Valea Teleajenului

 

Valea Teleajenului

Plecand din nordul Ploiestiului si urmand strada Valeni, se ajunge la drumul care duce spre inima muntilor din Valea Teleajenului, cu directia spre Trecatoarea Bratocea. Drumul Ploiesti – Bratocea serpuieste de-a lungul raului Teleajenul, ajungand pana la poalele Muntelui Balabanul, mai exact in catunul Cheia. Satele care pot fi accesate urmand acest drum sunt numeroase, dar demne de vizitare: Blejoi, Lipanesti, Magurele, Gura Vitioarei, Valenii de Munte, Homoraciu, Izvoarele, Maneciu, Pamanteni, Ungureni si locul unde drumul se opreste, la Cheia, unde exista si un loc amenajat pentru popas.

Valea Teleajenului

Satele au fost situate pe dealurile si vaile din zona raului Teleajenul. Ajungand pana in Blejoi, se vor observa peisajele feerice conferite de spectacolele naturale. In partea stanga se afla Scaenii, care se mandreste cu o vasta cultivatie de vii, care au facut renumita zona prin vinul produs aici. Mergand mai departe, spre Lipanesti, se face remarcata vechea ocupatie a satenilor, agricultura, de la ogoare de porumb, livezi de pruni si nenumarate specii de pomi, precum nuci, peri sau meri. Ocazional se remarca padurile si vitele care pasc linistite pe vaile de aici.

Valea Teleajenului

In punctele denumite Coada Malului si Hanul Rosu din Magurele, dealurile sunt indreptate unele spre altele, conturand astfel o panorama deosebita, prin stramtorarea cursului raului. Un pod de fier realizeaza calea de legatura intre malurile raului si spre satul Gura Vitioarei, care se mandreste cu biserica ce se inalta pe teritoriu.

Valea Teleajenului

Velea Teleajenului este locul unde se impletesc perfect darurile naturii cu harnicia omului, aici timpul parca a stat in loc si linistea domina constant. In continuarea drumului, se intalneste Orasul Valenii de Munte, iar mai apoi satul Homoraciu. Bogatiile naturii sunt nenumarate, iar locurile de nedescris. Satul Teisani prezinta la poale lacurile fara fund, denumite astfel de catre satenii din zona. Potrivit legendei, din lacurile fara fund era extrasa sarea de catre legiunile romane care erau stabilite in Campia Gradistea, campie ce poarta denumirea de Stanesti. Sarea folosea pentru trebuintele personale, dar erau efectuate si schimburi cu alti locuitori din Ardeal, din satele Homoraciu, Izvoarele, ManeciuPamanteni si ManeciuUngureni.

Valea Teleajenului

Din aceste locuri se putea ajunge in Valea Buzaului, trecand peste apele raului, urmand apoi traseul spre muntii Paducelul de pe Telejenel, iar apoi prin Poiana Fata Craiului.
Mai departe, spre Campia Teisani si spre satul Homoraciu, oamenii au vrut sa desfunde pamantul pentru a fi mai practica cultivarea cerealelor, insa au intalnit un drum acoperit de pietris si bolovani pe care i-au strans in gramezi, putand fi observate si astazi mai ales in varsatura Valcelului Hotului din Homoraciu.

Valea Teleajenului

Ani mai taziu, in 1928, s-au gasit fragmente ale aceluiasi drum, cunoscut astazi prin numele pe care si l-a primit simbolic, Drumul Tatarilor. S-a afirmat ca aici s-au dat lupte intre tatari si romani.
Acest punct reprezinta o importanta cale de acces spre alte zone pitoresti, cum ar fi Campia Gradistea, la cae se poate ajunge pornind din Hanul Madamei, urmand drumul PloiestiBratocea, drum natural care conduce in satele Drajna de Sus si Drajna de Jos.

Valea Teleajenului

In susul Campiei Gradistea se inalta semet Muntele Cetatuia, la ale carui poale a fost descoperita o importanta comoara, atat din punct de vedere istoric, cat si material.
Drumul isi continua inaintarea prin munti, ajungand la Gura Plaiului, remarcandu-se numeroasele curbe. Si de Gura Plaiului este legata o legenda, conform careia aici s-a oprit Voda Carol I impreuna cu suita sa pentru a descaleca. In timp ce acesta admira peisajul deosebit pigmentat pe alocuri de casele spoite cu var si invelite cu sindrisa, unul din caii suitei l-a lovit pe Voda Carol, care a interpretat acest semn drept unul negativ si a hotarat intoarcerea din drum. Din acel moment, niciun membru al familiei nu a mai ajuns pe aceste plaiuri.

Valea Teleajenului

De pe Podisul Gura Plaiului incepe Valea Teleajenului, deosebita prin darurile naturale si coloritul deosebit, conturat prin farmecul muntilor. In inima vaii se aude susurul raului Telejean, care isi face loc printre bolovanii cazuti de-a lungul vremurilor, desprinsi din coastele muntilor. Albia Teleajenului conduce lin spre un loc de reculegere pentru credinciosi, Manastirea Suzana.

 Ai fost aici?
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>