesul la manastire s-a realizat foarte greu, de la Cozia transportul realizandu-se peste Olt, cu barca, iar apoi pe jos, prin potecile ce urcau in munti si coborau apoi in satele Lovistei, insa astazi posibilitatile sunt multiple si se poate ajunge cu masina chiar pana in curtea manastirii. Denumita dupa un turn masiv ce se gaseste pe stanca numita Piscul lui Teofil, Manastirea Turnu pastreaza chiliile sapate in urma cu secole in piatra, in incinta acesteia aflandu-se chiar si doua pesteri in care demult, pustnicii se izolau de lume.

Valea Oltului

Manastirea Stanisoara, aflata la poalele Masivului Cozia, pe teritoriul localitatii Calimanesti este o alta destinatie de pe Valea Oltului plina de farmec. Aceasta a fost construita intre anii 1903 – 1908, iar in prezent monahii de aici duc o viata foarte cumpatata: slujbele se tin noaptea si hrana este lipsita de carne.

Valea Oltului

Pe lista obiectivelor turistice de pe Valea Oltului se pot incadra si schiturile. Fiind o zona de munte, rupta de zbuciumul vietii cotidiene, aceasta a fost prielnica pentru costruirea acestor lacasuri sfinte. Dintre toate acestea, peisajul cel mai frumos il veti gasi la Manastirea Ostrov, construit pe o insula, in mijlocul Raului Olt. Acesta este o ctitorie a lui Neagoe Basarab si sotia sa doamna Despina, construita intre anii 1518 – 1522. Ca si element important de arhitectura interioara, se gaseste aici “tampla aurita”, din lemn de tei, pastrata intacta inca de la ridicarea schitului.

Valea Oltului

Tot pe Valea Oltului poate vizitata si Casa Memoriala Anton Pann, situata in Ramnicu Valcea si construita la jumatatea secolului al XVIII-lea. Casa scriitorului de pe meleaguri oltenesti a fost transformata in muzeu, cu trei incaperi in care gasesc fotografii, manuscrise si obiecte decorative care au avut legaturi cu viata autorului.

Valea Oltului

Muzeul Satului Valcean din Bujoreni poate fi si el vizitat in aceasta zona, fiind un muzeu in aer liber, infiintat in 1969 si intins pe 8 hectare. Satul muzeu cuprinde foarte multe constructii arhitecturale si reconstituie imaginea unei asezari rurale traditionale, incluzand chiar si institutiile social – culturale dintr-un sat adevarat.

Valea Oltului

Intregul traseu de pe Valea Oltului abunda in atractii turistice diverse, reprezentand cea mai frumoasa succesiune de locuri pitoresti din intreaga regiune a Olteniei. Pe langa manastiri, biserici sau muzee, tot aici se gasesc si numeroase statiuni balneoclimaterice ideale ca destinatii de vacanta si recunoscute in tara pentru efectele benefice ale apei asupra organismului.

Valea Oltului

Valea Oltului dispune de o varietate de resurse naturale terapeutice. Statiunile balneare din zona, precum zona Caciulata – Calimanesti sunt an de an vizitate pentru efectele curative ale tratamentelor de aici.

Valea Oltului

Statiunea Calimanesti este apreciata drept perla statiunilor de pe Valea Oltului gratie peisajelor cu paduri intinse de foioase si rasinoase si datorita faptului ca este o statiune balneoclimaterica foarte cautata. Aceasta este situata pe malul drept al Oltului, la 18 km de Ramnicu Valcea, fiind deschisa tot timpul anului pentru turisti. Statiunea este renumita pentru factorii naturali de cura reprezentati de clima blanda si protectoare si de izvoarele minerale bogate in sulf, clor, brom, calciu sau sodiu, recomandate in tratarea multor afectiuni.

Valea Oltului

Statiunea Caciulata este locul ideal pentru tratarea diverselor afectiuni: digestive, urinare, de rinichi,disfunctiilor ginecologice, neurologice si endocrine. Cura de apa minerala dateaza din anul 1910 iar in prezent, statiunea dispune de bazine descoperite cu apa termala sulfuroasa, instalatii pentru bai calde, electrohidroterapie si kinetoterapie, aerosoli si inhalatii. Tot in Statiunea Caciulata se afla un sanatoriu pentru copii, specializat pe tratamentul urmarilor hepatitei, si singurul sanatoriu din tara pentru tratarea silicozei.

Valea Oltului

Valea Oltului poate fi si o interesanta destinatie in ceea ce priveste spatiul rural romanesc de munte. Fiind o zona pitoreasca, nepoluata si cu factori naturali deosebiti, are si un mare potential turistic, putand fi practicat aici agroturismul in localitati precum Perisani, Salatrucel, Racovita sau Berislavesti.

Valea Oltului

Toate aceste obiective turistice de tot felul, culturale, religioase, cat si naturale de pe Valea Oltului fac din aceasta regiune o zona turistica foarte frecventata.

 Ai fost aici?
 
 

Comentarii articol: 4

 
 1. Erzsebet
  2017-08-15
  12:57:26

  Nu gasesti cuvinte.E nedescris.

   
 2. mariana
  2016-09-20
  07:44:38

  frumoasa zona,de vizitat asaaaa pe indelete,doar ca ar trebui mai multe indicatoare !

   
 3. andreea martin
  2014-12-14
  18:55:58

  Eu nu am fost niciodata acolo dar este foarte frumos si as vrea sa merg si eu acolo!

   
 4. attila
  2014-05-25
  12:04:53

  am fost acolo cu prietenul cu masina, e foarte frumos locul, e minunat

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>